Cîțu: E fake news să spui că bugetul pe 2021 e mai mic. Oameni care nu știu să citească un buget

Redactia | 15.02.2021

Premierul Florin Cîțu susține că nu există tensiuni în Coaliție pe tema bugetului pentru 2021, comentând că este un „fake news” să spui că acesta este mai mic.

Pe aceeași temă

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că bugetul alocat Ministerului Sănătăţii pentru acest an este mai mare ca în ultimii doi ani şi a afirmat că sunt mulţi oameni în spaţiul public care „nu ştiu să citească un buget” sau „vor să facă doar scandal”.

„Toate aceste discuții (din spațiul public - nr.r.) sunt pentru că oamenii nu știu să citească un buget sau vor să facă scandal”, a spus luni premierul.

Referitor la informațiile privind nemulțumirile ministrului Sănătății, în privința banilor alocați, Cîțu a spus că bugetul ministerului este mai mare decât anul trecut.

„Nu este adevărat şi asta arată că avem foarte mulţi oameni în spaţiul public care nu ştiu să citească un buget, este şi o explicaţie pentru faptul că suntem astăzi aici cu România. Sunt foarte mulţi oameni care vorbesc în spaţiul public fără să înţeleagă cum se face un buget, fără să înţeleagă cum se citeşte un buget şi aruncă aceste informaţii. Repet, Ministerul Sănătăţii are 11,43 miliarde de lei, buget mai mare decât anul trecut, un an special, cu cea mai mare criză de sănătate în ultima sută de ani şi am alocat mai multe resurse într-un an în care nu o să avem aceeaşi situaţie, în plus, suntem cu aproape 2 miliarde mai mult decât am avut în 2019, când era un an normal, deci toate aceste discuţii în spaţiul public sunt ori pentru că oamenii nu înţeleg şi nu ştiu şi nu ştiu să citească un buget ori vor să facă doar scandal şi atât, ceea ce este trist, pentru că totuşi noi trebuie să mergem mai departe, economia trebuie să meargă mai departe şi nu trebuie să stăm în fiecare zi să-i educăm pe oameni cum să citească un buget”, a spus Cîţu, la Parlament, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Premierul a subliniat că nu vor fi probleme la plata facturilor.

„Am discutat cu toţi, şi cu liderii coaliţiei, cu toată lumea, discutăm şi astăzi. Nu există discuţii. Liderii coaliţiei şi-au asumat un deficit bugetar de 7,16%. (…) A fost publicat bugetul săptămâna trecută pentru a vedea dacă există nevoi în unele zone, s-au identificat unele zone, dar sunt sume mici, câteva credite de angajament. Da, cred că la Ministerul Sănătăţii vor mai fi puse credite de angajament, ceea ce înseamnă că pot să mai facă contracte, dar în rest pentru plata facturilor şi la Ministerul Dezvoltării, şi la Ministerul Transporturilor, şi la Ministerul Sănătăţii banii sunt alocaţi. Nu este nicio problemă. Aşa am avut discuţii şi în anii anteriori şi veţi vedea că nu vor fi probleme la plata facturilor”, a spus Florin Cîţu.

Întrebat săptămâna trecută despre situația de la Ministerul Sănătății, ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare a spus că este "doar aparent o scădere".

"Aparent e o scădere, pentru că de fapt, dacă ne raportăm la bugetul anului 2019, e o creştere. Aici ce a scăzut: subvenţia de echilibrare, iar subvenţia de echilibrare la Casă de la 9 la 6 miliarde scade în condiţiile în care Casa în acest an în care ne revenim va avea o colectare a contribuţiilor mult mai bună. Deci, ca atare, 6 miliarde va fi subvenţia de echilibrare şi va fi cu un miliard mai mare decât subvenţia de echilibrare din 2019 pe care îl luăm ca an de referinţă pentru un an normal.... Nicio cheltuială care este destinată bunurilor şi serviciilor, a medicamentelor, a tuturor celor necesare în sănătate (nu scade - n. r.), cheltuiala pentru sănătate creşte. Este la 102% faţă de anul trecut. Deci, nu se umblă la cheltuiala pentru sănătate. Este strict subvenţia pe echilibrare şi faptul că nu mai plătim atâtea concedii medicale cum am plătit anul trecut pentru că nu va mai fi aceeaşi situaţie, iar acolo facem încă o economie în jur de 700 milioane de lei. Aceasta este explicaţia", a afirmat şeful de la Finanţe.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22