CCR admite conflictul dintre Parlament si DNA: Kovesi trebuia să vină la Comisia de ancheta

Dora Vulcan | 03.10.2017

Curtea Constitutionala a admis partial, marti, existenta unui conflic juridic de natura constitutionala intre Parlament si Ministerul Public, urmare a sesizarii facute de Dragnea si Tariceanu. In fapt, CCR a respins doua dintre cele trei puncte reclamate de liderii puterii.

Pe aceeași temă

 

In schimb, CCR nu a constatat existenta unui conflict juridic intre Ministerul Public si Parlament in urma refuzului procurorului general, Augustin Lazar, de a transmite legislativului o copie dupa dosarul de urmarire penala privind alegerile prezidentiale din 2009.

 

Conform Digi24, decizia CCR de astazi va fi insotita de o opinie concurenta si de o alta opinie separata.

 

Mai exact, Curtea a admis conflictul dintre legislativ si DNA, in legatura cu refuzul Laurei Codruta Kovesi de a se prezenta in fata Comisiei parlamentare de ancheta, potrivit unor surse citate de Agerpres. Curtea spune ca sefa DNA ar fi trebuit sa vina in fata comisiei si ofere explicatii in legatura cu posibila sa prezenta in casa lui Gabriel Oprea in seara alegerilor din 2009.

 

La sfarsitul lunii august, Laura Codruta Kovesi a explicat intr-o scrisoare de 7 pagini, de ce nu s-a dus in fata comisiei parlamentare de ancheta.

 


"In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de refuzul procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie de a se prezenta in fata Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential. In solutionarea conflictului, Curtea a constatat obligatia doamnei Laura Codruta Kovesi de a se prezenta in fata Parlamentului Romaniei - Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei", se arata in comunicatul Curtii Constitutionale.



CCR mai precizeaza ca "In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de refuzul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de a exercita actiunea disciplinara impotriva procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie pentru neprezentarea in fata Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential, si de refuzul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de a transmite comisiei speciale de ancheta o copie dupa dosarul de urmarire penala aflat pe rolul acestui parchet."

 

 

CCR a amanat saptamana trecuta decizia in cazul sesizarilor formulate de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.



Presedintii celor doua camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, au sesizat in 13 septembrie Curtea Constitutionala reclamand un posibil conflict juridic intre Parlament si Ministerul Public aparut prin refuzul sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, de a se prezenta in fata comisiei parlamentare de ancheta si prin refuzul procurorului general de a transmite comisiei o copie a dosarului deschis cu privire la alegerile prezidentiale din 2009.

 

Cei doi lideri de partide au sustinut ca Lazar si Kovesi au pus in imposibilitate Parlamentul de a adopta o hotarare.
 

"Va rugam sa obligati Ministerul Public sa transmita de indata comisiei parlamentare de ancheta copia dosarului nr. 213/P/2017, iar pe procurorul sef al DNA sa raspunda la intrebarea formulata", se arata in finalul celor doua sesizari transmise CCR de catre cei doi presedinti ai camerelor parlamentare.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22