Ciolos: Legea darii in plata trebuie sa tina cont de cazurile sociale, nu de speculatori

Vlad Toma | 21.03.2016

Dacian Ciolos, premierul Romaniei, a dat un raspuns, aseara, pe pagina sa de Facebook, scrisorii deschise care i-a fost adresata de initiatorul legii darii in plata, deputatul Daniel Zamfir.

Pe aceeași temă

 

Premierul a scris intr-un comentariu postat pe pagina sa de Facebook ca actuala forma a legii are la baza "o abordare populista". El a mai spus ca sustine legea darii in plata, insa a precizat ca aceasta trebuie sa aiba in vedere cazuri sociale, nu speculatorii imobiliari.

 

"Domnul deputat are din păcate o abordare populistă prin această poziție. Am spus de la început ca susțin legea dării in plată și am spus-o și direct băncilor. Însă această lege trebuie să țină cont de adevăratele cazuri sociale, de familiile care și-aucumpărat pe credit o locuință, și nu de speculatorii imobiliari. Asta este poziția Guvernului. Nu știu cine este cel care face intoxicare. Guvernul vrea o lege funcțională și nu populistă.
Băncile au clar o lecție de învățat în relația lor cu clienții. Dar pentru ca legea dării în plată să fie cu adevărat aplicabilă (și nu atacabilă în justiție), și să fie în interesul clienților , ea are nevoie de adaptări,
" a scris premierul pe Facebook.

 

***

 

Deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul legii darii in plata, l-a acuzat pe premier ca ar fi ales sa serveasca interesele bancherilor straini, nu pe ale romanilor si i-a cerut, intr-o scrisoare deschisă, sa opreasca minciuna si intoxicarea impotriva Legii darii in plata.
 

"Va adresez aceasta scrisoare deschisa pentru a va cere, in al doisprezecelea ceas, sa opriti minciuna, intoxicarea si abuzul impotriva Legii darii in plata si, pe cale de consecinta, impotriva sutelor de mii de familii din Romania care asteapta aceasta lege sufocate de credite pe care nu le mai pot plati nu din cauza lor, nu din rea-vointa, ci din cauza crizei, produselor mincinoase vandute de banci, clauzelor abuzive din contracte si lipsei de supraveghere a Bancii Nationale. Va scriu plin de revolta ca dumneavoastra, premierul Romaniei, ati ales sa serviti interesele unor bancheri straini care in a doua cea mai saraca tara din Europa au facut profit dublu fata de media europeana, in loc sa serviti demn interesele celor care cu adevarat aveau nevoie sa fie reprezentati de dvs: cetatenii Romaniei!", se arata in scrisoarea deschisa semnata de Daniel Zamfir, conform Hotnews.
 

Zamfir il acuza pe premier ca a preluat atacurile mediului bancar in critica pe care a facut-o legii. 


"Nu are nicio relevanta pentru dumneavoastra ca toate aceste propuneri toxice pe care le-ati preluat de la bancheri au fost respinse chiar de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, aflata in subordinea Guvernului pe care il conduceti? Nu are nicio relevanta ca aceleasi propuneri au fost respinse de doua ori de Senatul Romaniei si, anterior, si de Camera Deputatilor? Nu are nicio relevanta ca nici Presedintele Romaniei nu le-a preluat?", a mai scris initiatorul legii darii in plata.

 

Zamfir respinge ideea ca legea ar putea fi neconstitutionala: "Cat despre neconstitutionalitatea pe care o invocati, ce ar mai fi de spus dupa ce nici Presedintele, ba chiar nici dumneavoastra, Guvernul, n-ati sesizat Curtea Constitutionala dupa adoptarea Legii la sfarsitul anului trecut?"

 

"Nu sunteti prim-ministrul celor 40 de banci straine, sunteti premier peste o Romanie in care aceste banci si-au permis abuzuri si ilegalitati pe care nu si le-au permis in nicio tara din Europa! O arata miile de procese castigate de clienti impotriva bancilor!", incheie Zamfir scrisoarea adresata premierului.

 

Legea darii in plata va fi discutata in aceasta saptamana de comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor.

 

Legea a fost criticata in trecut atat de reprezentantii BNR cat si de cei ai FMI.

 

Guvern: Legea dării în plată să păstreze caracterul social și să nu includă Prima casă

 

Guvernul a anuntat la inceputul lunii martie ca susține Legea dării în plată, dar numai în varianta în care va avea un caracter social și nu va cuprinde și programul Prima Casă.

 

''Guvernul susţine ca legea dării în plată să-şi păstreze şi chiar să-şi consolideze caracterul social, care a stat la baza acestui proiect de lege şi a fost exprimat ca atare în expunerea de motive, atunci când proiectul de lege a apărut în dezbaterea Parlamentului. Este un punct la care Guvernul ţine foarte mult – acest caracter social poate fi un răspuns pentru multe din provocările la care legea nu răspunde în acest moment sau care creează dificultăţi în interpretarea sau în efectele pe care le va avea această lege'', a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

 

Introducerea distincţiei cu privire la consumator este un pas înainte, a mai spus el, ''cum este un pas şi aprobarea plafonului de 150.000 de euro. Dar sunt doar doi paşi. Probabil sunt necesari mai mulţi'', a susţinut Dan Suciu.

 

Ministerul Justiţiei a subliniat o serie întreagă de deficienţe procedurale ale legii, printre care faptul că nu se face distincţie între cei care nu pot şi cei care nu vor să plătească, în vreme ce ministerul de Finanţe are amendamente precum gradul de îndatorare şi limita de creditare.

 

''Consideră ministerul de Finanţe că extinderea programului şi la creditele acordate prin Prima Casă nu ar fi benefic din perspectivă socială. Cei care au accesat Prima Casă nu par a fi, cel puţin din datele noastre, grevaţi de probleme sociale. Rata de neperformanţă este extrem de mică, undeva la 0,04%. Asta înseamnă că nu întrevedem cazuri sociale acolo'', a explicat Dan Suciu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22