Pe aceeași temă
”În acest an nu se va întâmpla acest lucru... dorim o cooperare strânsă care să ducă la ridicarea MCV, dar acest lucru depinde de ceea ce Guvernul şi Parlamentul vor face, depinde de îndeplinirea tuturor condiţiilor stabilite şi că reformele făcute sunt sustenabile şi ireversibile”, a afirmat secretarul general adjunct al Comisiei Europene, citata de News.ro
Noile discutii despre ridicarea MCV au aparut odata cu numirea lui Florin Iordache in functia de ministru al Justitiei, acesta declarand in mod repetat ca Romania ar trebui sa incheie in acest an Mecanismul de Cooperare si Verificare deoarece a facut progrese serioase in materie de justitie.
În urma aderării României la UE, Comisia Europeana a instituit un Mecanism de Cooperare și Verificare (MCV) pentru a evalua progresele făcute de ţara noastră în privinţa luptei anticorupţie şi a reformelor justiţiei. Un nou raport, pe anul 2016, ar urma să apară zilele urmatoare.
Una dintre principalele probleme semnalate de rapoartele din anii trecuti a fost blocarea ridicării imunităţii unor parlamentari şi respingerea cererilor justiţiei în aceasta privinţă, Comisia subliniind faptul că parlamentarii ajung să aibă un statut diferit în raport cu restul cetăţenilor.
Problemele puse în evidenţă de diferitele rapoarte MCV au oferit de-a lungul timpului argumente celor care au blocat aderarea României la spaţiul Schengen, Olanda de exemplu, deşi la nivel oficial nu există o legătură directă între cele două.
Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, a declarat acum cateva zile ca Mecanismul de cooperare si verificare (MCV) prin care Comisia Europeana verifica situatia justitiei in Romania nu ar mai fi necesar in ceea ce priveste controlul magistratilor, fiind insa in continuare necesar in privinta politicienilor.
Europarlamentarul Monica Macovei a criticat de asemenea incercarea PSD de a introduce o lege a amnistiei si gratierii, alaturi de eliminarea MCV. Macovei considera ca eliminarea MCV are un rol esential in acest plan al PSD de a-i scapa pe corupti de justitie: "Eliminarea MCV i-ar ajuta în planul ''totul pentru a scăpa corupții'', pentru că evaluările Comisiei Europene și rapoartele MCV sunt cele care de ani de zile atrag atenția că politicienii corupți vor să scape de DNA, vor să distrugă anticorupția.Fără MCV, grupul infracțional organizat PSD va avea cale liberă la blocarea justiției și la instaurarea unui regim în care corupții și hoții vor face toate legile pentru ei și împotriva noastră," a transmis Macovei.
In raportul MCV publicat anul trecut, Comisia Europeană arata ca, "in ansamblu, sistemul judiciar român a continuat să dea dovadă de profesionalism. Acțiunile întreprinse de principalele instituții judiciare și de autoritățile cu responsabilități de integritate în vederea combaterii corupției la nivel înalt au oferit în continuare rezultate impresionante", se arată într-un comunicat al CE.
Comisia remarcă faptul că menținerea acestei tendințe este un semn că România realizează progrese durabile în direcția îndeplinirii obiectivelor MCV dar, ca şi anul trecut sunt critici la adresa Parlamentului în ceea ce priveşte neridicarea imunităţilor la cererea DNA, în 2015.
Raportul MCV pentru anul 2015 realizat de Comisia Europeana constata "progrese sustinute, ce par durabile", in mai multe domenii, si care tin in special de "actiunile intreprinse de principalele institutii judiciare si de integritate", dar subliniaza ca "persista un sentiment puternic ca progresele realizate trebuie consolidate si fundamentate pe baze si mai sigure, precum si multe chestiuni legislative restante si indoieli cu privire la consensul politic pe care se sprijina reforma".
Ca de obicei, raportul critica Parlamentul, unde deciziile cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmarire penala "sa ii trateze pe parlamentari ca pe niste cetateni obisnuiti sunt in continuare lipsite de criterii obiective".
"Exista masuri imbunatatite de combatere a coruptiei generale, dar nu la scara si cu vointa politica necesara pentru a remedia aceasta problema, care este recunoscuta pe scara larga drept o problema sistemica", mai arată documentul.