Comisia Europeana cheama Romania la Curtea de Justitie a UE

T.d. | 28.05.2015

Pe aceeași temă

Bucurestiul e vizat de o noua procedura de infringement, dupa ce Comisia Europeana a decis sa cheme Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Motivul invocat are in vedere neindeplinirea obligatiei de a transpune in dreptul intern actul normativ al UE privind vehiculele scoase din uz.

Anuntul a fost facut joi de Executivul Comunitar. De altfel, Comisia a avansat in alte doua proceduri de infringement impotriva Romaniei: una privind lipsa unui mecanism de rezolutie a bancilor si alta privind legislatia drepturilor de autor, potrivit HotNews.

Potrivit Comisiei, demontarea si reciclarea vehiculelor vor deveni mai ecologice prin Directiva privind vehiculele scoase din uz, care interzice utilizarea anumitor substante periculoase in vehiculele introduse pe piata dupa 1 iulie 2003.

Actul normativ revizuit prelungeste o exceptare de la aceasta interdictie, si anume utilizarea plumbului in anumite componente ale vehiculelor. Statele membre UE au avut obligatia de a adopta actele cu putere de lege necesare pentru asigurarea conformitatii cu directiva pana la 22 august 2013.

Dupa ce a depasit termenul mentionat, in procedura de declansare a infringementului, Romania a primit o scrisoare de punere in intarziere la 27 septembrie 2013, urmata de un aviz motivat la 11 iulie 2014.

La mai mult de un an si jumatate de la expirarea termenului, directiva inca nu a fost transpusa in legislatia nationala, in ciuda eforturilor depuse de Romania. Prin urmare, Comisia a decis sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie a UE.

Astfel, Bucurestiul se vede pus in fata a trei cauze trimise la CJUE de catre Bruxelles. Celelalte doua fac referire la iazul de decantare al Moldomin si la netranspunerea unei directive europene privind gestionarea ambalaselor si a deseurilor din ambalaje.

De cealalata parte, Guvernul roman sustine ca a aprobat proiectul in cauza.

Potrivit agentului Guvernului Romaniei la Curtea de Justitie a UE, Razvan Horatiu Radu, Executivul roman a adoptat deja actul normativ de transpunere in legislatia nationala a directivei privind masinile scoase din uz.

"In ce priveste directiva privind vehiculele scoase din uz, legea de transpunere a trecut ieri de Guvern si sper sa fie adoptata de Parlament in procedura de urgenta", a spus el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22