Comisia Europeana intelege politica de relaxare fiscala adoptata de Bucuresti, dar vrea masuri compensatorii

T.d. | 18.05.2015

Pe aceeași temă

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene (CE) la Bucuresti, Angela Filote, afirma ca Bruxellesul intelege decizia autoritatilor romane privind relaxarea fiscala, insa vrea sa se asigure ca sunt luate si masuri compensatorii pentru ca Romania sa isi pastreze stabilitatea fiscal-bugetara.

Potrivit Angelei Filote, Comisia mentine “o doza mare de precautie” in privinta politicilor fiscale adoptate de Bucuresti, potrivit Ziare.com.

"Este tocmai pentru ca Romania a inregistrat progrese considerabile (...) dar ne dorim foarte mult ca aceste progrese si rezultatul la care s-a ajuns, stabilitatea macroeconomica, sa poata sa fie mentinute si in niciun caz nu ne dorim sa vedem pasi inapoi”, arata Filote.

E de inteles ca s-au luat anumite masuri de relaxare fiscala, intelegem in totalitate ratiunile care au stat la baza acestor masuri dar vrem sa ne asiguram ca sunt luate si masurile compensatorii, astfel incat Romania sa pastreze aceste fundamente macroeconomice care o plaseaza in momentul de fata printre statele membre cele mai stabile si mai disciplinate bugetar si fiscal din UE", a mai spus sefa Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.
 

Recomandarile Comisiei

In 13 mai, Comisia Europeana a prezentat recomandarile specific fiecarei tari membre a UE.

Astfel, estimarile Bruxellesului indica ca Romania sa ajunga la un deficit de 3,4% in 2016, fapt ce ar incalca prevederile Pactului de Stabilitate si Crestere. De asemenea, Executivul comunitar atrage atentia asupra faptului ca masurile fiscale cu potential de crestere a deficitului bugetar nu au fost mentionate in Programul de convergenta, ceea ce este impotriva Codului de Conduita.

Citeste documentul integral.


Recomandarile CE pentru Romania:

1) Să fie luate toate măsurile necesare pentru a finaliza programul de asistență financiară

2) Să fie limitată devierea de la obiectivul pe termen mediu, în 2015, la maximum 0,25% din PIB așa cum a fost specificat în programul balanței de plăți 2013-2015 și să se reîntoarcă la obiectivul pe termen mediu în 2016. Să implementeze măsuri comprehensive de conformare la plata taxelor, să consolideze sistemele de verificare și control cu scopul de a soluționa problema muncii la negru, să avanseze cu reglementările pentru egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați. 

3. Consolidarea măsurilor pe piața muncii, în special pentru tinerii care nu se află în evidențele autorităților și pentru șomerii pe termen lung. Să asigure că Agenția națională pentru ocupare este dimensionată corect din punct de vedere al personalului. Să implementeze, în consultare cu partenerii sociali și cu practicile naționale, linii directoare clare pentru a stabili salariul minim în mod transparent. 

  • Să introducă salariul minim de inserție 
  • Să crească prevederile și calitatea acestora privind părăsirea timpurie a școlii, în special în rândul minorității Roma.
  • Să adopte o strategie națională pentru părăsirea timpurie a școlii. Să implementeze strategia națională de sănătate 2014-2020 pentru a remedia problemele accesibilității, finanțării reduse și resurselor ineficiente.

4. Să adopte legea reformării guvernanței corporative a companiilor deținute de stat.

De altfel, Comisia mai atrage atentia si asupra faptului ca scaderea recenta a contributiilor sociale la angajator a redus povara fiscala pe forta de munca, dar intr-o directive care nu este vizata. Impozitarea ramane ridicata pentru cei cu venituri mici (circa 40%) mult peste nivelul din alte tari. Evaziunea fiscala si neplata taxelor raman provocari majore care afecteaza incasarile bugetare.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22