Ce s-ar putea ascunde în protocolul de colaborare dintre Curtea Supremă și SRI

Redactia | 06.04.2018

Protocolul de colaborare încheiat între Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații s-ar referi doar la aspectele strict tehnice ale sistemului informatic utilizat de judecătorii care aprobă mandatele de siguranță națională, dezvăluie G4Media.

Pe aceeași temă

 

 

G4Media citează un înalt magistrat care a declarat că protocolul „doar aspectele de ordin tehnică, de IT” și „nu are nimic de-a face cu decizia de emitere sau refuzare a emiterii mandatelor, care aparține strict judecătorilor”.

 

Și deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu, membru în Comisia parlamentară pentru controlul SRI, a declarat pentru G4Media.ro că “personal cred că protocolul conține chestiuni tehnice, de infrastructură IT”.

 

Reamintim că vicepreședintele CSM, Codruț Olaru, a declarat miercuri, 4 aprilie, că Înalta Curte și Serviciul Român de Informații au încheiat un protocol de colaborare, fără a da însă detalii despre conținutul acestuia și despre data la care a fost încheiat.

 

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, a declarat că este “șocată” de faptul că au existat protocoale între Înalta Curte și SRI și a cerut CSM desecretizarea lor. Codruț Olaru a spus însă că cererea de desecretizare “excede” competențelor CSM, o asemenea operațiune putând fi realizată de președintele Înaltei Curți.

 

Scandalul protocoalelor. Protocolul dintre SRI și Parchetul general a fost desecretizat și publicat în urmă cu o săptămână, 30 martie, pe site-urile celor 2 instituții. Documentul conține detalii tehnice despre colaborarea SRI-Parchet, printre care și formarea de echipe comune de anchetă. Cea mai controversată prevedere e legată de faptul că Parchetul trebuia să informeze SRI cu privire la modul în care gestiona informația primită. Protocolul SRI – Parchet a fost semnat în 2009 de procurorul general, Laura Codruța Kovesi, și directorul SRI, George Maior. Desecretizarea s-a făcut după ce a fost cerută atât de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, cât și de premierul Viorica Dăncilă.

 

Scandalul s-a amplificat desecretizarea protocolului SRI-Parchet, alimentat și de declarațiile unor magistrați sau de acțiunile unor inculpați. Atât fostul șef al DNA, Daniel Morar, numit judecător la CCR de fostul președinte Traian Băsescu, cât și judecătoarea Dana Gârbovan, președintele unui ONG cu preocupări în lumea Justiției, susțin că protocolul conține prevederi care încalcă legea.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22