Cea mai mare creștere a salariului mediu net în martie au avut-o angajații din sănătate

Redactia | 09.05.2018

Salariul mediu net în luna martie a urcat la 2.704 lei, cu 217 lei mai mult (+8,7%) față de februarie, a comunicat miercuri INS. Cele mai mari salarii nete au avut IT-iști (6690 lei), iar la polul opus angajații din industria ospitalității (1541 lei).

Pe aceeași temă

 

 

Cea mai mare creștere a salariului mediu net s-a înregistrat în cazul personalului din sectorul bugetar angajat în sănătate și asistență socială (+22,3%) și învățământ (18,4%). În administrația locală, creșterea a fost modestă de numai 1,3%.

 

Variațiile din raportările statistice lunare sunt determinate în primul rând de lunile în care se acordă prime de sărbători (Craciun, Paste), al treisprezecelea salariu sau a primelor de sfârșit de an. În seriile anuale, aceste fluctuații nu mai sunt atat de vizibile.

 

 

Salariile nete, martie 2018 față de februarie 2018 pe categorii profesionale

 

În luna martie 2018, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (în principal cu ocazia Sărbătorilor de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), scrie HotNews.ro

 

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

•    cu 32,1% în fabricarea produselor din tutun;

•    între 16,0% şi 26,5% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), tranzacţii imobiliare, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea băuturilor;

•    între 11,0% şi 15,0% în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, industria metalurgică, colectarea şi epurarea apelor uzate, extracţia minereurilor metalifere, activităţi de editare, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport;

•    între 9,0% şi 10,0% în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice).

 

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna februarie 2018 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (premii anuale ori pentru performanţe deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în agricultură, vânătoare şi servicii anexe (-3,3%), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe) (-2,8%), respectiv telecomunicaţii (-1,8%).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22