CJ Vrancea, controlat de Oprișan, le-a refuzat titlul de cetățean de onoare unor salvatori VIDEO

Dora Vulcan | 10.07.2019

Majoritatea PSD-ALDE din consiliul județean Vrancea, condusă de baronul Marian Oprișan, a refuzat să acorde titlul de cetățean de onoare pentru doi bărbați din Focșani care au salvat trei copii de la înec.

Pe aceeași temă

Celor doi focșăneni le-a fost refuzat titlul de cetățean de onoare de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul Județean Vrancea, pentru că propunerea a fost făcută de PNL. După ce i-a pus să aștepte epuizarea ordinii de zi, celor doi, veniți de la drum, le-a fost imputat de baronul Marian Oprișan, care controlează CJ Vrancea, că nu sunt savanți sau cercetători ca să merite titlul și că nu au făcut nicio descoperire. Alexandru Puiu (foto stânga) a salvat un copil din apele înghețate ale Dâmboviței în timp ce toată lumea filma de pe margine, iar Florin Sebastian Drăgan (foto dreapta) a salvat doi copii de la înec, într-o singură zi, la Eforie Nord, unde se afla în concediu. În campania electorală, Oprișan le-a acordat unor foști primari PSD titlul de cetățean de onoare, fără ca aceștia să se remarce pentru vreo faptă de excepție. Umiliți și respinși, cei doi au spus că nu au nevoie de vreun titlu ca să mai salveze în continuare oameni.

Propunerea pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru cei doi focşăneni a venit din partea grupului de consilieri ai PNL, dar a întâmpinat opoziţia consilierilor alianţei PSD-ALDE, care deţin majoritatea de voturi în CJ Vrancea. Celor doi salvatori le-a fost refuzat titlul pentru că nu sunt nici savanți, nici cercetători, nici ingineri, după cum a spus Marian Oprișan.

Cu toate acestea, în campania electorală Oprișan le-a acordat titlul - refuzat celor doi salvatori - unor foști primari care nu s-au remarcat cu nimic în activitatea lor.

Cei doi salvatori s-au arătat dezamăgiți de faptul că în Consiliul Județean Vrancea faptele lor nu au fost apreciate și au spus că nu au salvat vieți pentru a fi cetățeni de onoare.

”Personal, mi se pare un lucru foarte trist că din 17 consilieri PSD chiar niciunul nu a avut apreciere pentru ce am făcut noi.

Până urmă despre ce vorbim, despre decizii politice sau faptele unora sau altora.

Nu ne asumăm acest titlu, dacă îl primim sau nu îl primim rămâne la aprecierea oamenilor, dar este trist că aceasta decizie ajunge să fie cântărită de majoritatea politică și nu de simplul caracter al oamenilor.

Până la urmă trebuie să ne dezbrăcăm de hainele politice într-o astfel de situație.

Nu ține nici de PSD, nici de PNL, nici de un alt partid, din punctul meu de vedere.

Prin urmare, sunt foarte dezamăgit, am mai făcut și drumul până aici, ne-au rugat domnii consilieri PSD să respectăm ordinea de zi, în codițiile în care știau că nu vor vota de la bun început.

De ce a trebuit să stăm la această mascaradă, voturile oricum au fost împărțite dinainte 17 cu 13. Se știa din prima ce este pe ordinea de zi. Dar s-a insistat să pariticipăm la tot acest spectacol și într-un final să avem această dezamăgire”, a spus Alexandru Puiu.

”Noi suntem liniștiți, faptele rămân, am văzut oamenii apreciindu-ne, titlul de cetățean de onoare contează mult mai puțin”, a declarat la rândul său Florin Sebastian Drăgan.

Alexandru Puiu

A salvat viaţa unui copil de 8 ani, după ce a sărit în apele îngheţate ale Dâmboviţei şi l-a scos din maşina în care rămăsese blocat.

Evenimentul a avut loc pe 28 februarie 2016, când maşina în care se aflau copilul şi părinţii săi a căzut în râul Dâmboviţa.

Un singur om i-a sărit în ajutor, restul au continuat să filmeze operaţiunea de salvare de pe mal.

Ulterior, Alexandru Puiu a fost felicitat pe mai multe personalităţi publice, printre care şi Raed Arafat, cel care i-a dăruit o plachetă de onoare.

Alexandru Puiu este implicat în prezent şi într-un ONG, „Fabrica de fapte bune”, dovedind că spiritul său civic nu a fost doar unul de moment.

El a povestit cum a ajuns să-l scoată pe băiatul de 8 ani din autovehicul, după ce mașina în care se aflau și mama și tatăl său a căzut în apele reci ale Dâmboviței. Sâmbătă se întorcea de la micul magazin pe care îl are în zona Unirii și a văzut lume strânsă la locul accidentului pe malul Dâmboviței.

„Doamna care a fost scoasă înainte să ajung eu, fiind semiconștientă, a spus că în mașină mai sunt două persoane, șoferul și un copil. Cei de pe mal au început să țipe că sunt încă două persoane în mașină. Primul gând a fost să sar în apă, deja era cineva în apă, am crezut că au dat de victime. Toți au țipat că este un copil. Am încercat să lovesc puțin ușa cu un bolovan, am tras de ea și am deschis-o. Știam de sistemul de rabatare a scaunului. Prima victimă a fost copilul, am reușit să îl scot și l-am dus la mal. M-am întors la bărbat și l-am scos. L-am văzut că era lovit la cap”, povestește Alexandru Puiu.

Bărbatul nu a mai putut fi salvat.

Când a ajuns la locul accidentului, la vreo cinci minute de când avusese loc, apreciază el, pe mal erau multe persoane care filmau. „Erau strânse 30 de mașini acolo”.

„Consider că schimbarea e cumva în noi, fiecare din noi are o doză de responsabilitate față de semenii săi, în primul rând. Dar nu întotdeauna este destul de puternică sau nu întotdeauna o exteriorizăm. De multe ori pe Facebook suntem puternici, dar când ești în fața unei situații, mulți poate ar putea face ceva sau poate își doresc, dar au o reținere. Poate unuia mai tânăr îi e frică. Cineva mai bătrân mi-a spus că dacă era în locul meu și știa că este vorba de un copil, sărea în apă, dar dacă știa că este un adult, nu risca”, a declarat Alexandru după eveniment.

„Din păcate a trebuit să se întâmple ceva rău pentru ca autoritățile să decidă că acolo trebuie un gard de protecție, gard care în mod normal trebuia să fie acolo”, a mai spus Alexandru Puiu.

Alexandru Puiu, 29 de ani, este din Focșani și a terminat un liceu cu profil sportiv. A terminat facultatea de Drept, la Foșcani, apoi a făcut un Master la Universitatea Nicolae Titulescu, în București.

Florin Sebastian Drăgan

A devenit erou pentru ouă familii cărora le-a salvat copiii de la înec.

Florin Sebastian se afla în Eforie Nord, în concediu, iar în dimineaţa zilei de 13 august 2018 a salvat de la înec un copil care s-a avântat în largul mării, la circa 50 de metri de mal.

Strigătul disperat al copilului, dar şi al tatălui copilului de pe mal, care nu ştia să înoate, l-au făcut pe focşănean să sară în apă fără să stea pe gânduri şi să-l scoată la mal pe copil.

„Nu venisem pe plajă de foarte multă vreme și abia ne așezasem pe șezlonguri. Am auzit un copil cum striga din apă, iar pe mal un bărbat era agitat. Am sărit fără să stau pe gânduri și am reușit, cu greu, pentru că erau curenți care ne trăgeau în larg, să îl aduc la mal. Era cam la 50 de metri deja în apă. Am aflat apoi că bărbatul de la mal era tatăl copilului și nu știa să înoate. Salvamarii au sosit cam la jumătate de oră după această întâmplare. Valurile au fost mari zilele acestea,” ne-a declarat Florin Drăgan.

Peste câteva ore, Florin Sebastian Drăgan a scos din apă alt copil, de 10 ani, care se scufunda şi striga după ajutor.

„Mi-a fost mult mai ușor de data asta pentru că eram deja în apă când l-am văzut că se duce la fund, iese la suprafață, iar se duce la fund și nu mai iese. L-am apucat și l-am tras”, a povestit profesorul.

Florin Sebastian Drăgan este fiul profesorului de la LPS, Florin Drăgan, și al antrenoarei de gimnastică Mariana Drăgan.

Florin este absolvent al Facultății de educație fizică și sport din Bacău cu specializarea handbal, ulterior specializându-se și în înot.

Florin Sebastian Drăgan are 39 de ani şi este profesor de sport la Școala Golești și angajat ca instructor de înot și la Bazinul didactic de înot din Sud.

Cinci foști primari făcuți cetățeni de onoare

În mai 2016, atunci când avea mare nevoie de voturi în alegerile locale, Consiliul Județean a ”inventat” titlul de cetățean de onoare al județului, pe care l-a acordat unor foști primari, scrie ziarul de vrancea.

Dincolo de prestațiile acestora în funcție, pentru care au și fost votați de alegători, primarii respectivi nu au făcut nimic deosebit în afară de activitățile specifice funcțiilor deținute, scrie publicația citată.

Cei cinci cetățeni de onoare sunt Decebal Bacinschi, fostul primar al Focșaniului, anchetat de DNA și înlocuit cu Cristi Misăilă, și patru primari care trecuseră la cele veșnice: Ion Petre, fostul primar din Panciu, Vasile Aguridă, fostul primar din Tulnici, Dumitru Robu, fostul primar din Gologanu și Fănică Ciobotaru, fost primar din Vizantea – Livezi.

În plină campanie electorală, pentru Marian Oprișan nu a mai contat nici faptul că primarii respectivi nu erau savanți, cercetători după cum a spus în cazul celor doi salvatori. Unul era anchetat de DNA și patru, morți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22