Ce spun Stelian Ion și Cătălin Predoiu pe tema desființării Secției Speciale

Redactia | 17.02.2022

Deputații din Comisia Juridică dezbat, joi, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Pe aceeași temă

USR a propus amânarea dezbaterii proiectului de lege pentru a aştepta avizul Comisiei de la Veneţia, însă PSD, PNL și UDMR au respins propunerea. Fostul ministru al Justiției Stelian Ion și actualul ministru Cătălin Predoiu au avut un schimb de replici acide pe tema desființării secției speciale.

În debutul dezbaterii, deputatul USR Stelian Ion a propus amânarea cu o lună a dezbaterii proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Stelian Ion: Graba cu care Ministerul Justiţiei forţează votarea proiectului ridică semne de întrebare

Fostul ministru al Justiției a invocat necesitatea primirii avizului Comisiei de la Veneţia pe acest proiect:

  • "Este foarte important să avem opinia Comisiei de la Veneţia pe acest proiect înainte să păşim la aceste dezbateri, pentru că sunt o serie de aspecte care, din punctul nostru de vedere, vin în contradicţie flagrantă cu avizele anterioare ale Comisiei de la Veneţia şi cu rapoartele Comisiei Europene în cadrul MCV.

  • Graba aceasta cu care Ministerul Justiţiei forţează votarea acestui proiect de lege este nu doar nepotrivită, ci chiar ridică semne de întrebare.

  • Pare că tocmai ăsta este motivul grabei, şi anume a ocoli acel aviz al Comisiei de la Veneţia".

El a reclamat că acest proiect este pus pe ordinea de zi de pe o zi pe alta şi se doreşte ca într-o săptămână să se dea vot pe el în Camera Deputaţilor, ceea ce "este inadmisibil":

  • "Încercăm de foarte mult timp să desfiinţăm secţia specială, dar nu trebuie să o facem oricum numai pentru a bifa, numai pentru a ne preface că desfiinţăm SIIJ. Important este şi cum o facem. (...)

  • Poate domnul ministru ne dă explicaţii cu privire la procedura de adoptare în guvern a proiectului, pentru că nu s-a respectat termenul de transparenţă decizională de 30 de zile lucrătoare pentru acest proiect. (...)

  • Haideți să nu mai facem aceeasi greșeală. Să supuneţi la vot amânarea acestui proiect pentru a aştepta până în martie avizul Comisiei de la Veneţia(...) Am așteptat patru ani de zile și nu cred că merită să riscăm așa doar de dragul de a forța lucrurile ".

Predoiu: Înţeleg că mai nou este o culpă dacă trecem la treabă

În replică, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus că există cel puţin trei avize ale Comisiei de la Veneţia privind proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Predoiu a ținut să precizeze că solicitarea vine din partea unui deputat care, pe tot parcursul anului 2020, a somat şi a criticat Ministerul Justiţiei pentru că nu emite OUG pentru desfiinţarea secţiei de investigare a magistraţilor:

  • "Nu vreau să insist asupra fracturii de logică între această cerere şi cererea formulată astăzi (...)

  • Aşa cum s-a arătat chiar către de cel care a formulat cererea (Stelian Ion -n.r.), ea a fost făcută de un partid politic din opoziţie, prin intermediul Adunării Parlamentare (a Consiliului Europei), şi este evident că a fost făcută tocmai pentru a bloca acest proces de adoptare a proiectului de desfiinţare a SIIJ.

  • Există cel puţin trei avize emise de Comisia de la Veneţia pe acest subiect. Cu toate acestea, Ministerul Justiţiei va participa la aceste consultări, nu doar că va participa, dar le organizeză".

Ministrul Justiției a mai spus că nu vede niciun fel de incompatibilitate în a derula în paralel un proces de dezbatere în Parlament, "autoritate legiuitoare supremă", şi Comisia de la Veneţia, cu care va dialoga pe toate aceste probleme:

  • "Nu ştiu dacă este o culpă faptul că Ministerul Justiţiei s-a grăbit, cum s-a spus aici, să-şi îndeplinească obiectivele din programul de guvernare.

  • Înţeleg că mai nou este o culpă dacă trecem la treabă, nu aşteptăm luni de zile, probabil, pentru a rata obiectiv după obiectiv şi a critica eventual după aceea pe alţii că nu-l îndeplineşte. Noi suntem astăzi, aici, cu această problemă pentru că acest obiectiv a fost ratat în 2021, în 2020, în 2019. (...)

  • Nu forţăm în niciun fel Parlamentul să adopte într-un anumit ritm şi participăm aici invitaţi ca toată lumea. Am parcurs toate procedurile până la promovarea acestui proiect de către guvern, inclusiv dezbaterile publice. (...) Unele ministere stau şi luni de zile fără să-şi promoveze obiectivele. Noi nu înţelegem să procedăm astfel. De aceea, ne-am apucat imediat de lucru şi astăzi am venit în faţa dumneavoastră cu acest proiect de act normativ".

Solicitarea lui Stelian Ion a fost respinsă după ce membrii Comisiei Juridice au decis prin vot că proiectul va fi dezbătut joi. Preşedintele comisiei, Laura Vicol, a anunţat că votul pe această iniţiativă va fi dat vineri.

Ce prevede proiectul lui Predoiu de desființare a SIIJ

Proiectul a fost adoptat în ședința de luni a Guvernului.

Proiectul a generat critici în spațiul public, unele voci reclamând că va fi creat, de fapt, SIIJ 2.0. Prin acest proiect DNA este scoasă din ecuație, dosarele privind presupuse fapte de corupție săvârșite de magistrați urmând să fie instrumentate de către Parchetul General și de parchetele curților de apel.

Conform proiectului de lege, competențele Secției speciale vor fi transferate de fapt către o nouă structură, denumită de Predoiu "sistem inspirat de modelul Parchetului European".

Nucleul central va fi la Secția de Urmărire penală și criminalistică a Parchetului General, unde 12 procurori vor avea competențe pe dosarele vizând presupuse fapte de corupție ale magistraților. DNA - singura unitate de parchet specializată în fapte de corupție - este exclusă astfel din schemă, cerință exprimată cu insistență atât de PSD, cât și de UDMR. Pe lângă cei 12 procurori, vor avea competențe pe astfel de fapte 30 de procurori (câte doi) de la fiecare parchet de curte de apel din țară.

Cei 42 de procurori vor fi propuși de către procurorul general, în cazul celor de la Parchetul general, respectiv de către șefii parchetelor curților de apel și vor fi desemnați de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Întrebat despre excluderea DNA din acestă schemă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu spunea că "o altă soluție tehnică pentru desființarea SIIJ nu e posibilă politic în acest moment", el precizând că noul proiect a fost agreat de toate partidele din coaliție. El a susținut că nu va fi vorba, de fapt, despre o altă structură care să înlocuiască SIIJ, ci despre un nou sistem, invocând modelul Parchetului European.

Ministrul Justitiei, Cătălin Predoiu, susținea ca secția specială va fi desființată cel târziu în martie, asa cum prevede programul de guvernare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22