Pe aceeași temă
„Urmărim cu atenție reforma sistemului judiciar din România. Vom examina textele finale ale legii și compatibilitatea cu legislația europeană. Ca un garant al tratatelor internaționale, nu vom ezita să luăm măsurile necesare pentru respectarea lor”, arată Comisia Europeană.
„Am spus în repetate rânduri, la fel ca alți parteneri internaționali și state membre, că lupta împotriva corupției și asigurarea unui sistem judiciar independent este de importanță extremă. Este, de altfel, nucleul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Este vital pentru România să intensifice eforturile și să evite pașii înapoi”, se adaugă în comunicatul transmis de Comisia Europeană pentru Digi 24.
”Comisia Europeană urmărește atent și cu tot mai mare îngrijorare schimbările din România. Noi, la fel ca partenerii internaționali și statele membre, am transmis în repetate rânduri că lupta împotriva corupției și independența justiției sunt lucruri de importanța capitală. Acestea sunt și principalele puncte din raportul MCV. Este crucial pentru România să-și intensifice eforturile și să nu dea cu strice progresele din trecut.
În acest context, urmărim îndeaproape schimbările Codurilor penale din România. Am luat act că reforma Codului penal a fost votată în Parlamentul României. Vom examina textele finale ale legislației, pentru a vedea dacă sunt compatibile cu legile UE în domeniul criminalității și cooperării autorităților la standardele internaționale.
Fiind apărători ai tratatelor, nu vom ezita să luăm măsuri, dacă sunt necesare, pentru a asigura aceste compatibilități”, a transmis și Christian Wigand, purtător de cuvânt al executivului european pentru PRO TV.
Anunțul Comisiei Europene a fost făcut la scurt timp după ce majoritatea PSD-ALDE a adoptat controversatele modificări aduse Codului Penal, cu 167 voturi ”pentru”, 97 ″împotrivă″ şi 19 abțineri. Modificările au fost criticate de opoziție, reprezentanții magistraților și societatea civilă. Printre cele mai importante modificări sunt cele prin care se dezincriminează total neglijența în serviciu și parțial abuzul în serviciu.
PNL a anunțat deja că va contesta la Curtea Constituțională a României aceste modificări, astfel că actul normativ nu va intra în vigoare în perioada următoare, ci doar după ce judecătorii CCR se vor pronunța.
Opoziţia a acuzat că textul a fost scris pentru a-l salva de probleme penale pe Liviu Dragnea, condamnat în prima instanţă, la 3 ani şi jumătate de închisoare, cu executare. ”Credeţi că ăştia mă lasă să scap?!” a fost reacţia lui Liviu Dragnea.