Comisia juridică, dominată de PSD, a respins proiectul USR de desființare a SS

Dora Vulcan | 22.10.2019

Deputații PSD au respins, marți, proiectul USR care prevedea desființarea secției speciale. Cu 12 voturi (PSD) pentru și 10 împotrivă (PNL, USR) proiectul USR a primit raport de respingere.

Pe aceeași temă

Noul proiect pentru desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților a fost depus de USR în parlament în luna iunie. Un proiect similar a fost respins de parlament în primăvara acestui an. Raportul de respingere dat luni de comisia juridică din Camera Deputaților, dominată de PSD, merge în plenul Camerei Deputaților, Senatul fiind for decizional în acest caz.

PSD și minoritățile au votat împotriva desființării acestei secții, iar ALDE și UDMR au lipsit de la vot.

Proiectul va merge în plen cu aviz negativ, adică recomandare de a vota împotriva proiectului de desființare a secției speciale.

Votul are loc chiar în ziua în care Comisia Europeană va publica cel mai dur raport MCV din ultimii zece ani, în care critică inclusiv înființarea Secției speciale.

„Considerăm ca e un lucru bun să nu revină dosarele alea la DNA”, a spus deputatul PSD Florin Iordache. El a vorbit despre necesitatea menținerii secției speciale invocând presiunile pe care DNA le-ar fi făcut asupra judecătorilor și procurorilor.

”Unul dintre marile câștiguri ale modificării legilor justiției este înființarea acestei Secții. Ultimul raport al Inspecției Judiciare a demonstrat monstruozitatea sistemului de justiție. Sunt sute de dosare cu judecători și procurori care nu sunt în lucru pentru că respectivii să poată fi șantajați. Vreți ca DNA să facă din nou presiuni pe justiție? Ar trebui un număr mai mare de procurori la această Secție. Sper ca viitorul ministru al justiției să susțină în fața CSM să avem un șef la SIIJ”, a susținut deputatul PSD Florin Iordache.

”Domnule Iordache, noul ministru al justiției va susține desființarea acestei secții. Să nu aveți niciun fel de dubii, să nu vă puneți întrebări (…) Nu vă mai este utilă această secție, dacă nu mai sunteți la putere la ce vă mai trebuie? V-a trebuit ca să vă consolidați puterea în mod ilegitim”, i-a răspuns deputatul PNL Ioan Cupșa.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion, unul dintre inițiatorii legii de desființare a Secției speciale, a făcut un bilanț al unității de parchet.

”A renunțat la căi de atac pentru Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiță și pentru unii procurori care fac parte din Secție. Acolo e stat în stat (…) Dacă această Secție nu ar fi fost oprită de Înalta Curte de Casație și Justiție, probabil că astăzi Uniunea Europeană ar fi avut un alt procuror-șef european, pentru că unul dintre scopurile sale a fost să o oprească pe doamna Kovesi să devină procuror-șef european (…) Multe anchete aflate la DNA s-au dus în mod artifical către această Secție (…) Această Secție este o pacoste, ea trebui desființată cât mai curând. Există presiuni pe judecători și pe procurori”, a afirmat Stelian Ion.

Florin Iordache -” Înțelegi mai greu, îți explic după aia. Da, da înțelegi mai greu".

Eugen Nicolicea - ”Criticile internaționale care se referă la criticile aduse de parlamentari justiției sunt foarte vehemente și sunt și în MCV. De astfel, noi am adoptat un cod de conduită care ne face să ne abținem de la astfel de declarații. Domnul Stelian Ion este singurul pe care l-am auzit în ultima vreme atacând justiția. O să iau stenograma și am s-o public cu ce a zis despre ce face Secția specială.”


***

Secția specială de anchetare a magistraților a fost contestată de asociațiile magistraților dar și de Comisia de la Veneția și de raportul GRECO, grupul statelor UE împotriva corupției.

Secția specială este văzută ca o amenințare la adresa independenței justiției, iar GRECO își exprimă uimirea că autoritățile române refuză să o desființeze, așa cum suna recomandarea făcută anul trecut.

GRECO arată că decizia autorităților române de a întări poziția Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este în profundă contradicție cu recomandarea din precedentul raport, de a desființa aceasta structură.

„Îngrijorările exprimate în raportul Ad hoc cu privire la efectele negative ale înființării structuri și adevăratele motive ale întăririi acesteia, în contextul creșterii presiunii asupra DNA și a demiterii procurorului-șef, rămân cu atât mai actuale. Modificările legislative care permit retragerea apelurilor plasează Secția în afara sistemului ierarhic al Ministerului Public”, se arată în Raportul GRECO.

Specialiștii GRECO atrag atenția că și Comisia de la Veneția, dar și Comisia Europeană, în ultimul raport MCV, au criticat Secția specială de investigare a magistraților.


Controversata secție pentru investigarea infracțiunilor în justiție a fost condusă de Gheorghe Stan, fostul adjunct al sefului Inspectiei Judiciare, care acum a fost numit judecător constituțional din partea PSD, și este coordonată în continuare de procurorul Adina Florea, propusă de Tudorel Toader la șefia DNA, dar respinsă de președintele Klaus Iohannis.

Secția condusă de Adina Florea a pus-o sub acuzare pe fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi, a încercat de mai multe ori să preia de la DNA dosarul Tel Drum/DNA, a înregistrat o plângere penală pe numele prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, și a comisarului european pe Justiție Vera Jourova, iar recent a restras apelul din dosarul de la instanța supremă în care sunt judecați fugarul Sebastian Ghiță și mai mulți foști magistrați și șefi din Poliția Prahova, care au fost achitați în primă instanță. Secția specială a făcut acelaşi demers şi în dosarul lui Viorel Hrebenciuc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22