Cinci zile pana la intrarea Greciei in incapacitate de plata, iar Eurogrupul nu are o solutie

T.d. | 25.06.2015

Pe aceeași temă

Cu cinci zile inainte de o posibila intrare in incapacitate de plata a Atenei, ministrii de Finante din zona euro nu au ajuns nici joi la un acord in ce priveste situatia Greciei.

Ministrii din eurogrup s-au reunit pentru a patra oara intr-o saptamana pentru a gasi o solutie in dosarul grec, fiind presati de timpul scurt ramas. Dar si intalnirea de azi nu a furnizat niciun rezultat dupa o noua runda de discutii, potrivit AFP, citata de HotNews.

"Pentru astazi s-a terminat. Institutiile si Grecia continua lucreze. Eurogrup se va reuni ulterior, dar nu azi", a scris pe Twitter ministrul finlandez de Finante, Alexander Stubb. Trei surse au declarat pentru AFP ca urmatoarea reuniune ar putea avea loc sambata.

"Discutiile continua azi, maine, cu obiectivul de a ajunge la o convergenta", a declarat la randul sau ministrul grec Yanis Varoufakis, care a sustinut ca cei 19 ministri au criticat atat propunerile creditorilor, cat si pe cele ale Greciei.

Guvernul condus de Alexis Tsipras a publicat luni seara o lista de reforme care include o parte din cerintele creditorilor internationali, avand in vedere adoptarea de masuri fiscale echivalente a 2,42% din PIB si 4,18% din PIB pentru 2015 si 2016, prin introducerea unor noi taxe.

Dupa 4 luni de negocieri dure, Atena s-a aliniat in sfarsit solicitarilor creditorilor, impunandu-si un excendent primar bugetar de 1% din PIB pentru 2015 si de 2% din PIB pentru 2016.

Premierul Tsipras a aratat ca Grecia este gata sa adopte masuri "parametrice" (orizontale) de 1,51% si de 2,87% din PIB pentru 2015 si 2016 si masuri "administrative" echivalente a 0,91% si 1,31% din PIB pentru fiecare din anii amintiti.

De altfel, la finalul saptamanii trecute, presedintele Parlamentului European a atras atentia Greciei ca o eventuala iesire din zona euro ar insemna si o renuntare la subventiile UE catre Atena.

Martin Schulz a transmis mesajul prin intermediul unui interviu care va fi publicat in editia de duminica a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Iata ce nu merge: sa iesi din zona euro, sa nu-ti platesti datoriile, dar sa te astepti ca fondurile sa continua sa aflueze de la bugetul UE", a afirmat presedintele PE.

Economia elena trebuie sa ramburseze catre FMI 1,6 miliarde de euro pana la 30 iunie. Acest lucru ar debloca ultima transa in valoare de 7,2 miliarde de euro, in cadrul actualului plan de asistenta financiara, in valoare totala de 240 de miliarde de euro.

Atena se confrunta cu o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre state din zona euro si catre FMI.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22