Cererea DNA de ridicare a imunităţii europarlamentarului Dan Nica, discutata de comisia JURI din Parlamentul European

P.c. | 16.04.2015

Pe aceeași temă

Cererea DNA de ridicare a imunităţii europarlamentarului Dan Nica va fi discutata astazi de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European (PE). Comisia Juridică a PE a cerut Parlamentului României detalii despre regimul imunităţii parlamentare din ţara noastră iar Camera Deputaţilor a transmis ca Parlamentul European nu are competenţa să-i ridice imunitatea lui Dan Nica, relateaza Adevarul.

 

Interpretarea PSD

 

„Faptele de care este acuzat domnul Nica nu sunt din perioada de când este europarlamentar, ci de când a fost ministru“, a arătat secretarul Camerei, Niculae Mircovici.

 

Majoritatea PSD, partidul lui Dan Nica, considera că Parlamentul European nu poate fi considerat Cameră legislativă, deci nu poate vota o cerere de ridicare a imunităţii.Nu există nicio prevedere nici în Constituţia României, nici în legislaţia României prin care această solicitare de reţinere, arestare preventivă sau începrere a urmăririi penală să poată fi făcută de Parlamentul European“, susţine Mircovici.

 

Conform legii, cererile DNA in cazul foştilor miniştrii care nu sunt parlamentari, trebuie avizate de Preşedintele României. In cazul unui fost ministru care este în prezent parlamentar, poate fi urmarit penal cu acordul Camerei din care face parte.

 

CITITI SI: Dosarul Microsoft. Nicolae Mircovici (Camera Deputatilor): Parlamentul European nu are competenta in privinta ridicarii imunitatii lui Dan Nica

 

Interpretarea Monicai Macovei

 

Monica Macovei considera ca, pentru ca Dan Nica este eurodeputat, Camera din care face parte este Parlamentul European, astfel incat, procuroii DNA au procedat bina cand trimis la Bruxelles cererea de ridicare a imunităţii. Răspunsul trimis de Camera Deputaţilor nu este corect. Avem o decizie a Curţii Constituţionale care spune foarte clar că un fost ministru, dacă în prezent este parlamentar, poate fi cercetat numai dacă Parlamentul  îi ridică imunitatea. Dan Nica este europarlamentar, adică tot parlamentar, dar într-o altă Cameră. Deci DNA a cerut ridicarea iumunităţii Camerei din care face parte, adică Parlamentului European“, a explicat Monica Macovei pentru „Adevărul“.


Procedura de ridicare a imunităţii trebuie să continue în Parlamentul European. Ce a făcut Camera Deputaţilor nu este decât un aranjament al PSD. Vor să tragă de timp în Comisia Juridică a Parlamentului European. Nu este pentru prima dată când folosesc acest tertip. Şi în cazul domnului Silaghi au făcut acelaşi lucru, până când i-a expirat mandatul“, a adăugat Monica Macovei.
 

Cristian Preda: PSD incearca sa traga de timp

 

Şi Cristian Preda vorbeşte despre o manevră a PSD. „Dan Nica nu poate fi cercetat acum pentru că este europarlamentar. Au fost multe alte cazuri în care foşti miniştri sau parlamentari au primit cereri de ridicare a imunităţii în Parlamentul European şi s-au votat imediat. Acum, PSD încearcă să tragă de timp. Dan Nica se va duce în Comisa Juridică cu scrisoarea de la Camera Deputaţilor şi va obţine o nouă amânare. Să nu uităm că cererea de ridicare a imunităţii pe numele său este deja de câteva luni în PE. Nu este normal“, a declarat Cristian Preda.



DNA: Dan Nica, acuzat de abuz in serviciu in dosarul Microsoft

 

Procurorii DNA îl acuză pe Dan Nica, fost  ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul Microsoft. Mai exact, Nica este suspectat că a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco si firmele colaboratoare ale acestora.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22