Cotroceni Consultarile cu societatea civila, incheiate. Variante: anticipate sau tehnocrat

Tudor Despina | 06.11.2015

S-au incheiat consultarile presedintelui cu reprezentantii societatii civile. Cei prezenti la discutiile de la Palatul Cotroceni au vorbit despre punctele de vedere prezentate sefului statului.

Pe aceeași temă

 

Mihai Dragos, reprezentantul Consiliului Tineretului din Romania la consultarile cu Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, a declarat, la iesirea de la intalnirea cu seful statului, ca el si ceilalti membri ai societatii civile i-au transmis presedintelui mesajele protestatarilor din Piata Universitatii si ale grupurilor care i-au desemnat sa mearga la consultari.



"Frustrarea generala a pietei - in noul Guvern sa fie oameni curati, care nu sunt urmariti penal, care nu sunt traseisti, ofiteri sau colaboratori ai securitatii", a spus Mihai Dragos

 

El a adaugat ca administratia trebuie sa fie depolitizata: "Daca nu avem o administratie puternica si care sa depinda mai putin de fetele politice, va fi greu sa avem o reforma reala".



Sorin Ionita, de la Expert Forum, a anuntat ca presedintele va veni in Piata Universitatii, "dar cand nu vom sti nici noi nici dvs". Acesta a precizat ca i-a propus sefului statului sa stabileasca un mecanism clar de selectie a societatii civile si a subliniat ca actuala selectie a fost realizata de Administratia Prezidentiala. Potrivit lui Sorin Ionita, Klaus Iohannis a fost de acord cu aceasta propunere.

 

In opinia sa, este mai bine ca presedintele  sa propuna un "premier mai putin consensual pentru partide, chiar cu riscul de a avea anticipate", in conditiile in care o guvernare cu actualul Parlament, care ar include colaborarea cu partidul "balam" (cu privire la UNPR, ALDE n.r.), "o formatiune nealeasa care reprezinta serviciile secrete", este "inacceptabil", arata Hot News.

 

Tudor Benga: "Fara o afiliere. Sunt un reprezentant al strazii, i-am transmis presedintelui ca strada este mult mai desteapta decat i se da credit de clasa politica. Intelege fiecare dribling pe care incearca sa ni-l dea. Piata are nevoie sa fie respectata, din cauza asta tot procesul pe mai departe trebuie sa fie extrem de transparent".


Claudia Postelnicescu, Initiativa Romania: "Am cerut sa mentina contactul cu societatea civila".



Cristina Guseth, Freedom House: "Am cerut diminuarea membrilor parlamentului, renuntarea la imunitate, vot in doua tururi, vot prin corespondenta corect. Fete noi nu vor avea acces pe televiziunile din Romania, avem nevoie ca ele sa fie cunoscute. Presedintele a incurajat intrarea in politica".



Alexandru Bindar, Uniunea Studentilor: "Noi am iesit in strada dupa tragedia de la Colectiv, constienti ca e nevoie de o resetare a clasei politice. I-am cerut presedintelui sa nu faca niciun compromis cand va numi noul premier si noul guvern. A spus ca inca mai cantareste foarte atent doua variante - guvern tehnocrat sau alegeri anticipate. Vor mai avea loc consultari cu societatea civila".



Liviu Mihaiu - "Presedintele va veni in piata, nu se stie cand si cum, din motive lesne de inteles. A fost o discutie exceptionala. Majoritatea cerintelor au fost si in 1990: depolitizarea statului, reforma statului radicala. S-a abordat cazul Avocatului Poporului, care nu e cand poporul se revolta. Acest post sa fie totalmente depolitizat. Societatea civila sa fie un partener oficial, nu de catastrofa, nu atunci cand e bine sa dai in poza cu reprezentanti ai ei. S-a discutat si despre dezastrul accesarii fondurilor europene. S-a cerut umanism, demnitate, respect, meritocratie si libertate."



"Presedintele ne-a spus ca daca vrem o alta clasa politica sa ne implicam, ne va lua partener, cu noi va incerca sa construiasca o alta clasa politica. Ne-a invitat la modul cel mai ferm sa venim, noi, oameni buni, sa se formeze un nou corp al clasei politice. Exista doua moduri de a te implica - din societatea civila si in interiorul sistemului. Noi putem sa provocam socuri, amendamente la o lege, printr-o revolta ca cea din 16 noiembrie sa avem o lege a alegerilor mult mai buna, dar o reforma radicala nu se poate face decat din interior. Ne-a invitat sa facem partide noi".

 

Controverse cu ONG-uri

 

Coalitia de ONG-uri condusa de Alexandru Cumpanasu sustine ca refuza sa se aseze la discutii cu presedintele Romaniei si invoca “modul haotic si impropriu al procedurii”. Anterior, Coalitia a cerut sa ia parte la consultarile de la Cotroceni, insa nu a fost invitata.

 

Intr-un comunicat publicat vineri pe site-ul sau, Coalitia Nationala pentru Modernizarea Romaniei anunta ca refuzul e valabil "pana la gasirea unei formule stabile de guvernare”, arata Hot News.

 

CNMR, care spune ca reprezinta sute de mii de profesori, zeci de mii de companii, sute de mii de membri de sindicat sau patronat, administratie publica locala, "intregul mediu universitar" si asociatii de tineri si studenti, numara in randul sau multe ONG-uri controversate, implicate in lupta politica si care de multe ori au servit interesele guvernului Ponta.

 

Din păcate, procedurile haotice, improprii şi politizate privind procesul de consultare cu partidele politice şi Preşedintele României ne obligă să ne retragem din acest proces, deși chiar CNMR a propus, încă de miercuri, 4 noiembrie a.c., astfel de întâlniri consultative atât cu liderii politici, cât și cu Președintele României”, arata CNMR.

 

Joi, CNMR ceruse sa ia parte la consularile organizate de presedinte cu societatea civila. Acum, intr-un nou comunicat, CNMR transmite ca:
 

  • "Din pacate, procedurile haotice, improprii si politizate privind procesul de consultare cu partidele politice si Presedintele Romaniei ne obliga sa ne retragem din acest proces, desi chiar CNMR a propus, inca de miercuri, 4 noiembrie a.c., astfel de intalniri consultative atat cu liderii politici, cat si cu Presedintele Romaniei."
  • "Insa de ieri, 5 noiembrie, pana astazi, 6 noiembrie, CNMR a constatat o politizare excesiva a acestor demersuri, lipsa regulilor clare si a cadrului institutional necesar, precum si riscul politizarii demersului civic exprimat in strada."
  • "CNMR ramane un actor public important si un observator atent al intregului proces, dar nu mai considera utila, in acest moment, participarea la acest tip de consultari cu partidele politice si Presedintele Romaniei."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22