Comisia Europeana critica politica fiscala a Executivului de la Bucuresti: Lipsita de predictibilitate si planificare strategica

T.d. | 26.02.2015

Pe aceeași temă

Intentiile fiscal-economice ale Guvernului Ponta sunt criticate de Comisia Europeana (CE). In cadrul Raportului de tara pe 2015 pentru Romania, Comisia atrage atentia ca politica de taxe si impozite a Executivului de la Bucuresti este “lipsita de continuitate, predictibilitate si planificare strategica”.

Observatiile Bruxelles-ului vin in contextul in care Guvernul condus de Victor Ponta a lansat recent in dezbatere publica un nou proiect de Cod Fiscal.

"Politica fiscala este lipsita de continuitate, predictibilitate si planificare strategica", afirma Comisia Europeana, potrivit Hotnews.

Concret, Comisia arata faptul ca in 2014 Guvernul a scazut, printre altele, contributiile la asigurarile sociale cu 5% si a introdus impozitul pe constructiile speciale (initial 1,5%, redus la 1% din ianuarie 2015).

Comisia critica, insa, Guvernul ca nu s-a consultat cu partenerii sociali cand a operat modificarile fiscale si subliniaza ca astfel de stimulente se iau, in mod normal, atunci cand exista recesiune economica.

"Astfel de stimulente pentru investitii suplimentare sunt frecvent utilizate mai degraba ca un instrument de politica fiscala anticiclica in timpul unei recesiuni. Consultarea partilor interesate privind unele dintre aceste masuri a fost limitata, iar termenele de punere in aplicare au fost destul de scurte", comenteaza Comisia.

Referitor la taxa pe valoare adaugata, Comisia atrage atentia ca "in ciuda masurilor adoptate, conformarea la plata TVA ramane o ingrijorare".
 

Liberalii critica proiectul

Prim-vicepresedintele PNL si premierul asumat al liberalilor, Catalin Predoiu, critica “masurile fanteziste” din proiectul noului Cod Fiscal. Liderul PNL ii cere ministrului de Finante sa publice sursele de finantare pe care se bazeaza modificarile Codului Fiscal.

Intr-un comunicat de presa, Predoiu vorbeste despre intentia guvernului Ponta de a taia “toate toate taxele si adanceste deficitul bugetar cu 16 miliarde de lei".

Mă alătur economiştilor şi oamenilor de afaceri care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la sustenabilitatea aplicării reducerilor nesperate ale taxelor principale”, subliniaza liderul liberal, cerand “responsabilitate” guvernamentala pentru a nu se ajunge la “o avalansa de falimente in randul microintreprinderilor”.
 

Mai multe critici

Un exercitiu de imagine, o copie dupa initiativele PNL, probabilitate scazuta de aprobare – sunt cateva dintre criticile provocate de anuntul Guvernului privind promovarea unui nou proiect de Cod Fiscal.

Astfel, presedintele Consiliului Fiscal considera ca sunt sanse reduse ca proiectul noului Cod Fiscal sa fie aprobat “in aceasta forma”. Ionut Dumitru crede ca un asemenea “soc” fiscal nu poate fi amortizat in buget.

"Cred ca probabilitatea aprobarii proiectului de Cod Fiscal in aceasta forma este foarte mica. Trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca un astfel de soc nu poate fi acomodat in buget. As mentiona in plus ca efectul estimat de catre Ministerul Finantelor este unul foarte optimist, in care efectele de runda a doua (reducerea evaziunii, crearea de locuri de munca, crestere economica mai mare), anuleaza aproape doua treimi din impactul negativ brut pe venituri",  a declarat luni Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

CITESTE SI: Comisia Europeana include Romania in procedura de DEZECHILIBRU MACROECONOMIC, in urma intentiei de a renunta la asistenta financiara externa

Critici vin si de la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis considerand ca noul Cod Fiscal a fost proiectat in graba.

Klaus Iohannis sustine ca premierul Victor Ponta nu a discutat cu el inainte sa anunte propunerea sa in ce priveste politica fiscala. In plus, presedintele considera ca Executivul a copiat initiativele PNL in elaborarea noului Cod.

E un lucru interesant ca exercitiu teoretic. Ca exercitiu practic, nu mi se pare”, a spus Iohannis cu privire la noua propunere de Cod Fiscal.

Seful statului a critica initiativa Guvernului Ponta, despre care spune ca e copiata dupa propunerile PNL.

Pe ansamblu, toate propunerile sint luate din programele PNL sau ale mele. E foarte frumos sa spui electoratului Nu mai platiti impozite, benzine. Dar apare o problema in buget, inseamna ca nu mai finantezi scolile, spitalele. Aceste lucuri trebuie facute dupa analize serioase, nu intr-o luna”, sustine Iohannis.

“E o situatie cam cum am avut-o in toamna trecuta, cind de pe o zi pe alta s-a redus CAS cu 5%. Ca si acum, reducem TVA, reducem cota unica, accizele. Si atunci de unde se colecteaza bani de la buget?”, puncteaza seful statului.

Exista solutii, ele au fost prezentate de mine si de PNL. Semnul mare de intrebare pe care mi-l pun e cum poate Guvernul sa vina cu un program de reduceri de taxe fara sa spuna de unde astupi gaura?”, argumenteaza Iohannis.
 

Ponta si “cel mai bun program”

Victor Ponta, premierul Romaniei, a declarat ca noul Cod Fiscal este cel mai bun program fiscal pentru Romania. Noul Cod va fi discutat din nou de guvern, intre 18 si 25 martie, in vederea aprobarii. Proiectul a fost discutat de Guvern in urma cu o saptamana, in prima lectura.

"Dincolo de cateva mici critici de la cei care ziceau ca au ei un program mai bun, dar nu il au - un program mai bun decat cel pe care noi l-am propus n-are cine sa aiba in Romania - important este ca, dupa trei ani de munca, putem sa facem si reducerea TVA si toate celelalte masuri si, mai ales, avem pe termen mediu si lung un plan si o strategie foarte clara de dezvoltare economica", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.


Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, proiectul noului Cod Fiscal, acesta intrand in dezbatere publica inainte de a fi trimis in Parlament pentru aprobare. Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a prezentat, in sedinta saptamanala de guvern, principalele prevederi ale noului Cod Fiscal.

Concret, este vorba despre TVA redus la 20% din 2016, cota de impozitare diferentiata pentru microintreprinderi tot din 2016, scaderea cotei unice la 14% din 2019 si obligatia de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice.

Astfel, toate reducerile de taxe preconizate vor avea un impact bugetar negativ brut de 16,2 miliarde de lei in 2016 si un impact net de 6,8 miliarde de lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22