Pe aceeași temă
Ministrul de Interne, Lucian Bode, se arată optimist joi dimineața înainte de votul pe aderarea României la Schengen, vorbind de un posibil compromis cu Austria negociat pe ultima sută de metri.
„Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România în ce privește aderarea la spațiul Schengen”, a declarat joi dimineață la Bruxelles ministrul român de interne, Lucian Bode, precizând și că „vom accepta orice compromis în interesul României”.
„În acest moment intrăm la dezbatere și vot cu propunerea de aderare a României și Bulgariei”, a spus Bode adăugând că, „funcție de pozițiile pe care le vor avea miniștrii de interne (din Consiliul JAI) lucrurile vor evolua într-o direcție sau alta.”
„În cel mai optimist scenariu, până la 1 ianuarie suntem în măsură să pregătim frontiera externă Schengen așa cum cer reglementările în domeniu”, a subliniat el. Aceasta înseamnă decuplarea României de Bulgaria și pregătirea graniței comune la nivelul cerut de graniță exterioară a Spațiului Schengen.
Ministrul român de interne a amintit că cererea de aderare a României și Bulgariei constituie primul punct pe ordinea de zi: „Argumentele sunt cunoscute sunt cunoscute de către Comisia Europeană, de către majoritatea statelor membre”.
El a mai spus că „am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, suntem într-un parteneriat cu Bulgaria, ne dorim să intrăm împreună, dar interesul nostru este mai presus de orice: România trebuie să intre începând cu 2023”.
Premierul Ciucă ar fi avut o discuție telefonică miercuri seară cu cancelarul austriac, în care a reiterat solicitarea României de a se obține un vot în Consiliul JAI, utilizând toate argumentele care au fost prezentate și zilele trecute, potrivit unor surse guvernamentale.
Totodată, Ciucă ar fi amintit că toate celelalte state membre susțin în acest moment, pe bună dreptate, România.
3 variante de compromis
Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) a declarat joi, înaintea începerii ședinței Consiliului JAI privind aderarea României la spațiul Schengen, că Austria își menține în continuare opoziția dar că există mai multe variante de compromis.
Un vot pentru acceptarea României în Schengen, dar intrarea efectivă să aibă loc spre finalul anului viitor.
Decuplarea aderării României de cea a Bulgariei, urmând ca România să fie supusă unei noi evaluări a frontierei sudice.
În rezoluția de aderare a României la Schengen să fie introduse angajamente suplimentare pe care România urmează să le îndeplinească în viitor.
Reuters: Doar Croația va primi vot favorabil
Doar Croația se poate aștepta la o decizie pozitivă privind aderarea la Schengen în Consiliul Justiției și Afaceri Interne ce începe joi, în timp ce România și Bulgaria vor avea parte de o dezamăgire, transmite Reuters, citând o sursă diplomatică europeană.
„Croația se poate aștepta la o decizie pozitivă, dar România și, mai ales, Bulgaria nu vor putea adera încă la Schengen", a spus sursa citată de Reuters, în condițiile în care vecinii noștri de la sud de Dunăre sunt într-o situație și mai dificilă decât România deoarece nu numai Austria sunt contra lor, ci și Țările de Jos.
„Vor fi lăsate pe dinafară cel puțin încă o jumătate de an sau un an înainte de a putea reveni asupra chestiunii", a adăugat diplomatul.
Croația (3,9 milioane de locuitori), care este membră a UE din 2013 și care va adera la zona euro în ianuarie anul viitor, se așteaptă la un răspuns pozitiv, dacă nu vor exista surprize, notează și AFP.
Dar România (19 milioane de locuitori) și Bulgaria (6,5 milioane), care au aderat la UE în 2007 și care bat la ușa Schengen de peste zece ani, se confruntă cu reticențe din partea anumitor state, scrie agenția de presă, subliniind că este necesară unanimitatea celor 26 de membri ai acestui spațiu (22 de țări UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).
Din culisele negocierilor cu Austria
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a evitat, miercuri seara, sa spună cum va vota joi ministrul austriac de Interne în Consiliul JAI pe subiectul integrării României în Spațiul Schengen, după ce președintele PPE, Manfred Weber, șeful familiei politice din care face parte Nehammer, a avut o discuție cu acesta în care i-a cerut ca Austria sa voteze în favoarea României.
Înainte de întâlnire, Weber a sugerat că ar exista un interes al Rusiei pentru ca România și Bulgaria să fie respinse din nou la aderare, spunând ca „Rusia își dorește sa divizeze Europa”. Aluzie foarte transparentă la influența pe care o are Rusia asupra elitelor politice și economice din Austria.
Europarlamentarul Rareş Bogdan este de părere că tot scandalul acesta pleacă de la solicitarea Austriei ca România să primească migrații lor: „Austria a trimis cereri, 1.524 de cereri de primire a unor migranţi de pe teritoriul austriac în România. România a răspuns şi a acceptat 1.022 dintre cei 1.524”.
„Austria a trimis cereri, 1.524 de cereri de primire a unor migranţi de pe teritoriul austriac în România. România a răspuns şi a acceptat 1.022 dintre cei 1.524, solicitând ca diferenţa de 502 să fie înlocuiţi, deci să fie alte persoane. Ei bine, din cei 1.022, austriecii au trimis până la ora asta în România exact 126 de persoane, deci nici măcar ceea ce România a acceptat să primească în centrele de refugiaţi de pe teritoriul său nu au trimis, 900 de persoane încă nu au sosit în România”, a mai declarat Rareş Bogdan.
În cadrul ședinței PPE de miercuri, europarlamentarii români Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan l-au atacat dur pe cancelarul austriac pe tema apropierii de Rusia iar Nehammer s-a referit la amenințările pe care le-ar fi primit companiile austriece din România, spunând că eventuale presiuni în România asupra acestora ar fi de neacceptat.
Conform unor surse participante la ședința PPE desfășurată miercuri seară la Viena cu ușile închise, cancelarul austriac Karl Nehammer a avansat o variantă de compromis pentru aderare la Schengen pentru România și Bulgaria. Oferta Austriei ar fi integrarea României în luna martie a anului viitor, iar pentru Bulgaria ar fi de acord să fie primită în Schengen în octombrie.