Caz unic. După ce a pierdut mandatul de deputat, Petre Roman ar putea reveni în Parlament

E.b. | 20.09.2016

Niciun parlamentar care şi-a pierdut mandatul pe motiv de incompatibilitate, nu a mai revenit în funcţie în urma unei decizii a Parlamentului. Cazul lui Petre Roman ar putea fi însă o excepţie.

Pe aceeași temă

 
 

Camera Deputaţilor va acorda azi un vot pentru reluarea mandatului de deputat al lui Petre Roman, care a părăsit Parlamentul în februarie 2015, în urma unui raport de incompatibilitate al ANI, după ce fostul deputat a contestat decizia inspectorilor de integritate şi a reuşit să pună dosarul său pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, conform News.ro.

 

Petre Roman a fost găsit incompatibil de către ANI în 2014. 

 

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că Petre Roman este în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât în mandatul de deputat a avut şi calitatea de persoană fizică autorizată la “Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată”.


În aprilie 2014, Petre Roman a contestat raportul ANI, însă a depus cererea de anulare a raportului la Tribunalul Bucureşti, în condiţiile în care instanţa competentă să judece astfel de cauze este Curtea de Apel Bucureşti. Astfel, în ianuarie 2015, Tribunalul Bucureşti i-a respins cererea. ANI a început în acel moment o lungă corespondenţă cu Parlamentul, în care a cerut vacantarea postului de deputat deţinut de Petre Roman, pe motiv că decizia de incompatibilitate a rămas definitivă, nefiind atacată în termenul legal.

 

Între timp, Petre Roman a continuat seria de sesizări şi contestaţii, însă, după lungi tergiversări - care au culminat cu sancţionarea contravenţională a deputaţilor din Comisia juridică, în sumă de 2.000 de lei pentru fiecare membru, având în vedere neaplicarea unei decizii a instanţei - Camera Deputaţilor a votat, în februarie, încetarea de drept a mandatului lui Petre Roman.


Ulterior, fostul deputat PNL a câştigat o primă bătălie în faţa Curţii de Apel, care i-a acceptat o sesizare şi a admis, pe 22 aprilie 2016, cererea lui Petre Roman de anulare a raportului Agenţiei Naţionale de Integritate din 12 martie 2014 prin care s-a constatat că a fost în incompatibilitate. Decizia nu era însă definitivă, iar următorul termen al procesului va avea loc în luna octombrie.

 

După decizia Curţii de Apel, Petre Roman a sesizat Camera Deputaţilor, afirmând că vacantarea mandatului său nu a fost legală. În iunie 2016, Comisia juridică a transmis un punct de vedere conducerii Camerei potrivit căruia încetarea mandatului de deputat al lui Roman nu s-a făcut în condiţii legale, urmând ca Biroul să decidă procedura de urmat.


"Raportul de data trecută a stabilit că domnului Petre Roman nu i-a încetat mandatul în condiţiile legale. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a cerut ajutorul ANI şi a obţinut o adresă din care practic se confirmă ceea ce a spus Comisia juridică şi anume faptul că raportul ANI nu este definitiv pentru că se judecă (...) ANI spune raportul de evaluare nu va produce efecte, în sensul în care nu va atrage sancţiuni legale până la rămânerea lui definitivă. În cazul domnului Petre Roman raportul de evaluare emis în sarcina domniei sale a fost contestat la Curtea de Apel, zice ANI, iar aceasta s-a pronunţat prin sentinţa 1.390/2016", a declarat deputatul Eugen Nicolicea, membru al Comisiei juridice.


La începutul acestei sesiuni parlamentare, punctul de vedere al comisiei a fost discutat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Liderii forului au decis să pună pe ordinea de zi a plenului de marţi punctul de vedere, urmând ca, în cazul unui vot favorabil, Petre Roman să îşi reia mandatul de deputat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22