Pe aceeași temă
Centrul de Investigatii Media arată că Dan Voiculescu ar fi câștigat astfel opt luni executate din pedeapsă.
Deoarece are peste 60 de ani, Voiculescu va executa doar o treime din pedeapsă. Din această treime se scad zilele câștigate prin muncă sau activități intelectuale precum scrierea de cărți, ”lucrări științifice” așa cum sunt ele denumite în legea executării pedepselor.
Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor au răspuns unei solicitări a Centrul de Investigații Media, informând că, din august 2014, când a fost condamnat, și până acum, omul de afaceri Dan Voiculescu a scris opt cărți.
„Persoana custodiată la care faceţi referire a elaborat şi publicat opt lucrări ştiinţifice, cu următoarele titluri: „Omenirea, Încontro?”, „Dezvoltarea Economică Durabilă”, „Economia Românească – Realităţi şi perspective de Dezvoltare”, „Investiţiile Străine Directe – Vector al Dezvoltării Economice”, „Managamentul Riscului în accesarea şi gestionarea fondurilor Europene – Politica UE”, „A Patra Cale”, „Efecte de antrenare a investiţiilor în Economia Românească” și „Clasa de Mijloc, Teorie şi Practică antreprenorială”.
Cititi articolul integral pe site-ul Centrului de Investigatii Media
***
Publicatia britanica The Economist a publicat acum cateva saptamani un articol legat de numarul mare de detinuti din inchisorile Romaniei care sunt eliberati inainte de termen datorita "lucrarilor stiintifice" scrise in spatele gratiilor. Legea a fost modificata in 2013 si permite oricarui condamnat sa isi reduca pedeapsa cu 30 de zile pentru fiecare carte scrisa si publicata din inchisoare, scria The Economist, citat de ziare.com
Printre cei care au scris carti in inchisori se numara fostul premier Adrian Nastase, George Copos, om de afaceri, Gigi Becali, alt magnat-politician, si Ioan Niculae, cunoscut ca fiind cel mai bogat om din Romania. Gica Popescu, fostul fotbalist de talie internationala, a scris nu mai putin de patru carti in inchisoare.
Autorul articolului arata ca presa din Romania a dezvaluit faptul ca detinutii cu stare isi angajeaza profesori universitari care sa le "supravegheze cercetarile". Acestia, sau alti "scriitori fantoma", redacteaza lucrarile, care sunt livrate in inchisori, unde detinutii le copiaza de mana. Unui editor i se plateste publicarea a catorva exemplare, iar acestea sunt prezentate comisiei care decide eliberarea conditionata (fara o expertiza prealabila), apoi judecatorul decide daca reduce sau nu pedeapsa.
George Copos, care a scris despre aliantele matrimoniale in Romania medievala, a fost acuzat de plagiat. George Becali a produs o carte cu ilustratii despre relatia lui cu Steaua Bucuresti, echipa de fotbal pe care o controleaza, iar Realini Lupsa, fost cantaret de muzica pop, a publicat o lucrare despre celulele stem in medicina dentara.
Nimeni nu stie cati au beneficiat pana acum de avantajele oferite de acest sistem. Un raport recent vorbea despre 73 de asemenea cazuri, in unele situatii detinutii publicand chiar si 5 lucrari in cateva luni.