Coldea: Constat eforturi disperate de vulnerabilizare a României, țară de frontieră a NATO și UE

Laurentiu Gheorghe | 16.05.2019

Fostul număr doi în SRI a declarat după audierea la Secția Specială că SRI s-a implicat în identificarea, localizarea și repatrierea lui Nicolae Popa în cadrul cooperării instituționale cu alte autorități.

Pe aceeași temă

Florian Coldea, fostul prim-adjunct al șefului SRI, a declarat joi la ieșirea de la Secția de investigare a magistraților (SIIJ) că SRI a fost implicat în operațiunea de identificare, localizare și aducere în țară a lui Nicolae Popa, spunând că „reflectă cooperarea bună între serviciile de informații și autoritățile de aplicare a legii”. El a denunțat încercarea unor persoane de a vulnerabiliza România.

„SRI a fost implicat în această operațiune de identificare/ localizare și aducere în țară a dlui Nicolae Popa. A fost considerată o operațiune de succes. Reflectă cooperarea bună între serviciile de informații și autoritățile de aplicare a legii, cooperare care am constatat în timp că deranjează foarte multe persoane. Am observat că multe persoane fac eforturi disperate ca această cooperare să afecteze capacitățile României de aplicare a legii, respectiv să vulnerabilizeze România, ca țară de frontieră a NATO și UE”, a spus Coldea la ieșirea de la audierile în dosarul Laurei Codruța Kovesi.

„Sper din tot sufletul ca ar fi important si consider ca era important sa discutam despre toti cei care nu s-au implicat in aducerea lui Popa in tara noastra, toti cei care dupa mai bine de zece ani nu au contribuit decisiv, asa cum a facut-o SRI, pentru a contribui prin posibilitatile pe care le are la efectuarea unui act de justitie pentru cele peste 155.000 de persoane care au fost pagubite cu mai mult de 300 de milioane de lei", a spus Florian Coldea.

Întrebat despre comportamentul lui Kovesi, Coldea a spus: „Personal, în nicio împrejurare n-am luat la cunoștință de vreo activitate care să fie infracțiune și nici la nivelul instituției n-am primit informații cu privire la posibile infracțiuni”.

* * * * *

Chemarea fostului număr doi din SRI la secția specială este în legătură cu dosarul aducerii lui Nicolae Popa în țară.

Este a doua oară când Coldea se prezintă în fața procurorilor de la Secția Specială după ce în 22 aprilie a ridicat documente din dosar. Florian Coldea este în prezent profesor universitar la UBB Cluj.

Secția specială de anchetare a infracțiunilor comise de magistrați a anunțat, oficial, la sfârșitul lunii martie, că a pus în mișcare acțiunea penală împotriva fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, pe care a acuzat-o de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă. Secția a anunțat într-un comunicat că procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019, interzicându-i lui Kovesi să părăsească România fără cu încuviințarea procurorului și să desfășoare activitatea de procuror.

Fosta șefă a DNA a contestat măsura, iar Înalta Curte de Casație și Justiție i-a dat câștig de cauză, anulând măsura preventivă a controlului judiciar.

Laura Codruța Kovesi este cercetată în dosarul aducerii în țară în 2011, din Indonezia, a fostului director al FNI, Nicolae Popa, omul de încredere al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Pe atunci, Kovesi era procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani şi 4 luni de detenţie în dosarul FNI. La rândul lui, Sebastian Ghiţă a anunţat pe 9 decembrie 2018 că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ghiţă reclama că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa. Poliția Română a anunțat, la acel moment, că repatrierea lui Popa a fost făcută conform legislației și a prezentat public facturile plătite de Ministerul de Interne.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22