Conducerea BNR, a ministerului Finantelor, reprezentantii bancilor si ai consumatorilor, AUDIATI in Comisia pentru Buget a Camerei Deputatilor

T.d. | 19.01.2015

Pe aceeași temă

Criza francului elvetian aduce conducerea Bancii Nationale a Romaniei, pe oficialii ministerului Finantelor, reprezentantii comunitatii bancare si pe cei ai consumatorilor in Comisia pentru Buget a Camerei Deputatilor. Audierile sunt programate pentru miercuri, incepand cu ora 11, potrivit unor surse parlamentare citate de Hotnews.

De altfel prim-vicepresedintele PNL, Andreea Paul, solicita Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor sa-l convoace la o audiere pe guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, in care acesta sa prezinte masurile pe care BNR le are in vedere privind protejarea persoanelor ce au contractat credite in franci elvetieni, ca urmare a aprecierii bruste acestei monede.

“Situatia financiara a numerosi romani, care au contractat credite in franci elvetieni, este grav amenintata dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a decis sa renunte la plafonul cursului de schimb al monedei elvetiene.

La Bucuresti, decizia a urcat imediat cursul oficial al francului elvetian pana la nivelul record de 4,32 lei, in crestere cu 15% fata de ziua precedenta, 14 ianuarie 2014. Concret, la o rata de 100 de franci elvetieni, de pilda, romanul se vede nevoit sa scoata din buzunar cu aproape 60 de lei mai mult de pe o zi pe alta, in urma unei miscari pur artificiale a cursului de schimb.

Parlamentul Romaniei si BNR au datoria de a nu ramane indiferente fata de aceasta situatie si, mai ales, fata de pericolele financiare la care sunt expusi romanii indatorati in franci elvetieni. Deja, multi dintre ei fac mari eforturi ori sunt in imposibilitatea sa-si achite creditele contractate, sub presiunea unui curs galopant.

Consider ca situatia impune un raspuns urgent pentru ca evolutia francului risca sa arunce debitorii cei mai vulnerabili in strada. Conform datelor BNR, peste 4% din ratele romanilor sunt exprimate in franci elvetieni, in timp ce rata creditelor neperformante totale este de 15%.

In aceasta situatie, cer audierea urgenta a BNR si a guvernatorului Mugur Isarescu in Comisia de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor, pentru un punct de vedere si solutii concrete in sprijinul romanilor afectati, in concordanta cu regulile europene si cu un sistem bancar sanatos.

A.   Solicitarea se impune avand in vedere ca doua proiecte de lege care vizeaza completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele pentru consumatori sunt tergiversate in dezbaterea parlamentara in urma pozitiei BNR (PL-x nr. 337/2014 si nr.345/2014).

B.   Solicitarea se impune avand in vedere ca interpelarea din 27 noiembrie 2013, pe aceeasi tema, pe care am adresat-o in scris, din Parlament, guvernatorului Isarescu, a ramas fara raspuns. Acum 14 luni ceream conducerii Bancii Nationale sa prezinte situatia concreta a creditelor romanilor in franci elvetieni, precum si solutiile preconizate de BNR pentru sprijinirea celor puternic afectati de aprecierea monedei elvetiene. Reiau intrebarile mai jos:

1.     La ce suma se ridica valoarea totala a creditelor in franci elvetieni ale populatiei?

2.     Care este valoarea restantelor pentru creditele in franci elvetieni si cat reprezinta aceasta din valoarea totala a creditelor neperformante?

3.     Care sunt modalitatile luate in calcul de BNR pentru a-i proteja pe debitorii romani care au credite in franci elvetieni de miscarile artificiale si brutale ale cursului?

Pentru a sprijini debitorii, Franta, de pilda, a interzis creditele in franci elvetieni in 2013, iar Ungaria a stabilit un curs fix pentru forintul raportat la francul elvetian la care s-au rambursat ratele in perioada 2011-2014. In Romania, Tribunalul Galati a dat castig de cauza debitorului, anul trecut, si a decis conversia creditului la cursul din data acordarii, la care se poate adauga o devalorizare de maximum 10%.

Fara a sustine vreuna dintre aceste abordari, ma intreb daca putem agrea un mecanism de sprijin pentru cei afectati de calamitatile financiare, similar cu cele existente in agricultura? Dar raportarea creditelor pentru nevoi personale, cel putin, in lei, avand in vedere ca populatia nu percepe riscul valutar la care se expune cand veniturile sale sunt in lei, iar creditul in alta moneda?",
scrie Andreea Paul pe blogul ei.

Francul s-a apreciat, luni, atingand astfel un nou maxim istoric. Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs oficial de 4,4716 lei/unitate, in crestere fata de cotatia de vineri, care a fost de 4,4228 lei/unitate. Moneda a inregistrat o crestere record pe 15 ianuarie 2015, de la 3,74 lei la 4,74 lei, in urma deciziei Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la plafonul minim de schimb valutar, considerand existenta acestuia nejustificata.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22