Pe aceeași temă
Imediat dupa ce a fost desemnat, marti seara, pentru a forma un nou Cabinet tehnocrat, fostul comisar european pentru Agricultura Dacian Ciolos s-a lansat astazi intr-o negociere cu partidele parlamentare in vederea sustinerii la votul din Legislativ. Prima oprire a fost la sediul PNL, acolo unde a fost primit de co-presedintii Alina Ghorghiu si Vasile Blaga.
Oamenii cooptati in cabinetul lui Dacian Ciolos nu vor avea carnet de partid, a spus miercuri liderul liberal Alina Gorghiu, in context.
Liberalii, deschisi la colaborare
Dupa discutii, Gorghiu a vorbit despre "o premisa foarte clara, ministrii vor fi oameni care nu au carnet de partid, vor fi specialisti".
In ce priveste eventuale propuneri pentru viitorul Guvern, liderul liberal a subliniat ca nu au fost aduse in discutie nume, in timp ce Blaga a adaugat ca "Sambata sau Duminica vom discuta si cu lista de ministri in fata”, potrivit Hot News.
Discutiile dintre Ciolos si partide sunt abia la inceput, o definitivare a Cabinetului urmand a fi prezentata abia la inceputul saptamanii viitoare. De altfel, Gorghiu si-a manifestat increderea ca premierul desemnat "se va descurca foarte bine, cu atentie la selectia ministrilor, secretarilor de stat, proiectelor cu care va veni in fata Parlamentului".
"Cred ca este normal ca un prim-ministru desemnat sa discute cu liderii partidelor parlamentare, este absolut firesc sa se discute", a comentat, la Parlament, si vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu.
UNPR, sustinere neconditionata. ALDE pune conditii
Ulterior, a venit randul UNPR si ALDE sa aiba discutii cu premierul desemnat Ciolos. In timp ce Uniunea lui Gabriel Oprea a afirmat fara echivoc ca va sustine Cabinetul in Parlament, Alianta lui Tariceanu si a lui Constantin a venit cu unele conditii.
Dacian Ciolos s-a lansat astazi intr-un tur al partidelor parlamentare in vederea asigurarii unui vot de incredere la investitura Guvernului cu care vrea sa vina in Legislativ. Dupa o discutie cu PNL, fostul comisar european pentru Agricultura a mers la sediile ALDE si UNPR.
Uniunea generalului Oprea a afirmat, in context, ca il va sustine pe Ciolos. “UNPR si-a reafirmat sustinerea pentru presedintele Romaniei pe toate proiectele din domeniul securitatii nationale. Gabriel Oprea a subliniat faptul ca Romania are nevoie de stabilitate, iar UNPR a inteles care sunt asteptarile romanilor. UNPR va sustine in Parlament premierul desemnat si Cabinetul propus de acesta”, arata reprezentantii Uniunii intr-un comunicat citat de Agerpres.
In alta ordine de idei, Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE) condusa de Tariceanu si Constantin a venit cu unele conditii in cadrul discutiei avute cu premierul desemnat.
“Foarte buna discutia avuta cu prim-ministrul desemnat. Ne-a prezentat directiile de actiune ale viitorului Guvern si cum vrea sa conduca. Cel mai important pentru noi e sa ne facem o idee de ceea ce intentioneaza sa faca”, a spus co-presedintele ALDE Tariceanu, citat de Stiri pe Surse.
Presedintele Senatului a atras atentia, insa, ca Alianta pe care o conduce nu va lua nicio decizie in ce priveste o eventuala sustinere a Cabinetului Ciolos in Parlament pana cand nu va vedea ce componenta are echipa guvernamentala.
“Probabil ca viitorul Guvern se va mentine pe actuala structura. Nu am recomandat pe nimeni si nu ii dau eu sfaturi lui Dacian Ciolos la TV”, a adaugat Tariceanu.
UDMR, sustinere de principiu, negocierile cu PSD – amanate pentru aceasta seara
In ce priveste UDMR, maghiarii au aratat ca sustin “de principiu” un guvern tehnocrat, insa asteapta sa vada lista de ministri propusa de premierul desemnat.
"In functie de programul de guvernare, in functie de lista de ministri, vom stabli ce sustinere vom da acestui guvern. Eu sunt convins ca va avea sustinerea grupurilor politice, pentru ca dincolo de buget urmeaza o perioada dificila, urmeaza un an electoral, si nicio decizie nu poate fi luata fara sprijin parlamentar", a declarat Hunor, la finalul consultarilor cu Dacian Ciolos, potrivit Ziare.com.
- Consultarile cu PSD-ul, planificate pentru ora 19:30, au fost amanate. Digi24 relateaza ca Dacian Ciolos se va intalni cu reprezentantii minoritatilor, urmand ca discutiile cu delegatia PSD sa aiba loc in jurul orei 20:30.
***
Iohannis a declarat, ieri, cu puţin timp înainte de a anunţa numele lui Dacian Cioloş, că "este nevoie de un premier independent, tehnocrat, o persoana curata, integra, care a dovedit ca stie sa gestioneze sisteme si situatii complicate" fiind de asemenea nevoie "sa fie promovati ministri performanti asupra carora nu planeaza niciun dubiu."
Iohannis a cerut de asemenea Parlamentului să sprijine noul guvern, precizând că partidele au agreat numirea lui Dacian Cioloş, cu puţine excepţii: "E nevoie ca orice guvern vom avea, sa fie sprijinit de Parlament pentru a lua masuri carea garanteaza o crestere economica sustenabila."
Dacian Cioloş a declarat că va încerca să construiască o legătură mai durabilă între guvern şi societatea românească şi a anunţat că va începe să-şi formeze echipa cu care va merge în faţa Parlamentului.
Primele reacţii ale partidelor. Dragnea: PSD asteapta sa afle componenta guvernului
Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat ieri, imediat după ce numele noului premier desemnat a fost anunţat public, ca PSD asteapta sa afle componenta cabinetului lui Dacian Ciolos inainte sa vorbeasca despre votul din Parlament.
“Noi ne-am expus atat obiectivele imediate, cat si pe termen mediu, pe care trebuie sa le indeplineasca viitorul guvern. Am inteles ca Dacian Ciolos doreste o echipa neafiliata politic. Noi am fost singurul partid care a venit cu o propunere. Suntem deschisi, doar ca suntem foarte curiosi cu privire la activitatea premierului desemnat. Deocamdata avem doar un nume si un chip”, a spus Dragnea la sediul PSD.
In ce priveste intentia de vot a PSD in Parlament, o decizie ar urma sa fie luata in partid, insa Dragnea a aratat ca "exista date certe care arata ca acest guvern ar avea sustinere in parlamentara" din partea PNL, UDMR si a UNPR.
PSD il propuse, luni, pentru functia de premier, pe Liviu Voinea pentru functia de premier. In prezent, Liviu Voinea este viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, în trecut având funcţia de ministru al Bugetului in guvernul Ponta 2, fiind cel care a propus euroacciza si taxa pe stalp.
PNL: Dacian Cioloş corespunde criteriilor de profesionalism și integritate impuse de societatea românească
Fostul comisar european pe probleme de agricultură corespunde criteriilor de profesionalism și integritate impuse de societatea românească pentru viitorul premier, transmite PNL printr-un comunicat difuzat marți seara. "Nominalizarea lui Dacian Cioloș în calitatea de prim-ministru desemnat, făcută conform prevederilor constituționale de către președintele Klaus Iohannis, corespunde criteriilor de profesionalism și integritate impuse de societatea românească", declară Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, în respectivul comunicat.
"PNL așteaptă cu interes prezentarea echipei guvernamentale pe care premierul desemnat urmează să o înainteze Parlamentului. Știm că misiunea sa nu este una ușoară și că va trebui să convingă o majoritate parlamentară care să susțină acest Guvern de tehnocrați. PNL are o serie de priorități de guvernare, pe care le-a exprimat de-a lungul timpului, regăsite atât în Parlament în inițiativele legislative, cât și în programul de guvernare al PNL, pe care dorim să le agreăm cu noul Cabinet. În acest sens, avem convingerea că atât noua echipă guvernamentală, cât și programul de guvernare vor fi creionate pentru binele public", spune Stroe.
Gabriel Oprea, UNPR: Sunt convins ca toate partidele vor sustine propunerea presedintelui
Gabriel Oprea, liderul UNPR, a anuntat ieri, la iesirea de la consultari ca "in momente importante pentru tara si pentru stabilitatea nationala, il sprijinim, ca intotdeauna, pe presedintele Romaniei. Sunt convins ca toate partidele vor sustine propunerea presedintelui Iohannis, un Guvern de oameni tineri, tehnocrati, pentru stabilitatea tarii."
Kelemen Hunor, UDMR: Aşteptăm o discuţie cu Dacian Cioloş înainte de a decide dacă îl susţinem
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri, dupa desemnarea lui Dacian Cioloş pentru functia de premier este un pas pozitiv și necesar, în contextul actualelor tensiuni și așteptări din societatea românească. Hunor a precizat însă că, înainte ca UDMR să decidă dacă îl susţine sau nu pe Cioloş trebuie să aibă o discuţie cu acesta, pentru a vedea care sunt planurile sale de guvernare. „Nu spunem în acest moment că îl susținem, nu spunem că nu îl susținem. Așteptăm o discuție, fiindcă așa e corect, să vedem ce vrea să facă omul. Nu am semnat, nu semnăm pentru nimeni, dar după ce vom avea o discuție cu el, dacă va solicita o astfel de discuție, bineînțeles că vom lua o decizie. Dar primul pas din partea președintelui a fost un pas pozitiv și declarația domnului Cioloș mă face să cred că foarte repede va începe consultările cu grupurile parlamentare”, a spus Hunor.
C.P. Tariceanu: ALDE nu va sustine un guvern tehnocrat
Tariceanu, unul dintre liderii ALDE, a declarat ieri, în urma consultărilor cu Iohannis, că formaţiunea sa nu va susţine un guvern tehnocrat: "Am inteles ca presedintele favorizeaza solutia unui premier tehnocrat cu un Guvern tehnocrat. Aceasta formula nu intra in optiunile noastre, departe de ceea ce credem ca ar fi necesar in aceste momente," a spus Tariceanu.
Aritmetica parlamentara
În condiţiile în care va fi votat de PNL, UNPR, UDMR şi de minorităţi – care pot asigura 279 de voturi – guvernul Cioloş va avea şanse să treacă chiar fără voturile PSD şi ALDE, avand nevoie de 274 de voturi pentru din partea celor 547 de parlamentari, transmite ProTv.
Cum va vota Parlamentul (sursa: ProTv)
Cine este Dacian Cioloş?
Dacian Cioloş a fost comisar european pentru Agricultura in mandatului Comisiei Europene conduse de Jose Barroso. Inainte de a deveni comisar in 2009, el a lucrat la delegatia CE la Bucuresti. Ciolos a ocupat functia de ministru al Agriculturii in Cabinetul Tariceanu, intre Octombrie 2007 si Decembrie 2008.
In prezent, Dacian Ciolos este consilierul presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe securitatea alimentara internationala. A fost Comisar European pe Agricultura din 2009 pana in 2014, mandat in timpul caruia a coordonat reforma Politicii Agricole Comune (PAC).