Pe aceeași temă
- Premisa de la care a pornit analiza acestor alegeri a fost că o prezență mare la vot reduce șansele PSD-ALDE de a obține majoritatea. Ținta ar fi o prezență de peste 10 milioane de alegători pentru a vorbi de un scor strâns. La această oră nu pare că această țintă va fi atinsă. Înseamnă asta că PSD a câștigat deja? Aproape, dar nu încă.
- Este limpede că avem de-a face cu o mobilizare mai mare în urban decât în rural, prima de acest fel în 27 de ani, cu o mențiune specială pentru București care, la ora 21.00 s-ar putea apropia de o prezență de 40%, ceea ce, prin comparație cu alegerile locale reprezintă o creștere semnificativă. Putem pune această creștere pe seama USR? Nu neapărat. În fond, PSD a câștigat totul în București la locale și ar trebui să ne așteptăm să fi reușit să își fi mobilizat mult mai bine electoratul acum când controlează toate primăriile.
- Pe de altă parte, o prezență mai mare în urban, în orașele universitare poate fi interpretată fără teama de a greși prea mult ca un succes electoral pentru USR, care se conturează drept cel mai important fenomen al acestor alegeri. Întrebarea care se pune acum este dacă performanța USR, coroborată cu cea a PNL, care potritvit exit-pollurilor se află undeva la 25% la ora 18.00, vor fi suficiente pentru a pune în pericol dominația PSD-ALDE. Aici apare însă o altă problemă. Creșterea USR se face în primul rând pe seama PNL, pe principiul vaselor comunicante, și, ca atare, nu pot performa ambele suficient de bine în același timp. Dacă tendința este votul pentru USR în marile orașe, la sfârșitul zilei trebuie să ne așteptăm la rezultate dezamăgitoare pentru PNL
- Ca de obicei PSD performează în sudul țării unde reușește niveluri de mobilizare inaccesibile celorlaltor partide. Dacă nu cumva Teleormanul și Oltul nu au devenit în ultimii ani campioni ai exercitării drepturilor democratice, atunci prezența mare la vot din aceste județe, peste 40%, exprimă dominația politică cvasitotală a PSD. Și vorbim despre o dominație pe scară largă, cuantificabilă în voturi exprimate. În Banat și Transilvania unde majoritatea este mai înclinată să voteze PNL-USR, prezența este semnificativ mai mică, dar în creștere spre orele serii.
- PSD rămâne așadar cu prima șansă de a obține o majoritate. Numai o prezență cu peste 20% mai mare în urban ar putea contracara această repartiție a voturilor. Pentru PSD însă, cea mai mare problemă o reprezintă ALDE. Exit-pollurile dau ALDE la limita pragului electoral. La o prezență mare în marile orașe, ALDE riscă să nu treacă pragul de 5% și lasă PSD fără majoritate. Dacă ALDE nu face pragul, PSD nu face majoritatea nici la o prezență națională situată semnificativ sub 50%.