Ciolos: E nevoie de schimbarea legislatiei. Cartele prepay romanesti, folosite in atentate

Vlad Toma | 28.03.2016

Dacian Ciolos, premierul Romaniei, a declarat ieri, la ProTv, ca serviciile secrete din Romania au nevoie de mai multe instrumente de monitorizare, in contextul noilor riscuri de terorism. Ciolos a readus in discutie problema vanzarii cartelelor pre-pay, precizand ca astfel de cartele din Romania ar fi fost folosite in pregatirea unor atentate in UE.

Pe aceeași temă

 

Premierul a mai precizat ca Ministrul de Interne si cel al Justitiei vor veni cu propuneri de modificari legislative pentru a schimba aceasta situatie.

 

Cititi declaratiile premierului: (conform Hotnews)
 

"Stiti discutia veche cu cartelele prepay, inteleg ca Romania este una dintre putinele tari din UE care vinde cartele pre-pay fara verificari de identitate. Sunt cateva lucruri care vor fi puse in discutie in perioada urmatoare. Inteleg ca au fost chiar folosite in ultima vreme cartele din Romania in pregatirea unor atentate in alta parte in UE tocmai pentru ca exista aceasta flexibilitate in Romania. 

 

Ministrul de Interne si cel al Justitiei vor veni cu propuneri de modificari legislative. Sa nu aiba cineva impresia ca vrem sa facem ceva pe ascuns. Cred ca e important sa discutam despre lucrurile acestea si sa invatam sa punem cursorul acolo unde trebuie.

 

Nu trebuie sa ne ascundem dupa deget. Riscul exista. Suntem in Uniunea Europeana. Participam activ la lupta aceasta impotriva terorismului, deci potential riscul exista, insa asa cum stau lucrurile acum, ele sunt tinute sub control, in sensul ca autoritatile isi fac treaba.

 

Eu din discutiile pe care le-am avut in aceasta saptamana cu autoritatile responsabile, si guvernamentale si serviciile de informatii, inteleg ca lucrurile sunt tinute sub control, dar, sigur, vigilenta este foarte mare. Asupra Romaniei sunt consecintele pe care le vedem la nivelul UE, cresterea nivelului de teama, de alerta si raspunsuri coordonate."

 

Ministrul Comunicațiilor vrea dezbaterea în regim de urgență a Legii Big Brother 2

 

Ministrul Comunicațiilor a declarat vineri că va cere discutarea în Parlament a proiectului Legii securității cibernetice, în regim de urgență.

 

O să cer, ca demintar, discutarea în regim de urgență a acestui proiect de lege în Parlament. Această problemă se discută deja la cel mai înalt nivel,” a spus ministrul Marius Bostan, citat de Ziare.com.

 

Cunosc persoane care sunt victime ale atacurilor cibernetice de tip ransomware. Cum poate statul să garanteze securitatea datelor cetățenilor dacă printr-o lege statul nu impune companiilor să-și securizeze rețelele?”, a adăugat ministrul.

 

Marius Bostan a mai precizat că proiectul Legii securității cibernetice ar putea fi avizat săptămâna viitoare de ministerul Comunicațiilor, apoi documentul urmează să intre în circuitul de avizare de la celelalte ministere.

 

SRI susține că legea nu urmărește intruziunea în viața privată a cetățenilor. “În esență, legea nu urmărește decât două obiective majore: crearea de responsabilități pentru deținătorii de infrastructuri cibernetice, persoane juridice – companii publice sau private, respectiv managementul incidentelor de securitate cibernetică. În rest, tot ce s-a postat pe Internet, cum că se urmărește intruziunea în viața privată, nu este adevărat. Nu există în această lege astfel de articole referitoare la afectarea vieții private a cetățenilor”, a argumentat Florin Cosmoiu, șeful Centrului Cyberint din cadrul SRI.

 

***

 

Legile mentionate de premierul Ciolos si de ministrul Comunicatiilor, asa-numitele "legi Big-Brother", au deja o lunga istorie, Curtea Constitutionala respingand, acum un an si ceva, atat legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay şi a celor care folosesc reţele publice wi-fi cat si legea securităţii cibernetice. Acestea au fost declarate neconstituţionale în ansamblu.

 

SRI a criticat atunci respingerea acestor legi acuzand producerea unui vid legislativ intr-un domeniul extrem de sensibil, cel al securitatii nationale. Directorul SRI de la acea vreme, George Maior, a declarat in mod repetat ca înregistrarea datelor personale ale utilizatorilor de cartele prepay nu încalcă drepturile omului si i-a acuzat de lipsa de responsabilitate pe cei care faceau astfel de declaratii in spatiul public.

 

Cele doua legi au fost votate in 2014, companiile de telefonie mobilă fiind obligate sa solicite datele personale ale celor care cumparau cartele prepay. Furnizorii de internet în reţele wifi publice erau de asemenea obligati sa obtina datele personale ale utilizatorilor inainte de a le permite intrarea in retea.

 

Legea legata de identificarea celor care cumpara cartele pre-pay a fost atacata la CCR de Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, pe motiv ca intrarea sa in vigoare ar fi incalcat mai multe drepturi si libertati. Legea securitatii cibernetice a fost de asemenea atacata la CCR de PNL.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22