Pe aceeași temă
”Noi, la Comisia Europeană, nu dorim răul României. S-a creat impresia că singura preocupare e legată de justiție. Aș vrea ca partidele să privească cu înțelepciune și să nu pună în cheie complotistă că cineva ne vrea răul. E un rezultat a ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă. E greu de luptat cu o imagine deja creată”, a spus comisarul european, miercuri seară, la RTV.
„Mesajul meu este acela că România trebuie să continue drumul său european. (…) Nu trebuie să ne jucăm cu viitorul nostru. (…) Este surprinzător ca o ţară care a cunoscut atâtea beneficii din partea Uniunii Europene (…) să dai cu piciorul tuturor acestor oportunităţi. Nu cred că îşi doreşte cineva acest lucru şi îmi pare rău că a venit, nu ştiu, din neant, această posibilitate ca România să iasă vreodată din Uniunea Europeană. Deci asta, după părerea mea, ar fi o catastrofă naţională şi vom fi cu toţii responsabili pentru viitorul nostru şi al copiilor noştri”, a mai spus Corina Creţu.
Ea s-a arătat surprinsă de faptul că toate guvernele din țările membre ale UE au relații bune cu ea, în calitatea pe care o deține, de comisar european pentru politică regională.
„Nu am ce să-mi reproşez. Este trist că am o relaţie tensionată cu Executivul de la Bucureşti”.
Ea a amintit că, din cele 9,2 miliarde de euro alocate pentru infrastructură s-au efectuat plăţi pentru lucrări pentru doar 1,3 miliarde de euro.
”Nu este ok să ai 7 miniştri de Transport şi să schimbi priorităţile la două luni. Magistrala M6 nu este aprobată, dar la Bucureşti se spune că este, dar acest tronson care ar lega Gara de Nod de aeroportul Otopeni este doar în analiză”, a spus Corina Crețu, potrivit RTV.net.
Context
Declarațiile comisarului european vin în contextul în care lideri ai PSD au criticat raportul MCV și rezoluția Parlamentului European privind statul de drept în România, anunțând chiar că iau în calcul contestarea raportului la Curtea Europeană de Justiție.
Reacția autorităților:
Premierul Dăncilă s-a declarat „revoltată” și dezamăgită de concluziile oficialilor europeni.
„Cred că nu mai putem accepta ca românii să fie certați sau să li se ceară lucruri care nu se cer altora în Europa. Sunt proeuropeană, am fost europarlamentar 9 ani, nimeni nu mă poate bănui că nu vreau ca România să meargă pe calea europeană. Dar în același timp trebuie să avem tăria și demnitatea să ne apărăm țara", a spus Dăncilă.
Vicepremierul Paul Stănescu a acuzat o încălcare a suveranității naționale.
„Este o rezoluția nedreaptă în Parlamentul European, politicianistă aș spune, pentru țara noastră și raportul MCV eu îl consider ca o lovitură la siguranța națională privind actul legiferării interne, pentru că au fost legi adoptate în Parlament, verificate la CCR și toată lumea a zis că este OK și mi se pare un amestec amestec în treburile interne ale României”, a declarat Stănescu.
Florin Iordache, fost ministru al Justiției, autor al OUG 13 și șef al comisiei speciale de modificare a legilor Justiției
„Comisia Europeană solicită Parlamentului, prin raportul MCV, nici mai mult nici mai puţin decât “oprirea imediată a implementării legilor justiţiei realizate de Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvern, stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală”. Printr-o astfel de solicitare, Comisia Europeană nu doar că îşi depăşeşte prerogativele stabilite prin Tratat, dar dovedeşte dispreţ total faţă de întreaga ordine de drept şi constituţională din România. Mai mult, dacă o asemenea cerere, aberantă, ar fi implementată de Parlament, prin efectele pe care le-ar produce, ar conduce la blocarea întregului sistem de justiţie din România.”, a susținut si Florin Iordache, președintele comisiei parlamentare care a modificat legile justiției.