CE contrazice Guvernul Romaniei: Exista o directiva, dar nu impune taxa de solidaritate

E.b. | 21.10.2017

Reprezentantii in Romania ai Comisiei Europene au dat o replica vineri Guvernului in ce priveste directiva invocata de Ionut Misa, ministrul de Finante.

Pe aceeași temă

  

Misa  a anuntat ca de la inceputul anului viitor, odata cu trecerea contributiilor la angajat, angajatorul va plati o "taxa de solidaritate" de 2% din fondul de salarii.

 

Intr-un raspuns pentru Mediafax, oficialii Reprezentantei Comisiei Europene explica despre ce directiva este vorba si ce presupune ea exact, insistand ca in niciun caz nu prin directiva respectiva nu se impune vreo taxa.


Este vorba de Directiva 2008/94/CE, din domeniul ocuparii fortei de munca si afacerilor sociale. "Prin intermediul Directivei, UE a actionat pentru consolidarea si imbunatatirea drepturilor angajatilor, dorind sa se asigure ca, in cazul falimentului angajatorului, drepturile in cauza sunt protejate. Astfel, Directiva 2008/94/CE asigura plata creantelor restante catre angajati, in cazul in care angajatorul intra in faliment", arata oficialii.

 

Intr-adevar, potrivit Articolului 5 din Directiva, "patrimoniul institutiilor trebuie sa fie independent de capitalul de exploatare a angajatorilor si trebuie sa fie constituit in asa fel incat asupra acestuia sa nu poata fi pus sechestru in cursul unei proceduri in caz de insolventa; angajatorii trebuie sa contribuie la finantare, in masura in care aceasta nu este acoperita integral de catre autoritatile publice".

 

Mai mult, "obligatia de plata a institutiilor (a institutiilor, nu a angajatorilor) exista independent de indeplinirea obligatiilor de a contribui la finantare", mai arata Directiva 2008/94/CE, in incheierea Articolului 5.

 

Cu alte cuvinte, solidaritatea cu angajatii unor companii aflate in insolventa trebuie asigurata de stat, din fonduri publice, nu de angajatori (dintr-o taxa pe fondul de salarii sau "de solidaritate"), statul putand sa ceara o contributie financiara in acest sens, angajatorilor, numai daca din resursele publice nu se poate alimenta acel fond.

 

Directiva 2008/94/CE obliga statele membre sa asigure "prin crearea unor institutii de garantare" plata acestor creante, insa "este important de subliniat ca Directiva nu impune vreo taxa in acest sens", arata reprezentantii CE.

 

"Conform Directivei, angajatorii trebuie sa contribuie la finantare in masura in care aceasta nu este acoperita integral de catre autoritatile publice. Tine de competenta statelor membre sa decida daca vor exista contributii pe care angajatorii trebuie sa le onoreze si, de asemenea, ce nivel vor avea acestea", au mai precizat reprezentantii CE.

 

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat, joi, ca taxa de solidaritate de 2% va fi un fond prin care se doreste asigurarea angajatului in cazul in care firma a intrat in insolventa. 90% din acest procent va merge insa la bugetul de stat, potrivit ministrului. Pana acum insa, in ciuda mai multor tentative atat de la Ministerul de Finante, cat si din partea premierului Mihai Tudose si a altor lideri ai coalitiei de guvernare, nu este clar ce se va intampla cu taxa de solidaritate.

 

Si ca si cum nu ar fi fost de ajuns, anuntul vag al lui Misa a venit cu mai putin de trei luni de inceperea noului an si in perioada in care companiile definitiveaza bugetele pentru 2018, ceea ce introduce un nivel maxim de incertitudine pentru mediul de afaceri.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22