Pe aceeași temă
Mihai Fifor, preşedinte al Comisiei nu ştie încă da va da curs sugestiei lui Oprea. El spune că după sărbătorile de Rusalii va decide dacă va fi sau nu sesizat Parchetul pentru un punct de vedere ca urmare a refuzului lui Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu şi Neculai Onţanu. Lui FIfor i se pare "izbitor" de asemănătoare atitudinea celor trei, transmite Digi 24.
"Este opţiunea domniei sale", a spus Fifor ca reacţie la refuzul şi sugestia lui Oprea.
Gabriel Oprea este al doilea oficial care a anunţat că nu va merge la audieri, după un gest similar făcut de Ana Maria Pătru, fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP), în urmă cu o zi. Aceasta le-a trimis parlamentarilor o scrisoare de zece pagini în care îşi exprimă şi explică refuzul şi în care susţine că a fost implorată de copilul ei să nu se ducă la comisie.
Gabriel Oprea a trimis o scrisoare Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în care le cere membrilor comisiei să solicite acordul prealabil al organului judiciar competent în vederea audierii sale în Parlament, având în vedere că a fost audiat la PÎCCJ, în calitate de martor, cu privire la acelaşi subiect, într-un dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem. „Referitor la solicitarea dumneavoastră de a mă prezenta în faţa Comisiei parlamentare, vă aduc la cunoştinţă că în luna aprilie 2017 am fost audiat în calitate de martor la PÎCCJ cu privire la acelaşi subiect, într-un dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem”, îşi începe scrisoarea Gabriel Oprea, potrivit News.ro.
„Faţă de împrejurarea că sunt subiect procesual într-o cauză penală, în sensul art. 34 Cod procedură penală şi dat fiind caracterul nepublic al procedurii judiciare impus de art. 285 alin, 2 din acelaşi Cod, pentru a preveni eventuala încălcare a caracterului nepublic al procedurii de urmărire penală în care am fost solicitat să dau declaraţie în calitate de martor, vă supun atenţiei necesitatea solicitării de către dumneavoastră a acordului prealabil al organului judiciar competent în vederea audierii mele”, a conchis fostul vicepremier.
În afară de Oprea, care ar fi trebuit să fie audiat în această dimineaţă, astăzi mai sunt aşteptaţi fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, fostul primar al sectorului 2, Neculai Onţanu, şi fostul senator Anghel Iordănescu.
Onțanu spune că nu i-a văzut pe Coldea, Kovesi și Maior
Fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu, a venit în fața comisiei de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009. Neculai Onțanu a recunoscut faptul că a fost invitat în casa lui Gabriel Oprea, în seara alegerilor din 2009, dar el susține că acolo nu i-a văzut pe Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi sau George Maior.
”Nu am avut întâlniri cu domnul Coldea, nici pe 6 decembrie, nici ulterior. Nu m-am văzut niciodată cu domnul Coldea, cu domnul Maior, cu doamna Kovesi la sediul UNPR. Nu am văzut niciodată ca aceste persoane să fi fost la vreo întâlnire de partid. Nu au fost la întâlniri de partid nici înainte de 2009 sau 2010. Nu cred că ar fi fost posibil. Eu nu l-am văzut personal nici pe domnul Coldea, nici pe doamna Kovesi, nici pe domnul Maior. Eu nu i-am văzut în acea seară”, a declarat Neculai Onțanu, citat de stiripesurse.ro.
Onțanu susține că singurele persoane cu care s-a întâlnit au fost Anghel Iordănescu și Gabriel Oprea.
Turcescu s-a retras
Robert Turcescu (PMP) s-a retras de la audierile de miercuri, nu înainte de a cere sistarea lucrărilor comisiei, după ce Anghel Iordănescu a refuzat să facă declarații în cadrul audierii.
El spune că această comisie a devenit "o mascaradă", în care parlamentarii au ajuns să se facă de "râs în fața întregii țări" pentru că oamenii care au venit la comisie și înainte au trecut pe la Parchetul General refuză să mai facă declarații.
Cine a fost audiat până acum şi ce au declarat Geoană şi Andronic
Până acum au mai fost audiaţi:
- Dan Andronic - a spus că nu are elemente care să contureze ideea că în cadrul acelei întâlniri de la Gabriel Oprea, din seara turului doi al alegerilor pentru Președinție, s-ar fi acționat pentru fraudarea alegerilor sau modificarea rezultatului scrutinului.
- Mircea Geoană - fostul candidat PSD la prezidenţialele din 2009 le-a spus parlamentarilor că vizita la Sorin Ovidiu Vîntu de dinainte de alegeri a avut un impact „modest” asupra rezultatului scrutinului, mult mai important fiind cine şi cum l-a filat.
Au mai fost audiaţi Viorel Hrebenciuc, fostul preşedinte al AEP Octavian Opriş, vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ
- Comisia de anchetare a alegerilor din 2009:cine sunt membrii ei
Comisia parlamentară de anchetă va fi alcătuită din:
şapte parlamentari PSD:
- Dorel Căprar,
- Mihai Weber,
- Mihai Fifor,
- Eugen Nicolicea,
- Oana Florea,
- Liviu Pleșoianu,
- Adrian Țuțuianu
trei de la PNL
- Vasile Varga,
- Cezar Preda,
- Daniel Fenechiu
doi de la USR
- Mihai Goțiu
- Edward Dîrcă
ALDE
- Steluța Cătăniciu
PMP
- Robert Turcescu
UDMR
- Antal Istvan
Președintele comisiei va fi Mihai Fifor, liderul de grup al senatorilor PSD, om de bază al lui Dragnea, cu care a venit la ședința conducerii de miercuri, Fifor fiind tocmai numit în urmă cu o zi după debarcarea lui Șerban Nicolae care-și impusese amendamente pro-corupți la legea grațierii în comisia pe care o conducea simultan cu deținerea șefiei grupului.
Obiectivele anchetei comisiei (Hotnews)
- Verificarea dispozitiilor legale cu privire la organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale din anul 2009;
- Implicarea unor institutii si persoane in "decizii politice ce exced atributiile stabilite prin lege pentru aceste institutii, in cadrul procesului electoral" - amendament propus de deputatul ALDE Steluta Cataniciu;
- Verificarea posibilei existente a unor mecanisme paralele de influentare si/sau de viciere a rezultatului votului, precum si determinarea institutiilor si/sau persoanelor care au contribuit la realizarea acestora;
- Determinarea practica a capacitatii de procesare in timp real a solicitantilor care au votat in unele sectii de vot in special din afara granitelor;
- Verificarea modului in care au fost stabiliti presedintii si loctiitorii acestora pentru sectiile de vot din strainatate
- Se prevede de asemenea ca cei care refuza sa vina la audierile comisiei de ancheta risca urmarirea penala:
"In vederea audierii, Comisia de ancheta parlamentara poate cita orice persoana care lucreaza in cadrul Guvernului sau in cadrul celorlalte organe ale administratiei publice si care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei. Persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata Comisiei de ancheta parlamentara.
(2) In cazul refuzului nemotivat de a raspunde solicitarilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducatorului autoritatii sau institutiei unde desfasoara activitatea persoana citata, in vederea aplicarii in mod corespunzator a prevederilor regulamentelor de organizare si functionare a institutiei respective sau poate propune sesizarea organelor de urmarire penala pentru infractiunea prevazuta de articolul 267 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.
(3) Comisia parlamentara poate invita orice alta persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei si care accepta sa fie audiata. Persoana invitata poate raspunde si in scris comisiei de ancheta parlamentara, furnizand informatiile solicitate sau poate transmite prin posta documente sau celelalte mijloace de proba pe care le detine si care sunt utile comisiei de ancheta.
(4) Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute utile activitatii comisiei, poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala.
(5) Dispozitiile procesual civile cu privire la citarea, invitarea, prezentarea si ascultarea martorilor, precum si cele privitoare la prezentarea inscrisurilor sau efectuarea expertizelor se aplica in mod corespunzator."
Ca să justifice ancheta comisiei în paralel cu cea a procurorilor, raportul prevede ca nu constituie obiect al Comisiei parlamentare de ancheta infractiunile investigate de Parchet.
- Dosar penal pentru alegerile din 2009. Băsescu reclamă blocarea anchetei parlamentare
Parchetul General s-a autosesizat după articolul scris de consultantul politic Dan Andronic, patron al publicației Evz.
Andronic a scris că a participat la o întâlnire în noaptea alegerilor la care erau prezenți Daniel Oprea, pe atunci ministru de Interne, acutuala șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi - pe atunci procuror general - și fostul adjunct al SRI de la acea vreme, Florian Codlea. Andronic nu o spune explicit ci redă într-un stil literar îndoielnic o noapte misterioasă în care șefii instituțiilor de forță din România, acasă la Oprea, dădeau telefoane interesându-se de soarta alegerilor. Sugestia lui Andronic, neasumată explicit, este că prin interesul lor aceștia influențau alegerile din sufrageria lui Oprea. Andronic era la acea vreme consultant politic al lui Băsescu.
Comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:
”În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege.
În cauză se efectueză cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale.
Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică”, transmite Parchetul General.
- Dan Andronic: Ma voi prezenta in fata Parlamentului, voi putea oferi date pe care nu le-am dezvaluit pana acum
"Intrucat am fost intrebat daca ma voi prezenta pentru audieri in Parlament, vreau sa dau pentru toata lumea urmatorul raspuns: nu am fost anuntat de audierea la Comisia SRI sau oricare alta comisie, iar acum sunt plecat din tara. Dar sigur ma voi prezenta in fata Parlamentului atunci cand ajung in Romania. Mai ales ca voi putea prezenta comisiei date pe care nu le-am dezvaluit in serial, existand posibilitatea ca pana atunci sa apara si alte elemente", a scris"> Dan Andronic pe pagina sa de Facebook.
- PSD și ALDE cer comisie de anchetă la Parlament pentru alegerile prezidențiale din 2009
Dragnea si Tariceanu cer inființarea unei comisii pentru anchetarea organizării alegerilor din 2009. Anunțul celor doi, făcut public într-un comunicat emis de ALDE, vine după dezvaluirile lui Dan Andronic, patronul Evenimentului zilei, fost consultant politic al lui Năstase, Băsescu și Tăriceanu.
Dan Andronic a scris in Evenimentul Zilei ca Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea si Gabriel Oprea erau implicati in procesul electoral din 2009, cand Traian Basescu a castigat al doilea mandat de presedinte.
Comunicatul ALDE-PSD:
"Este necesara aceasta ancheta in cadrul Parlamentului Romaniei, avand in vedere ca sunt puse in discutie principii ale statului democratic si ale statului de drept, dar si incalcarea principiului separarii puterilor in stat prin posibila interventie nelegitima a unor institutii in deturnarea procesului electoral. Totodata, se ofera cadrul necesar pentru a se clarifica daca persoanele prezente la reuniunile la care face referire presa au actionat in interes personal sau in numele institutiilor pe care le reprezentau.
O astfel de comisie parlamentara este necesara ca urmare a informatiilor aparute in spatiul public si care pun sub semnul intrebarii respectarea principiului alegerilor libere si corecte ca premisa esentiala a functionarii democratiei in Romania.
Rezultatul alegerilor prezidentiale din 2009 a generat controverse in ultimii opt ani la nivelul societatii romanesti, existand suspiciuni privind fraudarea lor inca din zilele ce au urmat procesului electoral. Dezvaluirile presei ofera o noua perspectiva asupra deznodamantului alegerilor prezidentiale din 2009, introducand in discutie incercarea de influentare a procesului electoral."
- Ce a scris Andronic și când
Dan Andronic a publicat cu o zi înainte de prezentarea la DNA unde fusese citat, un articol referitor la seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009, în care a menționat numele mai multor persoane printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi.
Andronic sustine ca in noaptea de dupa turul al doilea al prezidentialelor Gabriel Oprea i-a spus sa vina la locuinta sa, pentru ca are nevoie de el, iar acolo i-a gasit pe George Maior, Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi.
"Am intepenit. Acolo era Statul! In acel birou se gaseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne si inca o persoana inalta pe care nu o cunosteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date si cifre, dar si George Maior primea informatii. Cred ca, atat cat am stat eu acolo, Kovesi a primit cel putin doua telefoane la care a raspuns: "Da, domnule Presedinte". Dupa care iesea din incapere si continua discutia. In mod evident, Kovesi era o parte importanta a grupului, intelegeam din modul in care punea intrebarile referitoare la actiunile ce se pot intreprinde. Au ramas in acea incapere Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea... Oamenii care au facut posibila victoria lui Traian Basescu in 2009", a scris Andronic în Evenimentul zilei.
- Patronul Evz este anchetat într-un dosar de corupție
Andronic a fost audiat martea trecuta la Directia Nationala Anticoruptie, declarand ca a fost citat intr-un dosar mai vechi, fara a da alte informatii despre cauza in care a fost chemat de procurori.
Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca Dan Andronic, om de afaceri si consultant politic, are calitatea de suspect, fiind acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, pentru ca in septembrie 2016, cand a fost audiat in dosarul privind campania prezidentiala din 2009, a facut declaratii mincinoase despre banii incasati de firma sa pentru consultanta politica acordata de el in campania electorală, acreditand ideea ca persoanele inculpate in cauza nu au participat la savarsirea faptelor de care sunt acuzate.