Pe aceeași temă
"Procurori ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii mr. rez.PÎRVULESCU MARIN şi col. rez. HODIŞ VASILE (foşti ofiţeri în Cadrul Direcţiei a VI-a a Departamentului Securităţii Statului), ambii sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prevăzută de art. 439 alin. 1 lit. e, g şi k din Codul penal", anunta PICCJ, intr-un comunicat.
Cei doi inculpati sunt acuzati ca, "în calitate de ofiţeri în Cadrul Direcţiei a VI-a a Departamentului Securităţii Statului, au desfăşurat o serie de acţiuni represive şi sistematice faţă de Ursu Gheorghe Emil, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist," se mai arata in comunicatul citat.
In ianuarie 2015, ICCJ a inceput urmărirea penală în dosarul privind moartea disidentului Gheorghe Ursu, dosar legat de represiunea la care acesta a fost supus în timpul regimului comunist. Ancheta este inca in desfasurare.
Cazul disidentului Gheorghe Ursu a făcut obiectul a numeroase articole publicate de Revista 22, Andrei Ursu, fiul victimei represiunii comuniste, vorbind despre dezamăgirile pe care le are față de sistemul judiciar din România, care nu a rezolvat cazul tatălui său.
Andrei Ursu, aflat in greva foamei, la GDS
În toamna anului 2014, Andrei Ursu a intrat în greva foamei în semn de protest față de nesoluționarea dosarului lui Gheorghe Ursu. In urma acestui gest, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, întâlnindu-se cu acesta, pentru a discuta despre documentele care “nu au fost avute în vedere” în cauzele privind uciderea tatălui său.
Fiul lui Gheorghe Ursu considera ca marele vinovat pentru blocarea dosarului tatalui sau este actualul sef al Parchetelor Militare, procurorul Ion Vasilache. “Le-a fost frica sa condamne un fost ofiter din Directia Cercetari Penale a Securitatii. Nu s-au atins de niciunul. Si acestia au fost cei duri, au fost calaii, stalpii de sustinere ai dictaturii. Radu Filipescu care a trecut prin Directia Cercetari Penale a Securitatii stie ce metode foloseau si ce groaza inspirau. Aceasta groaza se observa si in ziua de astazi. In ultimii 10 ani dosarul a fost musamalizat de succesorul domnului Dan Voinea la sefia Parchetelor Militare, Ion Vasilache. Am asteptat ani de zile sa vad ce se intampla cu dosarul pentru ca era facut, era terminat. Mai trebuiau sa fie audiati doar cei in cauza. Adica inculpatii. Iar acest lucru nu s-a intamplat. Acest dosar a fost ascuns de domnul Vasilache folosind nenumarate tertipuri”, a spus Andrei Ursu in cadrul conferintei de presa organizate in perioada in care era in greva foamei.
Intr-un interviu cu Andrei Ursu realizat de Octavian Manea pentru Revista 22, cazul disidentului Gheorghe Ursu era descris in felul urmator:
"Scârbit de mocirla morală în care se afunda țara în anii ‘80, Gheorghe Ursu simțea acut că „trebuie făcut ceva“ și propunea variante de protest unora dintre prieteni; printre acestea, un manifest antitotalitar (pe care-l afișase și în biroul său de la serviciu) care să fie citit în plenul Marii Adunări Naționale. A continuat să-și manifeste, până când a fost arestat de Securitate, atât în jurnalul său intim, cât și fățiș, prin satire și parodii, disprețul pentru cultul faraonic al personalității Ceaușeștilor.
În timpul anchetei în stare de libertate (decembrie 1984 - iunie 1985) Gheorghe Ursu a refuzat să dea declarații despre prietenii săi. Deși numele lor erau menționate în jurnal, Babu, cum îl numeau cei apropiaţi, și-a dat seama că securiștii aveau nevoie de declarații semnate în vederea unui proces de anvergură. Generalul Iulian Vlad menționa într-o notă a dosarului de anchetă: „Ce rămâne efectiv pentru instanță, dacă piesele din jurnal, dat fiind caracterul lor, nu pot fi folosite“. Este foarte probabil că aceasta a fost fraza prin care s-a decis arestarea, torturarea și uciderea lui Gheorghe Ursu. Înainte să fie arestat, a fost frecvent amenințat de către anchetatorul Pîrvulescu Marin, care l-a zguduit odată de umeri, spunându-i: „Vorbește că te arunc pe fereastră!“. I-a mai spus „o să găsim noi metode să te facem să vorbești“.
La 21 septembrie 1985, Gheorghe Ursu a fost arestat sub pretextul de tăinuire de valută, 16 dolari care au fost găsiți la domiciliul său în urma percheziției. Timp de două luni de tortură sălbatică în beciurile Securității n-au reușit să-i distrugă lui Babu integritatea morală. Niciunul dintre prietenii lui n-a avut nimic de suferit de pe urma anchetării lui Gheorghe Ursu. Și pentru că viu nu mai putea să iasă din arest - Securitatea a hotărât să-l ucidă. La 17 noiembrie 1985, Gheorghe Ursu este ucis în tortură în arestul Securității și Miliției din Calea Rahovei, București."