Cazul Duicu. Instanta Suprema ANULEAZA decizia judecatoarei Viorica Costiniu in dosarul fostului sef al CJ Mehedinti

T.d. | 17.03.2015

Pe aceeași temă

Rechizitoriul din dosarul Adrian Duicu a fost intocmit legal de procurori, au decis magistratii Instantei Supreme. Decizia anuleaza hotararea judecatoarei Viorica Costiniu, care a considera in urma cu doua luni ca rechizitoriul nu a fost corect intocmit de procurorii anticoruptie. In acest caz, DNA il acuza pe Duicu – aflat in arest la domiciliu la acest moment – ca ar fi facut trafic de influenta chiar din Palatul Victoria.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) vine in contradictie cu pozitia exprimata de judecatoarea Viorica Costiniu.
 

Costiniu a vrut eliminarea de probe

Concret, Costiniu considera in luna ianuarie ca dosarul de coruptie in care este anchetat fostul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Mehedinti, Adrian Duicu, nu ar fi respectat regulamentul, prin urmare procurorii DNA trebuiau sa il refaca. Viorica Costiniu a decis atunci sa retrimita dosarul la DNA, hotarare pe care Instansa Suprema a anulat-o acum.

De altfel, judecatoarea Costiniu a decis la acel moment si eliminarea a sapte CD-uri cu interceptari din dosar, in conditiile in care in stenograme aparea si numele premierului Victor Ponta.

In plus, Costiniu a mai decis eliminarea din dosar a capitolului care priveste descrierea faptelor retinute in sarcina inculpatei Draghia Valentina, contabila lui Duicu, in care procurorii aratau cum el isi folosea influenta pentru a obtine contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru firma pe care a infiintat-o, potrivit Ziare.com.

Dar procurorii au atacat hotararea la instanta, iar marti judecatorii le-au dat dreptate.
 

Context

Adrian Duicu este acuzat că i-ar fi promis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi influenţa pentru a-i determina pe aceştia să îl menţină temporar în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi şi, ulterior, să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Poliţia Română, iar soţia acestuia, Elisabeta Ponea, să ocupe o funcţie de conducere în Ministerul Public.

În rechizitoriu, se arată că Adrian Duicu făcea trafic de influenţă în Palatul Victoria. Iniţial, DNA susţinea că Duicu se afla în biroul lui Victor Ponta când îşi folosea ilegal infuenţa, după care preşedintele suspendat al CJ Mehedinţi a fost localizat doar în clădirea Guvernului.

Dosarul lui Adrian Duicu este încă în faza de camera preliminară. Aceasta este procedura preliminară într-o cauză penală si presupune ca judecătorul verifică dacă rechizitoriul este în regulă, iar avocaţii ridică tot felul de excepţii. În principiu după această procedură preliminară, dosarul ajunge în faza publică când sunt audiaţi martorii, inculpaţii şi au loc dezbaterile.

Au trecut opt luni de la trimiterea în judecată a dosarului si 19 termene în acest caz. Cauza este judecată de către judecătoarea Viorica Costiniu, soţia fostului judecător de la Curtea Supremă, Florin Costiniu. Fost judecător la Curtea Supremă, unde a deţinut funcţia de şef al Secţiei Civile, Florin Costiniu a fost condamnat definitiv pentru corupţie.

Prin sentinţa Curţii Supreme, acesta a fost găsit vinovat pentru complicitate la trafic de influenţă. Procurorii l-au acuzat pe Florin Costiniu că, împreună cu Cătălin Voicu, a fost de acord să traficheze influenţa pentru a interveni într-un litigiu între compania lui Costel Căşuneanu şi Compania Naţională de Autostrăzi. În final Costiniu a fost condamnat la 4 ani de înhisoare cu suspendare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22