Pe aceeași temă
În urma unei decizii controversate a Curții Constituționale, care a extins sesizarea suveranistului Cristian Terheș privind doar 3 secții de votare la toate secțiile, se renumără peste 9,4 milioane de voturi.
Procesul este unul pe repede înainte, rezultatul trebuie dat până duminică la ora 22.00, după alegerile parlamentare, și este lipsit de transparență, observatorii nu au fost acceptați, așa încât ridică mari suspiciuni.
Dacă în urma renumărării se schimbă ierarhia candidaților, deci Marcel Ciolacu urcă pe locul doi în detrimentul Elenei Lasconi sunt posibile două scenarii.
1. Curtea Constituțională anulează primul tur de scrutin și decide repetarea lui, așa cum spune Legea 370 articolul 52.
În această situație, pe buletinele de vot vor apărea toți candidații care au participat deja la primul tur. Deci, inclusiv Ludovic Orban și, evident, Marcel Ciolacu. Așa spune aceeași lege.
2. Curtea Constituțională validează primul tur cu cei doi candidați ieșiți de la renumărare- Călin Georgescu și Marcel Ciolacu. Cei doi vor figura pe buletinele de vot la turul doi.
Cum minte Ciolacu
Marcel Ciolacu, ieșit din cursa pentru finala prezidențială, insistă că nu PSD a sesizat Curtea Constituțională și că dacă după renumărare se schimbă ierarhia candidaților și intră el în turul doi, atunci se retrage din cursă. Insistă suspect de mult. Oare de ce?
„Ca să închidem orice fel de discuție anunț și azi public foarte clar că dacă în urma renumărării se constată că eu am mai multe voturi decât dna. Lasconi, din punctul meu de vedere dna. Lasconi are de dat o explicație românilor și nu eu.
Eu nu voi participa la alegeri în turul doi. Cei doi care s-au calificat pentru turul doi, pentru că nu am făcut nicio contestație nici eu, nici PSD, sunt Lasconi și Georgescu. Eu nu vreau să mă bag în aceste alegeri. Eu nu vreau să fiu candidat în urma renumărării. Eu mă retrag și urcă următorul candidat, dna Lasconi”, a spus joi Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu minte. Pur și simplu legea îi interzice să se retragă din cursă, spune pentru Revista 22 fostul judecător Cristi Danileț.
„Nu se poate retrage, trebuie să rămână pe buletinul de vot. Nu are cum să se retragă, legea interzice în mod expres unui candidat la președinția României să se retragă din cursă, el rămâne pe buletin. În turul doi când avem doar doi candidați nu ai cum să te retragi, trebuie să mergi mai departe”.
„Ar fi trebuit ca un candidat la președinție să știe legea electorală și Constituția. Nici vorbă să urce pe poziția a doua Elena Lasconi”, mai spune Cristi Danileț.
Augustin Zegrean, fost judecător la CCR, susține exact același lucru.
„După ce se validează primul tur de către Curtea Constituțională nu se mai poate schimba nimic, nu se poate retrage, rămâne pe buletinul de vot. Deciziile Curții sunt general obligatorii”, spune Augustin Zegrean pentru Revista 22.
Eu am vrut, dar n-am putut
Este puțin probabil ca Marcel Ciolacu să nu cunoască legea și să nu știe că nu se poate retrage din cursa pentru turul doi, mai ales că există precedentul recent, de la turul unu, al lui Ludovic Orban.
Atunci de ce o face? „Pentru a-și construi un alibi în cazul în care se ajunge în situația aceasta”, spun analiștii consultați de Revista 22.
Faptul că insistă că el e primul care a sunat-o pe Elena Lasconi s-o felicite și că nu el a contestat la CCR primul tur, deci renumărarea voturilor nu are legătură cu el, dă de gândit.
La fel, faptul că susține că renumărarea se desfășoară cu „reprezentanți ai Ong-urilor”, ceea ce este un neadevăr, dă și el de gândit.
Aceste suspiciuni alimentează scenariul, tot mai vehiculat, că CCR va ignora legea 370 și va valida o finală între Georgescu și Ciolacu.
Atunci Marcel Ciolacu se va putea folosi de toate declarațiile cu retragerea spunând: Eu am vrut, dar nu s-a putut.