Pe aceeași temă
„În ziua de 29 septembrie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României, respectiv de Guvern, și a constatat că sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile art.1 alin.(1) din Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, precum și legea, în ansamblul său. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Preşedintelui României. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, transmite Curtea Constituțională într-un comunicat remis revistei 22.
Legea care prevede că data alegerilor parlamentare din acest an o stabilește Parlamentul, și nu guvernul așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, a fost inițiată de PSD, ALDE și UDMR și a fost adoptată în aceeași zi, pe 27 iulie, atât de Senat, cât și de Camera Deputaților.
Pe 3 septembrie însă Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a stabilit că data alegerilor parlamentare din acest an va fi 6 decembrie. Nu este clar în acest moment ce se va întâmpla în urma deciziei CCR de azi.
Comentarii 1
Franklin - 09-29-2020
Acest parlament al rusinii poate in cel mai pesimist caz sa-si prelungeasca existenta cu maximum 3 luni si 20 zile de la expirarea mandatului care survine la sfarsitul lunii decembrie. In cel mai negru scenariu, alegerile vor avea loc in martie. Decizia CCR e provocatoare pentru parlament deoarece populatia va trai cu impresia ca parlamentarii, care si asa aveau o imagine foarte proasta, si-au prelungit cu nesimtire mandatul pentru a mai beneficia de privilegii. Aceasta decizie se va intoarce impotriva celor care au luat-o si care nu poate fi decat PSD. In concluzie, au in mana o arma cu doua taisuri si s-ar putea sa opteze sa o tina nefolosita in teaca. Pe abordarea romaneasca, e posibil sa puna problema pe cant, adica sa intarzie insa doar putin, maximum 1 luna. Adica sa para problema resolvata "nici asa, nici asa".
Răspunde