Ce ne spun până acum datele privind prezența la vot

Cristian Campeanu | 11.12.2016

Pina la ora 18.00, prezenta la vot a fost de 34,55%, mai mică decit cea din 2012. PSD domina sudul tarii cu procente mari, care sar de 40%. In schimb, prezenta in urban este mai mare decit cea din rural. Ce spun aceste cifre?

Pe aceeași temă

 

 

  • Premisa de la care a  pornit analiza acestor alegeri a fost că o prezență mare la vot reduce șansele PSD-ALDE de a obține majoritatea. Ținta ar fi o prezență de peste 10 milioane de alegători pentru a vorbi de un scor strâns. La această oră nu pare că această țintă va fi atinsă. Înseamnă asta că PSD a câștigat deja? Aproape, dar nu încă.

 

  • Este limpede că avem de-a face cu o mobilizare mai mare în urban decât în rural, prima de acest fel în 27 de ani, cu o mențiune specială pentru București care, la ora 21.00 s-ar putea apropia de o prezență de 40%, ceea ce, prin comparație cu alegerile locale reprezintă o creștere semnificativă. Putem pune această creștere pe seama USR? Nu neapărat. În fond, PSD a câștigat totul în București la locale și ar trebui să ne așteptăm să fi reușit să își fi mobilizat mult mai bine electoratul acum când controlează toate primăriile.

 

  • Pe de altă parte, o prezență mai mare în urban, în orașele universitare poate fi interpretată fără teama de a greși prea mult ca un succes electoral pentru USR, care se conturează drept cel mai important fenomen al acestor alegeri. Întrebarea care se pune acum este dacă performanța USR, coroborată cu cea a PNL, care potritvit exit-pollurilor se află undeva la 25% la ora 18.00,  vor fi suficiente pentru a pune în pericol dominația PSD-ALDE. Aici apare însă o altă problemă. Creșterea USR se face în primul rând pe seama PNL, pe principiul vaselor comunicante, și, ca atare, nu pot performa ambele suficient de bine în același timp. Dacă tendința este votul pentru USR în marile orașe, la sfârșitul zilei trebuie să ne așteptăm la rezultate dezamăgitoare pentru PNL

 

  • Ca de obicei PSD performează în sudul țării unde reușește niveluri de mobilizare inaccesibile celorlaltor partide. Dacă nu cumva Teleormanul și Oltul nu au devenit în ultimii ani campioni ai exercitării drepturilor democratice, atunci prezența mare la vot din aceste județe, peste 40%, exprimă dominația politică cvasitotală a PSD. Și vorbim despre o dominație pe scară largă, cuantificabilă în voturi exprimate. În Banat și Transilvania unde majoritatea este mai înclinată să voteze PNL-USR, prezența este semnificativ mai mică, dar în creștere spre orele serii.

 

  • PSD rămâne așadar cu prima șansă de a obține o majoritate. Numai o prezență cu peste 20% mai mare în urban ar putea contracara această repartiție a voturilor. Pentru PSD însă, cea mai mare problemă o reprezintă ALDE. Exit-pollurile dau ALDE la limita  pragului electoral. La o prezență mare în marile orașe, ALDE riscă să nu treacă pragul de 5% și lasă PSD fără majoritate. Dacă ALDE nu face pragul, PSD nu face majoritatea nici la o prezență națională situată semnificativ sub 50%.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22