Contractele dintre Hidroelectrica si asa-zisii baieti destepti din energie au fost conforme cu preturile din piata, sustine Comisia Europeana

T.d. | 12.06.2015

Pe aceeași temă

Hidroelectrica a semnat contracte de furnizare a energiei electrice fara ajutor de stat si a practicat preturi care au respectat referinta din piata, e concluzia unei anchete a Comisiei Europene.

Pozitia exprimata de CE vine in conditiile in care, in 2012, actualul administrator al Hidroelectrica, Remus Borza, a denuntat contractele cu asa-zisii “baieti destepti”, pe motiv ca au pagubit producatorul de energie prin preturi prea mici, potrivit HotNews.

Acum, Bruxellesul spune ca “Hidroelectrica a practicat preturi care au fost conforme pe deplin cu pretul de referinta de pe piata”.

"Dupa ce a comparat preturile inscrise in contractele respective cu preturile unor contracte cu amanuntul incheiate la nivel bilateral, comparabile pe piata energiei electrice nereglementate, Comisia Europeana a constatat ca fie au fost incheiate contracte in conditiile pietei sau, in cazul in care tarifele au fost sub nivelul pietei, ca statul roman nu a putut fi considerat responsabil pentru tarifele acordate. Prin urmare, Comisia a concluzionat ca niciunul dintre contractele de vanzare care au facut obiectul examinarii nu a implicat un ajutor de stat in sensul articolului 107 alineatul (1) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene", precizeaza Comisia intr-un comunicat de presa.   

Astfel, analiza a aratat faptul ca Hidroelectrica a practicat preturi care au fost conforme pe deplin cu pretul de referinta de pe piata aplicat clientilor industriali ArcelorMittal si Alro, precum si comerciantilor de energie electrica Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Electrica, Electromagnetica, Energy Holding, Euro-Pec.

Analiza CE arata ca doar preturile aplicate companiilor Luxten-Lighting, Electrocarbon si Elsid au fost sub pretul de referinta al pietei.

Hidroelectrica este principalul producator de energie electrica din Romania. Capitalul social al acesteia este detinut de statul roman (aproximativ 80% prin intermediul Ministerului Economiei si Comertului) si de reclamant, Fondul Proprietatea (aproximativ 20%).

Contractele care au fost examinate de Comisia Europeana vizeaza 12 cumparatori privati, inclusiv opt comercianti de energie electrica si cei mai mari consumatori de energie electrica din Romania, si anume ALRO, producatorul de aluminiu, precum si intreprinderea siderurgica ArcelorMittal. Majoritatea contractelor examinate de Comisie dateaza din perioada anterioara aderarii Romaniei la Uniunea Europeana din 2007. Doar unul dintre aceste contracte este inca in vigoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22