Cazul Sky News. România, prizonieră într-un război informaţional din Marea Britanie

E.b. | 08.08.2016

România este "prizonieră" într-un război informaţional intern din Marea Britanie în legătură ştirea despre traficul de arme, difuzată duminică pe Sky News, consideră fostul consilier prezidenţial Iulian Fota.

Pe aceeași temă

 

 
În opinia lui Fota, statul român trebuie să reacţioneze foarte prompt şi să închidă acest subiect în mod foarte clar.

 

Sky News a transmis sâmbătă o anchetă jurnalistică, realizată de Stuart Ramsay, despre care a spus că a fost filmată în România. Presupuşi traficanţi de arme le prezintă jurnaliştilor britanici automate precum AK-47 şi alte arme de asalt, pe cere ar fi intenţionat să le vândă. Armele ar fi fost aduse din Ucraina pentru a ajunge, ulterior, în vestul Europei și în Orientul Mijlociu. Încă de la început, materilul Sky News a ridicat multe semne de întrebare.

 

"Eu nu cred că România este ţinta în acest război informaţional. Suntem prinşi într-un joc intern din Marea Britanie. Britanicii au avut nevoie de muniţie pentru ceea ce coc ei acolo. Ştirea de pe Sky News nu este făcută să lovească în România, ci să se arunce o anumită lumină pe tema unei mai bune protecţii a Marii Britanie în contextul dezbaterii despre Brexit", a declarat Iulian Fota la Realitatea TV

 

Potrivit lui Iulian Fota, jurnaliştii britanici acţionează după o reţetă bine cunoscută: "Britanicii s-au dus pe o zonă deja cunoscută. Nu e prima dată când presa internaţională speculează faptul că România are imagine de ţară coruptă".

 

Jurnaliştii şi-au ales elemente de imagine reale, ca să dea plauzibilitate poveştii cu traficul de arme, crede Fota.

 

"România ca sursă de insecuritate în Europa este un subiect extrem de sensibil. Dacă ştirea de pe Sky News apărea cu 5 ani în urmă nu era ceva care să mă îngrijoreze foarte mult, acum însă contextul ne obligă să fim atenţi. Există o foarte mare anxietate în Europa de Vest legat de pericolul terorist. Cetăţeanul vest european simte acum un puternic sentiment de insecuritate, pe care nu l-a mai avut din perioada războiului rece. În Franţa, de exemplu, sentimentul insecurităţii este extrem de mare, oamenii cred că teroriştii fac ce vor şi autorităţile sunt neputincioase. Nu e normal să se creadă despre România că e ţara de unde se trimit arme către ISIS. Pare o ţară fără căpătâi, fără control, unde oamenii fac ceea ce vor", a spus Fota.

 

 

 

"Trebuie să avem o concluzie clară: dacă este o făcătură şi nu sunt motive de îngrijorare, trebuie spus răspicat acest lucru: România nu permite şi nu sprijină traficul de arme. Mă întreb care e instituţia care integrează răspunsul pe un război informaţional. Ce instituţie trebuie să reacţioneze la astfel de denigrări?", a explicat Iulian Fota.

 

Dacă în trecut am văzut anchete britanice în Transnistria mult mai plauzibile, cu camere ascunse, traficanţi sub acoperire etc, acum reportajul Sky News conţine elemente mult mai puţin credibile, crede Iulian Fota, mai ales legat de largheţa cu care sunt filmate cadrele şi cum sunt prezentaţi aşa-numiţii traficanţi de arme.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22