Pe aceeași temă
"Avand in vedere intocmirea nereala a procesului verbal de punere in functiune a Barocamerei si plata contravalorii acesteia catre furnizorul SC Gemedica SRL". De asemenea, Corpul de Control va informa Curtea de Conturi in legatura cu deficientele constatate si va sesiza Agentia Nationala pentru Achizitii Publice pentru "pentru posibile nerespectari ale prevederilor legale referitoare la intocmirea documentatiei de atribuire a contractului de achizitie aparatura medicala pentru Unitatea de ingrijire a arsilor gravi", anunta Guvernul, intr-un comunicat.
In urma informatiilor contradictorii furnizate de conducerea Spitalului de Urgenta Floreasca in ultimele 6 luni si la solicitarea Corpului de Control al Primului-Ministru, Corpul de control al Ministrului Sanatatii a efectuat, in perioada 26-29.04.2016, un control la nivelul acestei unitati medicale, se arata in comunicat.
Concluziile acestui control sunt ca Unitatea de ingrijire a arsilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenta (Floreasca) nu este inca functionala, in ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului si a inaugurarilor oficiale efectuate in ultimele luni.
Astfel, cu ocazia vizitei efectuate in timpul controlului la Unitatea de ingrijire a arsilor gravi, in prezenta managerului spitalului, comisia de control a constatat urmatoarele:
- personalul medical angajat nu era prezent in totalitate in interiorul Unitatii de ingrijire a arsilor gravi, unii dintre acestia fiind angajati in activitatea altor sectii (chirurgie plastica, ATI);
- nu este prevazuta o evacuare in caz de incendiu a Unitatii de ingrijire a arsilor gravi;
- lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav in Unitatea de ingrijire a arsilor gravi, precum si procedurile si protocoalele de tratament ale pacientului in interiorul Unitatii de ingrijire a arsilor gravi;
- sala de operatie a Unitatii de ingrijire a arsilor gravi este complet dotata si functionala;
- barocamera nu este montata, nefiind functionala;
- instalatia de aer conditionat a Unitatii de ingrijire a arsilor gravi nu functioneaza corespunzator, neexistand o temperatura ambientala optima pentru tratarea unui pacient ars grav;
- rezervele de un pat, in numar de 6 (sase), sunt dotate corespunzator unei bune functionari a unitatii, dar nu au fost folosite pana la data controlului pentru internarea si tratarea pacientilor arsi;
- saloanele din afara Unitatii de ingrijire a arsilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de catre managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar in conditii legale si depozitarea lor in magazia unitatii sanitare.
Din verificarea efectuata de catre comisia de control privind functionarea aparaturii medicale, s-a constatat ca Barocamera nu este functionala si nici instalata, cu toate ca exista proces verbal de receptie a acesteia si proces verbal de punere in functiune si de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii. In plus, barocamera a fost deja achitata, pe baza presupusei puneri in functiune.
Raportul integral al Corpului de control al Ministrului Sanatatii poate fi consultat aici:
- Unitatea moderna pentru arsi de la Floreasca, inaugurata oficial de doua ori, dar nefunctionala
Pe 21 aprilie, Patriciu Achimas-Cadariu, ministrul Sanatatii la acea vreme, l-a demis pe Nicusor Louchi, managerul Spitalului Floreasca, deoarece unitatea de tratament pentru arsi, inaugurata oficial cu o zi inainte (pentru a doua oara intr-un an), nu functiona pe 21 aprilie, cand ministrul a mers in vizita.
Pe 8 mai, profesorul Ioan Lascar a declarat pentru Agerpres ca, in prezent, Sectia de Arsi de la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, investitie ''deosebit de costisitoare", este perfect functionala, asigurand ''asistenta de inalta calitate intr-un domeniu medical extrem de delicat", dar constituindu-se si intr-o ''scoala pentru multiplicarea, in Romania, a unor asemenea compartimente ce trateaza cazuri deosebit de delicate".
"Unitatea moderna pentru arsi" de la Spitalul Floreasca, un corp special de spital, format din 6 saloane si o sala de operatii, prezentata drept o unitate de elita, a fost inaugurata prima data pe 9 aprilie 2015.
7 luni mai tarziu, in noiembrie 2015, dupa tragedia din clubul Colectiv, presa a inceput sa scrie ca unitatea moderna pentru arsi nu era inca folosita, iar personalul era in curs de recrutare.
Jurnalistul Catalin Tolontan scria in noiembrie anul trecut, imediat dupa incendiul din clubul Colectiv, ca realizarea unitatii fusese demarata in anul 2000, cu fonduri de la Primaria Sectorului 1, si a fost finalizata in 2008. Apoi, din 2008 si pina in 2014, dotarile medicale au costat peste 4 milioane de euro si au fost asigurate de Ministerul Sanatatii.