Cine este Paul Stănescu, omul pe care Dragnea l-a impus în locul lui Shhaideh la Dezvoltare

Dora Vulcan | 14.10.2017

Paul Stanescu, propunerea PSD pentru sefia Ministerului Dezvoltarii Regionale, este unul dintre cei mai influenti lideri din teritoriu ai PSD, atat in judetul Olt, cat si in intreaga Oltenie.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Paul Stănescu este unul dintre cei mai influenți lideri ai PSD din teritoriu, unul căruia îi este atribuit controlul asupra întregii Oltenii nu doar asupra județului pe care-l controlează de facto.

"Nu pot sa neg ca nu sunt prieten cu presedintele Dragnea, ne cunoastem de foarte multi ani de zile. Sunt mandru de prietenia cu domnul presedinte Ddragnea, chiar sunt foarte mandru. Si cu premierul am relatii foarte bune", a spus Stănescu după nominalizarea sa la ministerul Dezvoltării în locul remaniatei Sevil Shhaideh.

Paul Stănescu este, însă, și omul căruia Dragnea îi datorează preluarea conducerii asupra PSD, așa că numirea sa de vineri poate fi citită și în această cheie a recunoștinței, mai ales după ce relațiile dintre cei doi s-au răcit tot pe considerente de putere și control, dincolo de nevoia lui Dragnea de a se blinda cu oameni care să-i mențină controlul puterii în guvern și pe care să se poată baza în ministerele care sunt robinet de bani pentru partid și cu care Daddy este dispus să împartă prada. Paul Stănescu este, în aceste condiții, unul dintre cei mai buni, dacă nu cel mai bun pentru a o face. Baron la baron nu-și scoate ochii. Cu condiția unei binevenite rotații a cadrelor, adică ”dă-te tu să mă pui eu”.

 

 

 

La iesirea de la sediul PSD, la aproximativ 2 ore de la terminarea CEx-ului, Stanescu a fost intrebat de jurnalisti de prietenia sa cu Liviu Dragnea.

 

"Nu pot sa neg ca nu sunt prieten cu presedintele Dragnea, ne cunoastem de foarte multi ani de zile. Sunt mandru de prietenia cu domnul presedinte Dragnea, chiar sunt foarte mandru. Si cu premierul am relatii foarte bune", a spus Stanescu, citat de ziare.com.

 

Si Dragnea a facut o scurta declaratie pe subiect: "E prieten foarte bun cu mine si cu Mihai, dar aici iese castigator Mihai".

 

Referindu-se la faptul ca a fost propus ministru pentru Dezvoltare Regionala, Paul Stanescu a spus ca are experienta in administratie, fiind fost presedinte al Consiliului Judetean Olt.

 

"Nu exista facultate de ministru, nu am fost niciodata ministru, asa ca probabil la inceput sa o sa fie putin mai greu, pana ma acomodez, dar sper sa intru imediat in problema (...) Binenteles (ca o sa-i cer sfaturi lui Sevil Shhaideh, n.red.). Chiar o sa petrec, cred, in prima perioada foarte mult timp cu doamna Shhaideh, pe care eu am fost primul care a sustinut-o si i-am spus sa nu-si dea demisia. Sevil Shhaideh e un profesionist adevarat si eu sper sa ajung la nivelul ei", a declarat Paul Stanescu.

 

Intrebat de eventuale probleme cu justitia, Stanescu a spus ca nu a dat in viata lui cu subsemnatul.

 

"In viata mea nu am fost fost chemat de institutia statului, nu am dat cu subsemnatul, cum spun unii colegi (...) Va rog sa ma credeti, nu m-a intrebat nimeni nimic", a spus Stanescu.

 

 

 

Unul dintre cei mai duri baroni locali ai PSD

 

 

Stanescu, seful PSD Olt, este unul dintre baronii PSD cu mare influenta in partid. A fost presedintele CJ Olt timp de 8 ani, iar din 2016 e senator. Şi-a impus si fratele pe listele parlamentare, Alexandru Stanescu, deputat, iar sotia sa a ajuns din profesor la Scoala generala Visina consilier la Ministerul Educatiei, potrivit HotNews.

 

Familia Stanescu e reprezentata la nivel politic si de tatal celor doi frati parlamentari, care a fost primar PSD in comuna Visina pana la 75 de ani.

 

El l-a ajutat pe Liviu Dragnea, alaturi de alti lideri PSD din sud, sa preia sefia partidului, așa că numirea sa de vineri poate fi citită și în această cheie a recunoștinței, dincolo de nevoia lui Dragnea de a se blinda cu oameni pe care să se poată baza în ministerele care sunt robinet de bani pentru partid.

 

 

 

De la director de fabrica de conserve in Caracal, la cel mai infleunt baron local

 

 

De profesie agronom, Stanescu a ajuns in prima linie a partidului in 2008, cand a fost ales presedinte al PSD Olt.

 

Paul Stanescu s-a nascut pe 25 august la Visina, localitate in care tatal sau a obtinut trei mandate de primar. Intre 1978 si 1982 a studiat agronomia la Craiova, iar dupa absolvire a devenit director la o fabrica de conserve din Caracal.

 

In perioada 1988-1991 a fost directorul IAS Studina, pentru ca in 1992 sa preia conducerea companiei Agromec Visina, care exploateaza terenuri agricole luate in arenda.

 

 

Prima functie politica importanta o obtine in 2008, cand este ales presedinte al CJ Olt, functie in care va fi reales in 2012. In 2010, a obtinut si sefia filialei judetene a PSD, inlaturandu-l din functie pe Ion Toma. In 2013 a fost ales vicepresedinte regional al PSD pentru zona Oltenia. In anul 2016 a obtinut un mandat de senator de Olt, ulterior fiind desemnat drept chestor al Senatului.

 

Este vizat intr-o ancheta a DNA, alaturi de Darius Valcov. Cercetarile sunt incepute in rem, dupa ce instanta a dispus, in 2015, redeschiderea cauzei. Dosarul vizeaza infractiuni in domeniul achizitiilor publice la CJ Olt. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca cercetarile sunt in curs in acest dosar, fiind o cauza redeschisa de Tribunalul Olt in septembrie 2015, la cererea DNA.

 

Paul Stanescu este fratele lui Alexandru Stanescu, deputat de Olt din 2012.

 

In ultima declaratie de avere, Paul Stanescu a trecut trei terenuri agricole cumparate impreuna cu sotia si care insumeaza 32 de hectare. La capitolul imobiliare, Stanescu detine un apartament in Craiova si o casa de 299 metri patrati pe care a construit-o in localitatea natala. Stanescu conduce un autoturism Daewoo Nubira.

 

In anul fiscal 2016 a avut trei surse de venit: 36.900 de lei din salariile ca presedinte al CJ Olt, 4.900 de lei salariul pe decembrie ca senator si 18.750 de lei venituri aduse de compania Agromec Visina.

 

 

 

Mai multe, și AICI, în investigația jurnalistului Cătălin Prisăcariu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22