Pe aceeași temă
„Lansez o ideee care poate părea provocatoare: cea mai bună modalitate prin care să ne asigurăm că putem face reforme e să le spunem celor de la PNL și UDMR să facem noi o propunere de premier care să își asume reformele în numele guvernului. Este Putere de împărțit, Parlamentul, Senatul, Camera Deputaților, astfel că poate exista echilibru de putere. Dacă nu vom avea garanția că putem face reforme, decât să fim un partid umbră al PNL care face ce vrea cu noi, mai bine ne gândim la Opoziție. Anticipatele nu depind doar de noi”, a spus Cioloș, într-o dezbatere cu ceilalți candidați la șefia USR PLUS, Dan Barna și Irinel Darău.
El și-a întărit declarația câteva minute mai târziu: ”Noi dacă intrăm din nou la guvernare alături de PNL nu este că recâștigăm încrederea în PNL, ci că facem tot ce ținem de noi să aplicăm agenda de reforme. Dacă putem mergem la guvernare, dacă nu – mergem în opoziție. Există sau posibilitatea unei coaliții precum cea de până acum, sau posibilitatea unei colaborări PSD și PNL sau alegeri anticipate. Eu aș începe cu varianta construirii coaliției de guvernare, dar USR PLUS dacă intrăm în jocul acesta ar trebui să aibă garanții că putem face reforme sau încă o dată să punem pe masă un premier de USR PLUS”.
Cei trei candidați au respins o eventuală suspendare a lui Klaus Iohannis – întrebare adresată de moderatul dezbaterii, Lucian Danciu (Dacă președintele continuă să favorizeze PNL în ciuda atributelor constituționale de echidistanță, considerați că suspendarea președintelui e o soluție?)
Dacian Cioloș: Președintele și prin Constituție ar trebui să joace un rol de moderator, să aducă la aceeași masă coaliția în cazul de față și mă aștept ca presedintele să joace acest rol. Nu sunt adeptul unei abordări agresive, violente, știm unde s-a ajuns cu suspendările de preeșdinți din trecut, mai mult s-au creat alte probleme. Eu sper ca președintele să-și asume mai mult acest rol, lucru care nu s-a întâmplat prea mult în ultima perioadă, mai mult, USR PLUS a fost tras de urechi. Președintele trebuie să aleagă dacă vrea să joace un rol activ în criză sau nu. Nu cred că o suspendare l-ar face pe președinte mai activ.
Irinel Darău: Nu cred că ar trebui să intrăm pe teritoriul suspendării, dar nu cred că ar tb să îl menajăm în continuare pe Iohannis, ne apropiem de prezidențialele din 2024. Mi-aș dori să avem profilul de partid prezdențiabil, să îl concurăm pe actualul președinte încă de acum.
Dan Barna: Când am pornit pe acest drum în 2016 știam că nu o să fie ușor. Vreau să ieșim din logica în care ne plângem că nu ajută președintele. Am intrat într-un mediu politic care nu ne susține, știam că îi vom produce teribile neplăceri, cum se întâmplă și acum. Nu cred că perspectiva suspendării președintelui chiar este pe bune o linie în care să credem. Noi rebuie să rămânem femri pe reforme și să confirmăm speranța aceasta pe care am adus-o înapoi românilor. Speranța că ne vor ajuta celelalte componente ale sistemului politic e una naivă și USR PLUS a arătat că a trecut de naivitate.