Pe aceeași temă
Este cea mai mare creştere raportată la actualul buget UE, de 8%, alături de Bulgaria şi Grecia. La polul opus se află țările rebele din Grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia), cu scăderi între 22% și 24% față de banii alocați pentru dezvoltare în actualul exercițiu bugetar. Toate fondurile vor fi însă condiționate de respectarea statului de drept, dacă propunerea Comisiei rămâne în forma inițială, scrie G4Media.ro.
Este vorba despre propunerile de lucru făcute de Comisia Europeană. Ele vor fi negociate între statele membre, iar forma finală poate fi diferită de propunerea inițială.
Fondurile europene pentru coeziune vor fi pentru prima oară condiționate de respectarea statului de drept, dar și de respectarea angajamentelor din Semestrul European (un instrument UE din cadrul de guvernanță economică). Este o propunere a Comisiei Europene, dar ea este deja agreată cu marile state contributoare, care vor un mecanism prin care state precum Polonia și Ungaria, care încalcă regulile elementare, să poată fi penalizate eficient.
România va beneficia de cea mai mare creştere a alocării fondurilor de coeziune în perioada 2021-27, de 8%, alături de Bulgaria şi Grecia, conform propunerii făcute de Comisia Europeană. Suma alocată ţării noastre, care nu include şi fondurile pentru agricultură, se ridică la 27,2 miliarde de euro. Este cea mai mare sumă alocată unei ţări din regiunea noastră, cu excepţia Poloniei.
La nivelul UE, fondurile alocate politicii de coeziune au scăzut cu aproape 10% faţă de cele aferente anilor 2014-20. Marele perdant este Ungaria, căreia i s-au tăiat 24% din fonduri, până la 17,9 miliarde de euro. Scăderi similare vor suferi şi Cehia, Polonia, Lituania, Estonia şi Slovacia.
Propunerea Comisiei Europene a intrat în negocieri şi se doreşte finalizarea acestora până la alegerile europarlamentare din mai 2019.
Fondul de coeziune, care vizează reducerea disparităţilor economice şi sociale, este destinat statelor membre al căror venit naţional brut pe cap de locuitor este mai mic de 90% din media UE. Politica de coeziune este principala politică investițională a Uniunii, care beneficiază de aproximativ o treime din bugetul actual al blocului comunitar.
articolul integral al lui Cristian Pantazi, pe G4Media.ro