Pe aceeași temă
UPDATE: Administratia Prezidentiala a respins astazi informatiile aparute in presa legate de faptul ca presedintele Iohannis ar fi fost in spatele desemnarii lui Marian Munteanu pentru functia de candidat la Primaria Capitalei: "Presedintele Romaniei nu a propus, nu a sustinut si impus conducerii PNL aceasta candidatura, drept urmare nu este implicat in nici un fel in aceasta propunere. Decizia sustinerii lui Marian Munteanu apartine strict conducerii PNL in urma evaluarilor interne", anunta Administratia Prezidentiala.
UPDATE: Marian Munteanu s-a inscris astazi in PNL, devenind membru al organizatiei PNL sector 1, anunta Hotnews.
UPDATE: PNL a transmis o scrisoare deschisa intitulata "apelul la adevar" adresata constatarilor lui Marian Munteanu, candidatul la primaria Capitalei, in care sustine ca acuzatiile de apropiere de extrema dreapta si acelea de a fi antioccidental care i se aduc acestuia nu sunt sustinute de probe.
Cititi scrisoarea in intregime:
"In putinele zile trecute de la desemnarea dlui Marian Munteanu drept candidat al PNL la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, membrii PNL au constatat faptul ca in spatiul public au inceput din nou sa circule aceleasi acuzatii lipsite de temei care acum un sfert de secol incercau sa pateze imaginea Pietei Universitatii.
De aceasta data, aceste acuze nu mai vin din partea partidului condus de Ion Iliescu si nici din partea presei feseniste, ci din partea unor organizatii si persoane care aparent considera ca detin monopolul asupra ideii de scietate civila. De fapt, aceste persoane sunt cei mai noi politicieni ai Romaniei si sustin in mod deschis actiunea unui partid politic care participa la alegerile locale din Bucuresti.
Un mit care a fost cultivat cu multa migala in primavara anului 1990 a fost cel al asa-zisei apropieri a dlui. Marian Munteanu de extrema dreapta. Referitor la acest aspect, PNL nu poate sa nu constate ca si acum, ca si in zilele triste ale mineriadelor, lipsesc probele care sa sustina aceste acuzatii. Oricare ar fi acestea. De aceea, PNL solicita acum oficial tuturor celor care intretin acest discurs plin de neadevar sa aiba decenta si deontologia de a-si proba spusele in mod concret, prezentand opiniei publice vorbe si fapte ale dlui. Marian Munteanu care ar putea, eventual, sa sustina acuzele pe care i le aduc domniile lor.
Pentru a evita din capul locului orice fel de tentatie in acest sens, le comunicam de pe acum ca, spre deosebire de liderii FSN din 1990, PNL nu considera in niciun fel ca participarea dlui. Marian Munteanu la Revolutia din decembrie 1989 si la organizarea Ligii Studentilor, faptul ca a fost primul presedinte al Aliantei Civice sau rolul sau de lider al Pietei Universitatii reprezinta dovezi ale unui eventual extremism de dreapta al dlui. Marian Munteanu.
Venind acum catre anii mai recenti, ii asiguram pe toti cei care urmaresc scena politica romaneasca in aceste zile ca nu exista nimic in activitatea dlui Marian Munteanu care sa justifice alte acuze ce i se aduc, anume acelea de a fi anti-occidental. Din contra, prin tot ceea ce a facut in ultimii 25 de ani, ca lider respectat al societatii civile si ca antreprenor, dl Marian Munteanu a fost si este un sustinator consecvent al cursului Romaniei catre modelul democratic de dezvoltare a societatii si catre economia libera de piata.
Dl. Marian Munteanu a sustinut mereu si sustine cu consecventa integrarea europeana si euro-atlantica a tarii noastre. In ultimii ani domnia sa a avut multe ocazii de a calatori in tari occidentale unde a fost un avocat al Romaniei si al colaborarii tarii noastre cu marile tari democratice ale lumii.
Daca cineva poate dovedi ca lucrurile stau altfel, il rugam sa o faca.
Pana atunci, cat timp dl. Marian Munteanu este acuzat fara nici un fel de dovezi de a avea anumite convingeri politice care, de fapt, nu il reprezinta, PNL apreciaza ca aceste acuzatii nu pot fi privite altfel decat ca fiind parte a unui discurs propagandistic des intalnit in jocul politicianist. De fapt, nici partizanatul vadit pentru un candidat si pentru un partid politic si nici sustinerea de acuzatii fara dovezi la adresa altor candidati si altor partide politice nu ar trebui sa faca parte din activismul specific societatii civile.
In saptamanile care vin, PNL va fi deschis catre colaborarea cu societatea civila in cazul in care vor aparea initiative fara culoare politica de a se organiza dezbateri intre candidati, de a se aduce pe agenda campaniei electorale probleme ale comunitatii locale din Bucuresti sau de a se monitoriza desfasurarea campaniei electorale. Cu privire la acest ultim aspect, PNL chiar indeamna asociatiile neguvernamentale cu expertiza in domeniu sa dea atentie problemei atat de importante a finantarii campaniilor electorale ale candidatilor din Bucuresti, cu atat mai mult cu cat deja apar diferente vadite intre potentialul real al unor partide politice si abundenta de mijloace de campanie etalate pe strazile Capitalei.
PNL solicita tuturor liderilor societatii civile sa tina cont de faptul ca o campanie electorala locala deschisa si corecta, care sa ajute cu adevarat cetateanul in formarea deciziei de vot, nu poate fi organizata decat daca organizatiile aflate in afara jocului politic isi vor asuma in mod corect rolul lor.
Incheiem aceasta Scrisoare deschisa lansand un apel la adevar. In cursul vietii sale dl. Marian Munteanu a mai vazut ce inseamna sa fie acuzat fara dovezi si chiar sa fie tinut in inchisorile regimului fesenist din motive politice, sub acuzatii false. Acele timpuri ar fi trebuit sa ramana mult in urma. Acum Romania este in anul 2016, dar iata ca adevarul ramane la fel de important. Apelul PNL de astazi are tocmai acest inteles: haideti sa facem o campanie electorala in care sa putem dovedi tot ceea ce spunem despre contracandidatii nostri! Altfel, aratam lipsa de respect fata de electorat si fata de noi insine.
Aici nu este vorba numai despre dl. Marian Munteanu, ci despre modul in care trebuie sa facem si sa intelegem politica. In ceea ce il priveste pe candidatul PNL este o realitate istorica faptul ca adevarul a invins mereu."
Societatea civila cere PNL retragerea lui Marian Munteanu
Institutul pentru Politici Publice (IPP), Societatea Academica din Romania (SAR) si alte cateva ONG-uri au cerut astazi PNL sa retraga candidatura lui Marian Munteanu la Primaria Bucuresti.
Acestea considera ca Munteanu "a avut si are simpatii pentru curente de orientare fascista" si ca discursul sau este bazat pe "elemente ortodox-fundamentaliste incompatibil cu valori democratice si chiar Constitutionale."
Cititi comunicatul ONG-urilor:
"Apel pentru democrație și valori europene
Semnatarii, organizații de drepturile omului dar nu numai, fac apel către conducerea Partidului Național Liberal să retragă candidatura lui Marian Munteanu pentru Primăria Municipiului București considerând această nominalizare o ofensă adusă valorilor democratice ale societății în care trăim.
A avut si are simpatii pentru curente de orientare fascista, de care nu s-a dezis niciodata. Promoveaza un discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste incompatibil cu valori democratice si chiar Constitutionale.
Doar cu aceste motive in minte, si cu ingrijorarea ca prin promovarea unei astfel de persoane intr-o asemenea candidatura unde poate sa isi expuna ideile nocive ce pot sa produca tulburari ireparabile in straturile sociale, etnice, confesionale si nu numai din societate romaneasca cerem PNL retragerea sprijinului politic pentru Marian Munteanu.
Atragem atentia ca prin insistarea cu aceasta candidatura, Romania risca sa intre intr-o spirala izolationista ce poate avea consecinte foarte grave pentru Democratia romaneasca."
Institutul pentru Politici Publice
Societatea Academica din Romania
Centrul FILIA
Romani Criss - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii
Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna"
ACCEPT
Centrul Euroregional pentru Initiative Publice
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati
30 de ONG-uri se revolta impotriva confiscarii societatii civile de catre partide
Peste 30 de ONG-uri precum ActiveWatch, Expert Forum, Militia Spirituala, Funky Citizens sau Institutul pentru Politici Publice semneaza un "apel la decenta" in campania electorala in care afirma ca protestele din ultimii ani au aratat ca nimeni nu poate "sa confiste" societatea civila si in care solicita partidelor politice sa "dea dovada de responsabilitate si sa nu sustina candidati si programe care promoveaza extremismul si intoleranta."
Apelul celor 35 de organizatii vine la doua zile dupa ce PNL l-a desemnat candidat la primaria Capitalei pe Marian Munteanu, liberalii si Munteanu afirmand in repetate randuri ca acesta este reprezentantul societatii civile.
Redam textul "apelului pentru decenta in campania electorala":
"Noi, organizatiile semnatare, facem un apel catre toti candidatii pentru functii de demnitate publica, catre partidele politice si catre mass media sa manifeste respect fata de cetatenii romani in timpul campaniilor electorale. Ne asteptam ca partidele politice sa propuna candidati integri si competenti, si sa se delimiteze de atitudinile extremiste si anti-democractice.
Respingem categoric demagogia si populismul, retorica nationalista si extremista din campania electorala menite sa mascheze grosolan lipsa de pregatire, de solutii, de programe, de proiecte pentru administratia locala.
Desi apreciem drept benefica implicarea oamenilor proveniti din societatea civila in politica si in administratia publica, consideram ca autoproclamarea drept reprezentanti ai societatii civile "autentic" de catre candidati pentru functii de demnitate publica in Romania este o dovada de ignoranta, de indecenta si de desconsideratie fata de cetateni.
Credem ca protestele din ultimii ani au demonstrat ca societatea civila este extrem de diversa si ca nimeni nu poate sa o confiste si sa pretinda ca o reprezinta in ansamblul ei.
Avem nevoie intr-adevar de lideri politici care sa creada in mod sincer in valorile societatii civile. In opinia noastra, acestea coincid cu valorile democratice europene, bazate pe principiile societatii deschise, pe respectul pentru diversitate si pentru libertatea de constiinta.
In contextul regional in care respectul pentru statul de drept, pentru drepturile minoritatilor si libertatea de constiinta, sunt in pericol chiar si in democratii considerate pana acum drept consolidate, in Romania derapajele nationaliste, simpatiile pentru formule autoritare, iliberale, sunt in acest moment cu atat mai periculoase.
Cerem partidelor politice sa dea dovada de responsabilitate si sa nu sustina candidati si programe care promoveaza extremismul si intoleranta. Ne exprimam increderea ca cetatenii Romaniei si profesionistii din mass media vor da dovada de discernamant si spirit critic pentru demascarea si sanctionarea la vot a imposturii si a indecentei din spatiul politic."
Semnatari:
Academia de Advocacy
ActiveWatch
Agentia Impreuna
Alaturi de Voi
Asociatia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Asociatia Civitas '99
Asociatia ACCEPT
Asociatia Militia Spirituala
Asociatia Pro Democratia
Asociatia Romana pentru Cultura Educatie si Normalitate
Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni
Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi
Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Centrul de Resurse Juridice
Centrul pentru Studiul Democratiei
Centrul FILIA
Centrul de Resurse pentru Participare Publica
Centrul pentru Jurnalism Independent
Consiliul Tineretului din Romania
Dizabnet - Reteaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilitati
ECPI - Centrul Euroregional pentru Initiative Publice
Expert Forum
Federatia VOLUM
Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
Fundatia pentru Parteneriat
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
Fundatia Comunitara Bucuresti
Fundatia PACT
Fundatia Estuar
Funky Citizens
Institutul pentru Politici Publice
Societatea Academica din Romania
TERRA Mileniul III
Cum vrea Marian Munteanu sa cucereasca Bucurestiul. Vezi prioritatile
Munteanu a mai declarat ca Traian Basescu a fost cel mai rau primar al Bucurestiului, Emil Constantinescu cel mai bun presedinte, iar Ciolos cel mai bine pregatit premier, conform Hotnews.
Marian Munteanu a dezvaluit de asemenea cum a ajuns candidatul PNL pentru functia de primar, spunand ca a fost contactat de prim-vicepresedintele Teodor Atanasiu, dupa demisia lui Ludovic Orban.
El a respins acuzatiile de colaborare cu Virgil Magureanu, fostul sef al SRI, precizand ca nu a mai ajuns sa candideze si ca Magureanu nu l-a sprijinit atunci ci isi dorea doar sprijinul unei aliante politice.
Munteanu a mai declarat ca sustine construirea Catedralei Mantuirii Neamului: "Catedrala Mantuirii Neamului este un monument inchinat tuturor eroilor romani cazuti in lupte de-a lungul timpului... Asa cum microbistii au voie sa aiba un stadion care a costat de trei ori mai mult decat Catedrala, asa cum iubitorii de teatru au dreptul la un Teatru National, a carui renovare doar a costat sute de milioane, asa si crestinii ortodocsi, cei mai numerosi contribuabili, au dreptul la un astfel de lacas."
***
Background
PNL l-a votat în unanimitate pe Marian Munteanu pentru candidatura la Primăria Capitalei. Decizia a fost luată după ce DNA l-a pus sub urmărire penală pe Ludovic Orban, fostul candidat al liberalilor la Capitală. Liderii PNL au discutat și cu președintele Iohannis.
UPDATE: Liviu Dragnea nu e convins că Marian Munteanu va fi omul cu care liberalii vor merge, în final, în campania electorală pentru Primăria Generală a Bucureștiului."Aş vrea să nu comentez deocamdată pentru că am vorbit şi cu colegii mei. Am vrea să comentăm după ce se încheie perioada de depunere a candidaturilor pentru că nu suntem siguri că rămâne domnul Marian Munteanu la PNL”, a spus Dragnea, miercuri.
Liderul PSD a adăugat că Munteanu “este a treia variantă şi deja este ca în povestea cu Petrică şi lupul. Aşteptăm şi, la final, vom avea un punct de vedere. (...) A fost domnul Buşoi, domnul Orban, acum au venit cu a treia variantă. Nu am de unde să ştiu, fiind deja a treia variantă suntem rezervaţi şi poate ne interesează să mai şi rămână", a spus Dragnea, citat de Mediafax.
UPDATE: Conducerea PNL este vinovată că nu a avut variante de rezervă pentru primăria Capitalei, crede Mircea Ionescu Quintus. Președintele de onoare al liberalilor crede că partidul avea alte variante pentru înlocuirea candidaturii lui Ludovic Orban, retras după ce DNA l-a pus sub urmărire penală. “Eu aveam trei propuneri, nu le-am nominalizat, era vorba de trei femei care ar fi putut foarte bine să îndeplinească această funcție și să se opună doamnei ziariste de la PSD”, a spus Quintus, miercuri. El a nominalizat-o, printre altele, pe Adriana Săftoiu, potrivit Hot News.
De altfel, Săftoiu și Cătălin Predoiu au refuzat să candideze la Primăria Capitalei, iar Quintus a subliniat că actuala conducere a PNL e vinovată că nu a avut “cel puțin două-trei candidaturi importante” de rezervă pentru a intra în cursa pentru funcția de primar general al Bucureștiului: “E vina conducerii, în mijlocul căreia mă aflu, deci nu arăt cu degetul spre alții, arăt și spre mine. Noi trebuia să fim pregătiți să avem cel puțin două-trei candidaturi importante pentru această funcție, în cazul în care s-ar fi întâmplat ceva”.
UPDATE: Monica Macovei, liderul M10, a declarat ca, prin alegerea lui Marian Munteanu pentru candidatura la Primaria Bucuresti, PNL demonstreaza ca a batut palma cu PSD si i-a tradat pe bucuresteni. "PNL a lăsat cu totul Bucureștiul în brațele PSD. Când susții un candidat care trăiește public din amintiri, dispărut ani de zile în umbra misterioasă a fostului șef al SRI, Măgureanu, care nu are nicio experiență legată de administrație, dar propui să conducă capitala țării, atunci înseamnă că ai bătut palma cu PSD și că îți bați joc de bucureșteni, dar și de electoratul tău din toată țara. Este mai necesar ca oricând ca forțele noi să fie înțelepte și unite. Pentru că ne interesează și ca în toamnă să fim o alternativă la PSD și PNL. Am înțeles și reacția oamenilor care, la anunțul PNL, s-au simțit din nou trădați și disprețuiți."
UPDATE: Alina Gorghiu a anunțat marți seara că PNL l-a votat în unanimitate pe Marian Munteanu pentru candidatura la Primăria Generală a Capitalei. Marian Munteanu devine oficial candidatul liberalilor la Primăria Capitalei. “Am o adeziune fermă la democrația din România. Înscrierea ca formalitate va fi făcută atunci când va fi nevoie”, a spus Munteanu cu privire la înscrierea sa în Partidul Național Liberal. El nu s-a înscris în partid.
UPDATE: Candidatul propus de PNL pentru Primăria Capitalei, Marian Munteanu, a declarat, marţi, că liberalii au arătat o deschidere ''nemaiîntâlnită'' faţă de societatea civilă prin susţinerea sa în cursa electorală, afirmând că este "profund legat de bucureşteni". ''Simpla invocare a mea în această discuţie este o onoare pentru mine. Am un respect deosebit pe care l-am purtat întotdeauna PNL, un mare partid în istoria ţării noastre şi văd în această posibilitate o deschidere până acum nemaiîntâlnită în istoria politică recentă faţă de societatea civilă.Văd un început al unui parteneriat solid între un partid, poate vor veni şi altele alături de PNL şi organizaţiile societăţii civile care să ducă la o primenire reală a vieţii noastre publice. Este un act de curaj, un act de responsabilitate", a spus Marian Munteanu în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, potrivit Mediafax.
El s-a declarat "profund legat de bucureşteni". "Vă mărturisesc să sunt profund legat de bucureşteni, dintotdeauna. Poate cele mai tulburătoate momente din viaţa mea le-am trăit în acest oraş, împreună cu bucreştenii", a spus Marian Munteanu.
El a subliniat că vrea să găsească o soluţie pentru a stopa revenirea societăţii către zonele periculoase ale trecutului."Doresc să ajut atât cât îmi stă în puteri pentru a găsi o soluţie de a stopa revirimentul periculos al societăţii noastre către eventuale zone ale trecutului. În consecinţă, am toată disponibilitatea pentru a găsi cea mai potrivită formulă ca societatea civilă activă, oamenii care doresc binele Bucureştiului să poată să fie reprezentaţi în acest context şi, sigur, am nădejdea că dumneavoastră ca oameni politici, conducători ai PNL, veţi găsi cele mai bune soluţii pentru a deschide şi mai mult acest parteneriat în formule care să ducă la reprezentarea cât mai bună a intereselor bucureştenilor şi, în general, a intereselor cetăţenilor. Vă mulţumesc şi Doamne ajută!", a conchis Munteanu.
UPDATE: La scurt timp după ce co-președinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga au anunțat că vor supune votului din Biroul Politic propunerea cu Marian Munteanu la Primăria Capitalei, din partid au început să apară critici. “Nu îl voi susține pe Marian Munteanu în calitate de candidat PNL la primăria capitalei. Este o piramidală imbecilitate, semn că partidul se află într-o totală derivă morală, politică, ideologică”, a scris deputatul PNL Theodor Paleologu pe Facebook.
UPDATE: Marian Munteanu e opțiunea PNL pentru Primăria Capitalei. Anunțul a fost făcut marți după-amiază de co-președintele liberal Alina Gorghiu. “E doar o propunere pe care o înaintăm Biroului Politic”, a spus Gorghiu. Potrivit lui Vasile Blaga, propunerea lui Marian Munteanu i-a apartinut lui Catalin Predoiu.
Alina Gorghiu a anuntat ca la sedinta va veni si Marian Munteanu, pentru a se prezenta conducerii liberale. Daca va fi validat prin vot in aceasta seara, Munteanu urmeaza sa se inscrie in PNL, pentru a putea candida, aceasta fiind o conditie obligatorie, a mai precizat Gorghiu.
"Am ales sa optam pentru un reprezentant al societatii civile care va fi sprijinit de PNL. Avem nevoie de improspatare, de batut palma cu societatea civila, de un parteneriat real cu ONG-urile din Romania", a argumentat copresedintele liberalilor.
Gorghiu sustine ca Marian Munteanu pleaca de la o notorietate si credibilitate foarte mari."Nu cred ca este nimeni din Romania care sa nu stie cine este Marian Munteanu”.
"Nu am auzit vreodata sa planeze asupra domniei sale vreun nor ca ar fi sponsorizat, de unde are bani, nu avem probleme de genul acesta", a declarat la randul sau Blaga.
UPDATE Surse din PNL au confirmat informatia pentru revista 22
UPDATE Televiziunile de stiri transmit pe surse ca propunerea PNL pentru Capitala este Marian Munteanu, fostul lider al Pietei Universitatii. La ora aceasta inca se negociaza intens.
UPDATE: Conform unor informatii aparute pe surse si citate de Hotnews, Predoiu ar fi refuzat sa intre in cursa pentru Primaria Capitalei. In aceste conditii, singura varianta a PNL se pare ca este Adriana Saftoiu, care a fost deja testata in sondajele de opinie, clasindu-se pe locul trei, dar procentul obtinut nu a fost dat publicitatii.
Lucrurile vor fi batute in cuie in sedintele programate in aceasta seara. La ora 17.00 se reuneste comisia de unificare a partidului, iar la ora 18.00, Biroul politic national, cel care va lua decizia finala.
UPDATE: PNL se va intruni astazi, la ora 18, intr-o sedinta, pentru a desemna un nou candidat la Primaria Capitalei, anunta televiziunile de stiri.
UPDATE: Conform unor informatii aparute pe surse, PNL ar putea apela fie la Adriana Saftoiu, fie la Catalin Predoiu, pentru a-l inlocui pe Ludovic Orban in cursa pentru primaria Capitalei. Predoiu a refuzat insa in trecut de mai multe ori sa candideze si nu se stie daca va accepta sa o faca acum. Conform stiripesurse.ro, o a treia varianta posibila ar fi senatorul Teodor Atanasiu.
UPDATE: DNA susține că Ludovic Orban a cerut bani pentru campania electorală la alegerile locale din vara acestui an:
“La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti. Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni. Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”, potrivit unui comunicat DNA.
UPDATE: Conducerea PNL va discuta în cel mai scurt timp o nouă candidatură pentru Primăria Capitalei.Anunțul a fost făcut luni de co-președintele Alina Gorghiu, după ce DNA l-a pus sub acuzare pe Ludovic Orban. Gorghiu a subliniat că respectă opțiunea lui Orban de a demisiona din din conducerea partidului. "Întotdeauna respectăm, ca și în cazul altora, prezumția de nevinovăție, asta vom face și în cazul lui Ludovic Orban", a spus Gorghiu, potrivit Agerpres. Liderul liberal crede că, prin decizia de a se retrage din conducerea partidul și din cursa pentru Primăria Capitalei, Orban a avut “un comportament onest”.
"Mă bucur că a făcut această opțiune proprie și personală, asta înseamnă că nu vrea deloc să prejudicieze imaginea partidului. (...) În cel mai scurt timp vom lua în discuție — și eu, și domnul Blaga — la Biroul Politic Național de mâine o candidatură pentru Primăria Capitalei. O să facem acest demers cu cea mai mare decență și cu cea mai mare discreție față de orice fel de procedură judiciară", a conchis Gorghiu, citată de Agerpres.
***
Ludovic Orban, candidatul PNL pentru primăria Capitalei, a fost citat la DNA, luni după-amiază. Orban a făcut un anunț în acest sens pe pagina sa de Facebook, liberalul spunând inițial că nu știe care sunt motivele pentru care a fost citat. După ce a stat 1 ora și jumătate în sediul DNA, Orban a ieșit și a anunțat că a fost pus sub control judiciar. El a mai anunțat, luni, că demisionează din funcția de vice al PNL și se retrage din cursa pentru primăria generală a Capitalei. El a mai spus că demisionează și din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților.
La ieșirea de la DNA, Orban a spus că procurorii i-au impus control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. El a mai spus că e inculpat într-un dosar de corupție și că anchetatorii i-au adus la cunoștință obligațiile impuse prin măsura controlului judiciar. El a refuzat să dea detalii privind ancheta. “Deocamdată nu am dezamăgit pe nimeni. Când am venit (la DNA) nu știam de ce am fost chemat”, a precizat Ludovic Orban, potrivit Digi 24.
Măsura controlului judiciar îi impune lui Orban următoarele obligații:
a)să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi la Poliţie ori de câte ori este chemat;
b)să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei cu privire la schimbarea locuinţei;
c)să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d)să nu depăşească raza teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
e)să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv de persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale (nici prin mass-media);
f)să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
Dosarul “e legat de ceva întâmplat de curând”, a spus Orban la ieșirea de la DNA, precizând că “nu am încasat niciun folos necuvenit”. “Nu pot să mă prezint în fața cetățenilor să le cer votul cât timp sunt într-o anchetă penală”, a subliniat el, înainte de a-și anunța retragerea din cursa pentru primăria generală a Capitalei.
“Sunt afectat sufletește, dar nu pun sub nicio formă la îndoială activitatea DNA în acest caz. (...) Am susținut activitatea DNA și consider că e benefică pentru societatea românească. După cum știți, PNL a susținut permanent lupta împotriva corupției, în toate situațiile, și solicitările formulate de DNA, de justiție, nu voi face nicio excepție în acest caz. Voi vedea în ce mod îmi voi continua cariera. Nu mă joc cu viața publică, nu mă joc să apar în fața cetățenilor și să le cer votul”, a adăugat el, citat de Hot News.
***
“Astăzi mă voi abate de la programul obișnuit, nu particip la nicio întâlnire cu alegătorii, nu particip la nicio emisiune, nu mă întâlnesc cu specialiști independenți pentru finalizarea programului pentru bucureșteni, astăzi am aflat că trebuie să fac altceva. La ora 15.00 voi fi prezent la sediul DNA, unde am fost invitat”, a scris liberalul. La scurt timp, el s-a prezentat la DNA.
"Nu îmi este teamă, am în spate 25 de ani de carieră în viaţa publică în care nu am fost niciodată nici măcar bănuit de implicare în vreo faptă de corupţie, în care nu am încălcat legea şi tot ce am câştigat, am câştigat pe munca mea. Nu este o citaţie, este o invitaţie", a declarat Orban la intrarea în sediul DNA, potrivit agențiilor de știri.
PNL l-a desemnat pe Ludovic Orban drept candidatul partidului pentru primăria Capitalei la alegerile locale ce urmează a fi organizate.
Hot News scrie că ar putea fi vorba despre două presupuse denunțuri făcute de oameni de afaceri în ce privește finanțarea campaniei electorale a lui Orban. În urma a mai multe solicitări de informații de la DNA, sursa citată arată că răspunsurile Direcției Anticorupție în privința lui Ludovic Orban au fost evazive și neclare. Noi informații sunt așteptate în după-amiaza zilei de luni, când Orban merge la DNA.