Conform unei anchete Sky News, România ar fi un rai al traficanţilor de arme VIDEO

E.b. | 07.08.2016

Traficanţii de arme din România ar vinde arme obţinute din Ucraina tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor, dezvăluie o anchetă realizată de Sky News. O echipa a respectivei publicaţii ar fi venit în ţară pentru a se întâlni cu traficanţii.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: DIICOT a anunţat că face verificări după materialul difuzat de Sky News, care îi arătă pe doi presupuşi traficanţi dispuşi să vândă arme pe teritoriul României, conform Sky News, în timp ce SRI refuza să spună public dacă a făcut sau nu vreo informare în legătură cu acest caz, scrie Mediafax. Fostul director al SRI, Costin Georgescu, susţine că Poliţia de Frontieră, organele vamale, DIICOT, SRI şi SIE ar trebui să colaboreze în cazuri de trafic de armament, fiind necesară o mai bună colaborare şi pe plan extern, conform Hotnews.ro.

 

UPDATE: Daniel Horodniceanu, procurorul şef al Direcţiei de Investigarea Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) a declarat pentru news.ro că, în urma materialului publicat de Sky News, vor fi făcute verificări de către procurorii din România. „Facem verificări. Ştim despre material”, a declarat Daniel Horodniceanu.

 

După luni de negocieri cu o bandă din România, echipa Sky News ar fi fost trimisă într-o zonă izolată a ţării, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai traficanţilor, care să arate ce pot oferi, scrie Sky News, conform news.ro

 

Este totuşi  foarte greu de crezut că traficanţii de arme, oricine ar fi ei, s-ar întâlnii cu ziarişti, iar, cel puţin deocamdată, nu există niciun indiciu că ancheta ar fi fost realizată în România.

 

“Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie”, scrie Sky News.

 

Jurnaliştii s-ar fi întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde, spun ei, nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajişte. Apoi, doi bărbaţi le-au cerut  jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia.

 

 

Ulterior, traficanţii ar fi deschis portbagajul, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele. “Le aducem din Ucraina cu muniţie, oricâtă vreţi”, ar fi spus unul dintre ei.

 

Traficanţii ar mai fi mărturisit că armele sunt aduse mai întâi în România, de unde o altă bandă le preia şi le trimite în vestul Europei şi în Orientul Mijlociu. Destinaţia principală este, însă, Occidentul.

 

Printre armele disponibile s-ar fi aflat aflau o puşcă cu lunetă, în valoare de 3.000 de euro, o puşcă de armă austriacă Steyr, puştii semiautomate, puşti de vânătoare şi pistoale.

 

La loc de cinste stătea un AK-47, care costa 1.700 de euro, cea mai bine vândută în Europa, în special în ultimii doi ani, au explicat traficanţii, conform jurnaliştilor de la Sky News.
 

 

Bărbaţii ar mai fi spus că se ocupă numai de arme de foc, dar au legături strânse cu o altă bandă care se ocupe de armament greu. Grenade, grenade propulsate de rachete şi mine.

 

Atunci când au aflat, însă, că jurnaliştii nu vor cumpăra, traficanţii au decis să plece. Ar fi cerut echipei Sky News să mai aştepte 20 de minute înainte de a pleca, la rândul său. “Dacă mai veniţi, trebuie să cumpăraţi”, ar fi spus unul dintre traficanţi la plecare.

 

Creşterea numărului de atacuri teroriste în Europa a scos în evidenţă distrugerea pe care o pot semăna armele militare în armele islamiştilor. În mod tradiţional, atentatele erau comise cu bombe, însă teroriştii par să se fi reorientat, pentru armele automate fac mai multe victime, sunt mai uşor de transportat şi mai uşor de folosit.

 

Analiştii de securitate spun că celule islamiste şi atacatorii consideră în prezent armele automate drept cel mai bun mod de a semăna teroarea în Occident, iar graniţele deschise ale UE înseamnă că arme precum AK-47 pot fi trimise cu uşurinţă cumpărătorilor din vestul Europei, scrie Sky News,

AK-47 este în prezent cel mai căutat tip de armă – o armă rar folosită de infractorii de rând, potrivit traficanţilor, care spun că cererea a explodat în ultimii doi ani. 

 

La Londra, jurnaliştii Sky News ar fi arătat filmările lor la o întâlnire cu ofiţeri ai Agenţiei Naţională împotriva Crimelor (NCA), iar aceştia ar fi confirmat că tipurile de arme, zona unde a avut loc întâlnirea cu traficanţii şi preţurile discutate corespund informaţiilor lor.

 

“Armele sunt obţinute adesea în apropiere de zone de conflict, precum Ucraina, acolo unde a avut loc întâlnirea voastră”, a declarat directorul serviciului de combatere a crimei organizate din cadrul NCA, Ian Cruxton.

 

“Trebuie să subliniez că Marea Britanie este, de departe, cel mai sigur loc din Europa când vine vorba de atacuri cu astfel de arme. Dar trebuie să fim vigilenţi, trebuie să facem mai mult”, a mai adăugat el.

 

Mihăiţă Calimente, preşedintele Comisiei parlamentare de control al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), a declarat, duminică, pentru News.ro, că cei care fac trafic de arme pe teritoriul României sunt prinşi de obicei foarte repede şi riscă ani mulţi de închisoare, potrivit legislaţiei din ţara noastră, el arătând că nu a primit informări de la SIE privind astfel de activităţi de trafic de arme. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22