CE cere României să implementeze reformele asumate prin PNRR, inclusiv pentru pensiile speciale

L. G. | 15.02.2023

​România trebuie să îndeplinească reformele la care s-a angajat în cadrul PNRR pentru pensiile speciale ca să primească banii de la UE, susține Comisia Europeană.

Pe aceeași temă

„Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității și face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Național de Redresare și Reziliență al României. Pentru toate țintele și jaloanele incluse in PNRR există un dialog constant între autoritățile române și Comisia Europeana însă o evaluare oficială este realizată în momentul în care autoritățile transmit o cerere de plată”, se arată într-o precizare a Comisiei Europene, de marți.

Potrivit sursei citate reforma privind pensiile speciale este cuprinsă în a treia cerere de plată. Aceasta ar trebui să fie înaintată de România în următoarele luni.

Până acum, Bucureștiul a depus două cereri de plată pentru PNRR. Ultima a fost transmisă în decembrie, iar până acum nu s-a primit un răspuns.

„​Nu s-a amânat încasarea celei de-a doua tranșe PNRR - cererea de plată numărul doi este încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene”, precizează Comisia.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că în acest moment sunt făcute clarificări, importante fiind aspectele legate de decarbonificare și avertizorii de integritate.

În plus, reforma pensiilor speciale - jalonul 215 – care nu este cuprinsă in cea de-a doua cerere de plata, ci va fi cuprinsă în cea de-a treia cerere de plată, trebuie implementată. „Pensiile speciale nu ţin de competenţele Uniunii Europene”, mai arată comunicatul de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România,

Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin PNRR, aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care ţara s-a angajat prin acest plan. „Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, mai spune sursa citată.

Conform Reprezentanţei Comisiei Europene în România, „pentru toate ţintele şi jaloanele incluse in PNRR există un dialog constant între autorităţile române şi Comisia Europeana însă o evaluare oficială este realizată în momentul în care autorităţile transmit o cerere de plată”.

Reacţia vine în contextul în care, surse politice au declarat pentru G4Media că cei de la Comisia

Proiectul reformării pensiilor nemulțumește profund PSD care a promovat legislația pentru a-și proteja electoratul. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost acuzat de către colegii de partid că nu a gestionat problema, iar proiectul de lege privind pensiile speciale depus în Parlament are mari lacune.

Banca Mondială a propus pentru calcularea pensiilor militarilor și polițiștilor o cotizare de 45% pe ultimele 12 luni de activitate sau 65% din venitul mediu din întreaga carieră. Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege în acest sens care a intrat în dezbaterea Senatului.

Reforma pensiilor este jalon în PNRR care trebuia îndeplinit de la sfârșitul anului trecut. Guvernul a obținut o amânare până în luna mai 2023.

De precizat este că România trebuie să trimită cel târziu în luna iunie cea de-a treia cerere de plată care este în valoare de 3,1 miliarde de euro. Aceasta trebuie însoțită de documentația aferenta îndeplinirii a 55 de ținte și jaloane. De menționat este că cererile de plată pot fi trimise doar dacă au fost îndeplinite jaloanele pe care Guvernul și le-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Marcel Boloș recunoaște întârzierea plății tranșei a 2-a din PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a recunoscut miercuri la Digi24 că a expirat termenul de 60 de zile pentru plata tranșei 2 din PNRR, în valoare de circa 3 miliarde de euro, așa cum a scris în exclusivitate G4Media încă de marți.

”Suntem în perioada în care transmitem informațiile aferente, documentele suplimentare cerute de Comisia Europeană. Vom primi și tura a doua de clarificări, e un proces normal. Pe 15 februarie a expirat termenul de 60 de zile prevăzut de Regulamentul PNRR, dar de comun acord cu Comisia Europeană putem prelungi termenul de plată, cum s-a întâmplat și la cererea 1 de plată. Depinde de cum consideră comisia că am îndeplinit țintele. Poate să dureze încă 30 de zile”, a spus miercuri ministrul Boloș la Digi24.

G4Media a scris marți că Comisia Europeană a transmis la jumătatea lunii ianuarie o scrisoare Guvernului României prin care avertizează asupra marilor restanțe în atingerea obiectivelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Principalele restanțe ale guvernului decarbonizarea (problema închiderii minelor de cărbune) și legea avertizorului de integritate, care transpune o directivă europeană într-un mod care, în interpretarea Comisiei, descurajează raportările anonime. O altă problemă ar fi anumite prevederi legate de pilonul doi de pensii (fără legătură cu reforma sistemului de pensii speciale).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22