Pe aceeași temă
CNA a aplicat amenzi de 20.000 de lei pentru Antena 3 și 5.000 de lei pentru România TV. În cazul Antenei, decizia a fost luată ca urmare a unor afirmații făcute în emisiunea “Punctul de întâlnire” din 21 februarie, în contextul mitingului de susținere a trustului Intact, aflat în pragul evacuării la acel moment.
La începutul lunii martie, Antena 3 pierdea pe același subiect și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, organism care a decis că articolele scrise în acel context de jurnaliștii Dan Tăpălagă și Mălin Bot nu au discriminat. În 23 Februarie, Antena 3 anunța că va depune o reclamație la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), ca urmare a reacțiilor în media față de mitingul organizat în acea perioadă. Erau vizați de acțiune jurnaliștii Dan Tăpălagă (Hot News) și Mălin Bot (EVZ). Postul familiei Voiculescu susținea că, prin această măsură, urmărește să apere pensionarii care ar fi fost nedreptățiți prin comentariile făcute în presă, pe marginea mitingului organizat în Piața Constituției.
Totul a început de la un articol de opinie pe care Tăpălagă l-a scris la câteva ore după mitingul organizat de Antena 3 împotriva deciziei ANAF de evacuare a sediului:
“Ați scos sărmanii ăia în stradă sperând că veți pune statul în genunchi cu totul, că veți salva astfel o avere de zeci de milioane de euro furată inclusiv de la ei, de la nefericiții prostiți pe față că statul vrea să vă închidă. Statul se tot chinuie de un an și jumătate să recupereze milioanele furate”, scria jurnalistul în articol.
Tăpălagă se referă la decizia Justiției dată în 2014 în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), cauză în care mogulul Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare. Tot atunci, magistrații au dispus consfiscarea imobilelor situate în șoseaua București-Ploiești nr. 25-27 și în strada Gârlei, anume sediile Antena 3 și Grivco, pentru a recupera parțial prejudiciul creat.
“Asta ar fi partea tristă a poveștii. N-a râs nimeni de publicul vostru, demn de milă și compasiune. Dar am cedat, recunosc, în fața unui irezistibil comic de situație. Cum să le cântați bieților pensionari , ăștia nu prea au cum să se zbenguiască, abia ies din iarnă înțepeniți de frig și foame”, mai preciza Tăpălagă în materialul publicat. Iar Mălin Bot a publicat pe Facebook o poză cu câțiva pensionari de la miting, înfățișați cu o pungă de medicamente, fapt ce face “dovada faptului că susținătorii noștri sunt bătrâni și bolnavi”, argumentează postul de televiziune.
În replică, Antena 3 a acuzat mesaje de tip “nazist” împotriva publicului său. Realizatorul Radu Tudor a spus că situația va atrage o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. “Niște mesaje de tip nazist publicate de susținătorii lui Traian Băsescu – Dan Tăpălagă și Mălin Bot –, mesaje de-o intoleranță bolnavă”, a spus Tudor, într-o ediție “Punctul de întâlnire”.
Acum, CNA a amendat Antena 3 cu 20.000 de lei, “deoarece au fost încălcate dispozițiile art. 40 alin. (1) și (3) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual la difuzarea ediției din 21.02.2016 a emisiunii „Punctul de întâlnire”, în care s-a discutat pe marginea unor articole ale jurnaliștilor Mălin Bot și Dan Tăpălagă referitoare la întâlnirea din Piața Constituției a reprezentanților trustului Antena Group cu telespectatorii. Sancțiunea a cuprins și diferite ediții ale unor emisiuni informative din data de 22.02.2016, în care subiectul a fost reluat”, transmite Consiliul Audiovizualului.
La finalul lunii martie, CNA a amendat Antena 3 cu 30.000 de lei pentru emisiunea în care a difuzat textul unei controversate scrisori adresate de Oana Stancu fiicei jurnalistului Dan Tăpălagă și pentru emisiunea în care a reluat secvențe “trunchiate” dintr-un interviu cu șefa DNA, Kovesi.
CNA a mai amendat România TV cu 5.000 de lei pentru “emisiunea „Ediția de seară” din data de 10.02.2016, în care i s-au adus acuzații domnului Lucian Isar, fost ministru, fără a se ține cont de prevederileart. 40 alin. (1) și ale art. 67 din Codul audiovizualului”. De asemenea, postul TV Kanal D și postul Radio România au primit somații.