Cioloș dă de știre pe Facebook că va lansa strategia anti-sărăcie în zilele următoare

Silvia Simion | 09.02.2016

Premierul Dacian Cioloș și-a publicat pe contul său Facebook obiectivele pe care le are pe termen lung, alături de două fotografii ale întâlnirii pe care a avut-o azi-dimineață, la prima oră, cu vicepremierii săi.

Pe aceeași temă

 

”M-am întâlnit de dimineață cu vicepremierii Vasile Dâncu și Costin Borc.

 

Am discutat temele care ne preocupă pe termen lung și unde avem de luat decizii strategice: legea salarizării, organizarea alegerilor și strategia anti-săracie pe care ne pregătim să o lansăm zilele imediat următoare”.

 

Pe 30 decembrie 2015, Guvernul a mărit salariul minim pe economie la 1.250 de lei, începând cu 1 mai 2016. De această majorare a salariului minim pe economie vor beneficia, în total, 1.131.000 de salariaţi.

Atunci s-a pus și problema schimbării  proiectului de lege a salarizării, elaborat de Guvernul Ponta.

 

 

 

Ministerul Finanţelor susține că bugetul de stat nu poate suporta cheltuielile atât de mari și de aceea este nevoie de un nou proiect, după discuții separate cu reprezentanții fiecărui minister și cu sindicatele.

 

Până pe 4 februarie, Ministerul Muncii a purtat discuţii cu sindicaliştii şi reprezentanţii celorlalte ministere, 10 februarie fiind termenul la care ar urma să preznte noua grilă de salarizare. Calendarul anunţat include adoptarea legii în parlament, în luna mai, şi intrarea ei în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

 

Astăzi, ministrul Muncii prezintă legea în Parlament

 

Ministrul Municii Ana Costea va prezenta în Parlament mult legea salarizării, proiectul urmând a fi pe masa comisiilor de specialitate, începând cu ora 14.00, după cum anunță realitatea.net.

 

Întâlnirea are loc la inițiativa Anei Costea care a dorit sa aducă în atenția  parlamentarilor un prim draft al proiectului înainte ca legea să fie finalizată.

 

Proiectul prevede criterii de performanţă şi de evaluare pentru salariaţii bugetari. În acest sens, ministrul preciza că este nevoie de criterii obiective şi de îndepărtarea subiectivismului la stabilirea salariilor angajaţilor din aparatul bugetar, pentru a atrage si a promova persoane calificate si competente.Legea ar urma să intre în vigoare din 2017.

 

 

În acest moment  sunt 110 clase de salarizare, 24 dintre ele fiind deja suprapuse ca urmare a majorărilor salariului minim din 2010 până în prezent. Actuala lege prevede nivele de salarizare care nu mai diferă, pentru aceeaşi funcţie, în ministere sau instituţii diferite, dar care sunt cel puţin la nivelul clasei de salarizare în aceeaşi clasă, lipsesc criteriile de performanţă, dar sunt și situaţii în care salariile de bază ale persoanelor cu vechime în muncă au ajuns să fie mai mici decât ale debutanţilor, iar salariile celor cu studii superioare au ajuns să fie la nivelul salariaţilor cu studii medii.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22