Pe aceeași temă
Sesizarea de neconstitutionalitate in privinta acestei legi a fost facuta de presedintele Klaus Iohannis, in 15 noiembrie. El cerea atunci CCR sa declare aceasta lege neconstitutionala in integralitate.
Presedintele arata in solicitarea sa catre CCR ca legea initiata de Liviu Dragnea incalca "normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat și cel al legalității, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum și cele care guvernează bugetul public național."
Dragnea l-a criticat atunci pe Klaus Iohannis, declarand ca aceasta ii umileste pe romani din motive strict politice.
In 25 octombrie, deputatii au votat in unanimitate legea propusa de presedintele PSD Liviu Dragnea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale. Legea votata de deputati elimina de asemenea si taxa radio-tv, desi membrii Comisiei de buget finante au decis cu cateva zile inainte ca aceasta taxa va ramane in vigoare.
Au existat 225 de voturi pentru si niciun vot impotriva. In discursul pe care l-a tinut in Parlament, Dragnea l-a acuzat pe presedintele Radio Romania ca l-ar fi amenintat pe liderul de grup al deputatilor PSD, spunandu-i acestuia ca "o sa vada ce vor pati", discutia fiind probabil legata de eliminarea taxei radio-tv. Dragnea considera ca aceasta amenintare ar dovedi ca Radio Romania este o institutie independenta.
In pragul alegerilor parlamentare, legea initiata de Liviu Dragnea a trecut extrem de repede prin Legislativ, ea fiind construita in mod evident ca o contrapondere la planurile de debirocratizare ale premierului Dacian Ciolos si a masurilor pe care acesta le-a luat la nivelul "Comisiei de taiat hartii".
Proiectul lui Dragnea nu a avut sustinerea Ministerului de Finante, care a transmis ca mai multe taxe care figurau in acest fusesera deja eliminate.
Dincolo de eliminarea taxelor radio-tv, noua lege elimina mai multe taxe consulare, taxe legate de cazier, de cumpararea unei masini, de schimbarea actelor de identitate, a pasaportului etc
Presedintele PSD a declarat astazi in Parlament, inainte de vot, ca aceasta lege le va reda increderea romanilor "si celor care isi cumpara o masina din punga lor, si celor care trebuie sa plateasca anumite taxe si nu mai vor sa piarda timpul cu asta. Aceasta lege va da incredere romanilor din afara tarii deoarece va fi mai usor sa-si platesca taxele consulare. Eliminarea taxelor va da incredere romanilor ca lucrurile incep sa se schimbe in aceasta tara", a spus Dragnea, precizand ca romanii au fost umiliti ani de zile prin statul la cozi.
In urma votului, Dragnea a declarat ca Parlamentul Romaniei a votat "cea mai performanta lege, pentru o debirocratizare reala," precizand de asemenea ca zilele urmatoare vor fi prezentate toate cele 102 taxe care au fost eliminate si se va arata de cand sunt ele in vigoare.
Presedintele PSD a mai spus, despre eliminarea taxei radio-tv, ca si in prezent Radioul si Televiziunea iau bani de la bugetul de stat si ca asta nu le afecteaza independenta. Dragnea a anuntat de asemenea ca anul viitor bugetul Radioului va ajunge la 480 milioane de lei si cel al Televiziunii la 620 de milioane de lei, mai mult decat in acest an, urmand sa fie infiintata o comisie parlamentara care sa verifice activitatea acestor institutii si sa faca modificarile legislative necesare unei functionari mai bune a acestora.
Angajatii de la Radio au transmis cu cateva zile inainte de votarea legii ca vor protesta daca taxa radio-tv va fi eliminata iar Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune a anuntat ca nu este de acord cu aceasta initiatiava deoarece, in urma ei, Radioul public si-ar pierde independenta si autonomia, trebuind finantat doar de la bugetul de stat.
Mai multi fosti presedinti ai Televiziunii Romane au criticat de asemenea eliminarea taxei radio-tv, considerand ca este periculoasa pentru democratia din Romania, deoarece stirbeste independenta televiziunii publice.