Pe aceeași temă
DNA a depus la Curtea de Apel Bucuresti o contestatie in anulare impotriva deciziei de achitare a Marianei Rarinca, femeia care a stat 6 luni în arest preventiv înainte de a fi declarată nevinovată de șantajarea președintele Curții Supreme, Livia Stanciu, achitare ce a produs un imens scandal în ultima săptămână, după ce a fost speculat politic de Călin Popescu Tăriceanu.
Contestatia a fost depusa la Sectia I Penala a CAB, scrie luju.ro, iar motivul ar fi lipsa de impatialitate a unei dintre judecatoarele din completul care a achitat-o definitiv pe Rarinca.
Risantea Gagescu, judecatoarea in cauza, prin hotararea de achitare dispusa, ar fi urmarit sa se razbune pe Livia Stanciu, cea cu care, in 2013, a avut o divergenta in sedinta CSM in care judecatoarea CAB a sustinut interviul pentru promovarea la ICCJ.
Potrivit luju.ro, DNA a depus la dosar sedinta cu disputa dintre Gagescu si Livia Stanciu.
Cazul Mariana Rarinca
Mariana Rarinca, femeia acuzata de DNA ca a santajat-o pe sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a fost achitata de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti pe 21 mai. Curtea de Apel a admis apelul femeii, dupa ce aceasta fusese condamnata in decembrie 2014 de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu suspendare.
Mariana Rarinca a fost trimisa in judecata de procurorii DNA pe 1 iulie 2014, ea fiind acuzata ca a santajat-o pe Livia Stanciu, presedintele ICCJ.
In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in perioada august/septembrie 2013 - 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a amenintat-o pe Livia Stanciu, cu darea in vileag a unor fapte imaginare, compromitatoare pentru aceasta si pentru sotul acesteia.
Potrivit DNA, in schimbul nedivulgarii catre presa a acestor informatii, presupus compromitatoare, Mariana Rarinca i-a pretins sefei ICCJ suma de 20.000 de euro.
"Amenintarile cu divulgarea catre presa a unor informatii presupus compromitatoare la adresa persoanei vatamate, respectiv cererea de a-i da 20.000 de euro drept compensatie pentru 'datorii' platite de inculpata in numele sotului persoanei vatamate, au fost transmise unei rude de-a acesteia. In perioada aprilie 2014 - 3 iunie 2014, persoana vatamata a primit amenintari prin intermediul unei convorbiri telefonice si prin mesaje tip SMS. Inculpata a amenintat-o pe persoana vatamata cu divulgarea catre presa (un post important de televiziune) a unor date compromitatoare despre persoana vatamata si familia acesteia", arata DNA la 1 iulie.
Procurorii mai sustineau ca faptele pe care femeia intentiona sa le divulge cu privire la Livia Stanciu si la membrii familiei acesteia sunt imaginare, intrucat nici sefa ICCJ, nici sotul acesteia nu au avut si nu au vreo datorie fata de Mariana Rarinca.
Scandalul Rarinca
Cazul s-a transformat intr-o controversa publica si un scandal politic, după ce presedintele Senatului si alti patru parlamentari PLR au trimis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, cerându-i să le inlature din functiile detinute pe Livia Stanciu si Laura Codruta Kovesi, prin demisie sau demitere.
Seful statului i-a explicat lui Tariceanu ca nu are atributii in acest sens, iar Inspectia Juridica a declansat o ancheta legata de declaratiile si scrisoarea deschisa a lui tariceanu, pentru a constata daca aceste actiuni au incalcat independenta justitie.
CITIȚI ȘI: