Pe aceeași temă
„După cum ştiţi, sunt două propuneri de prim ministru, una a PNL şi una a PSD. Din acest punct de vedere, singurul lucru, am încercat să creionăm cele două propuneri şi structurile guvernului, ţinând cont de cine va avea prin rotaţie primul prim-ministru. Nu am ajuns la o discuţie să hotărâm cine are prim-ministrul. Dacă noi insistăm, cum e corect, dacă nu avem prim-ministrul, Ministerul de Finanţe să fie la PSD şi cei de la PNL la fel de corect au insistat dacă nu au prim ministru să aibă Ministerul de Finanţe", a spus Ciolacu.
Ciolacu a repetat că până joi are siguranța că România va avea un guvern stabil, fiind finalizat programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR.
"Vrem să construim un guvern funcţional şi o coaliţie, să fie toată lumea mulţumită ca şi echilibru guvernamental”, a mai afirmat liderul PSD.
Negocierile vor continua vineri, de la ora 12.00, a mai spus Ciolacu.
În plus au continuat discuțiile pe programul de guvernare: „Am avut discuții pe pachetul social. Rămânem în continuare să găsim noi venituri, deoarece PNL insistă să nu mărim nicio taxă. Probabil, vom lua bani din redevențe”, a declarat Ciolacu.
Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru postul de premier, se declară optimist în privința viitorului guvern și al programului de guvernare.
”S-au făcut paşi importanţi pe pachetul social cât şi pe ceea ce înseamnă faptul că agreăm să găsim soluţii pentru a nu creşte taxele”, a spus Ciucă, precizând că s-a stabilit un procent de 7% pentru investiţii, în programul de guvernare, în bugetul pe anul viitor.
Liderul PNL Florin Cîțu a reiterat ”marele succes” al negocierilor deoarece este ”o mare victorie pentru PNL să dea primul premierul, fiind un partid mai mic”. Cîțu acceptă însă că acest lucru nu a fost stabilit și se negociază.
Liberalii au decis, joi, într-o ședință fulger a Biroului Executiv, să-l nominalizeze pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier pentru formarea Guvernului PNL-PSD-UDMR. Nicolae Ciucă va negocia direct cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor componența viitorului Guvern. Președintele PNL, Florin Cîțu, nu a participat fizic la ședință, ci s-a conectat online. Prin decizia luată de BEX, Klaus Iohannis a reușit să-și impună favoritul, iar Florin Cîțu a fost nevoit să renunțe la scaunul de premier - funcție care îi asigura puterea și controlul partidului.