Criminalii, violatorii, pedofilii, traficanții, scăpați de modificările Codurilor penale

Dora Vulcan | 18.12.2017

Asociatia Procurorilor din Romania si Forumul Judecatorilor din Romania au facut publice zeci de observatii la proiectul coalitiei PSD-ALDE de modificare a Codului de Procedura Penala. Proiectul a fost criticat dur de societatea civila si toate parchetele.

Pe aceeași temă

 

 

broșura magistraților, AICI

 

 

 Potrivit unei brosuri obtinute de Ziare.com, intocmite de procurori si judecatori, infractiuni extrem de grave precum omoruri, violuri sau acte de pedofilie pot sa scape nepedepsite.

 

In brosura sunt date cateva exemple practice privind efectele pe care le pot avea modificarile Codurilor.

 

De asemenea, se precizeaza ca textele modificate sunt preluate din forma transmisa Asociatiei, iar exemplele ce le insotesc sunt inspirate din activitatile practice ale magistratilor, fiind simplificate pentru a explica pe intelesul tuturor care pot fi efectele modificarilor pe care PSD si ALDE vor sa le aduca Codurilor Penale.

 

 

Iata cateva dintre acestea

 

1. O crima are loc intr-un oras din Romania. Cadavrul este gasit sectionat, iar parti din el lipsesc. Nimic nu indica autorul. Se deschide dosar penal si se incearca identificarea faptuitorului. Peste o saptamana, intr-un alt oras din acelasi judet are loc o crima asemanatoare. Aceleasi imprejurari. Aceleasi parti ale corpului care lipsesc. Singurele informatii sunt referitoare la un autoturism de culoare gri metalizat si un barbat vazut in preajma locurilor unde s-au petrecut crimele. Acesta parea a schiopata putin.

 

Pentru a inainta ancheta, organele de cercetare penala ar dori sa dea publicitatii anumite amanunte ce ar permite identificarea mai rapida a autorului si prevenirea unei crime. Totusi, daca ar face asta, ar comite o infractiune conform noilor reglementari. In plus, daca in termen de un an nu descopera autorul, procurorii sunt nevoiti, conform noilor modificari sa claseze cauza, desi infractiunile contra vietii sunt imprescriptibile.

 

Forma actuala a legii care permite comunicarea publica:

 

Art. 4:Prezumtia de nevinovatie

 

(1) Orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva.

(2) Dupa administrarea intregului probatoriu, orice indoiala in formarea convingerii organelor judiciare se interpreteaza in favoarea suspectului sau inculpatului.

 

Forma modificata care interzice orice fel de comunicare:

 

La articolul 4, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alin. (3) si (4) cu urmatorul cuprins:

 

(3) In cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei in procedura de camera preliminara sunt interzise comunicarile publice, declaratiile publice precum si furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, provenind de la autoritati publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Incalcarea acestei obligatii reprezinta infractiune si se pedepseste, potrivit legii penale.

 

Forma actuala a legii care permite continuarea cercetarilor pana este identificat autorul:

 

Art. 153 Prescriptia raspunderii penale

 

(1) Prescriptia inlatura raspunderea penala.

(2) Prescriptia nu inlatura raspunderea penala in cazul:

a) infractiunilor de genocid, contra umanitatii si de razboi, indiferent de data la care au fost comise;

b) infractiunilor prevazute la art. 188 si 189 si al infractiunilor intentionate urmate de moartea victimei.

(3) Prescriptia nu inlatura raspunderea penala nici in cazul infractiunilor prevazute la alin. (2) lit. b) pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie, generala sau speciala, la data intrarii in vigoare a acestei dispozitii.

 

Art. 305 Inceperea urmaririi penale

 

(1) Cand actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege, organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta savarsita ori a carei savarsire se pregateste, chiar daca autorul este indicat sau cunoscut.

 

Forma modificata care obliga procurorul sa dispuna clasarea dupa un an:

 

La articolul 305, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:

ADVERTISING

 

 

 

(11) In toate celelalte situatii, altele decat cele mentionate la alin. (1) organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta. In termen de maxim 1 an de la data inceperii urmaririi penale cu privire la fapta organul de urmarire penala este obligat sa procedeze fie la inceperea urmaririi penale cu privire la persoana, daca sunt indeplinite conditiile legale pentru a dispune aceasta masura, fie la clasarea cauzei.

 

2. Vladut se joaca in parc. Alearga si e fericit. Tatal lui, incantat de exuberanta copilului, scoate telefonul mobil din buzunar si incepe sa filmeze. In acelasi timp, intr-un colt al parcului, mai intunecat (tatal lui Vladut munceste pana seara tarziu si are putin timp la dispozitie pe care sa il petreaca cu copilul sau) un barbat loveste o fata si o trage dupa el.

 

Tatal indreapta telefonul spre cei doi. Nu poate sa intervina pentru ca Vladut se indeparteaza, astfel ca isi striga copilul in timp ce continua sa filmeze. Fata este agresata si urcata cu forta intr-o masina. Tatal merge la politie si le ofera inregistrarea. Pacat ca aceasta nu poate fi folosita conform "micilor" modificari ale Codului de Procedura Penala.

 

Forma actuala care permite utilizarea oricarui mijloc de proba legal si a inregistrarilor facute de cetateni:

 

Art. 97 Proba si mijloacele de proba

 

f) orice alt mijloc de proba care nu este interzis prin lege.

 

Art. 139

 

(3) Inregistrarile prevazute in prezentul capitol, efectuate de parti sau de alte persoane, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. Orice alte inregistrari pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege.

 

Forma modificata care instituie un numar limitat de probe ce pot fi utilizate in procesul penal:

 

La art. 97, lit. f) a alin. (2) se abroga.

 

La articolul 139, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

(3) Inregistrarile prevazute in prezentul capitol, efectuate de parti, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. (martorii nu sunt parti la procesul penal)

 

3. Ai o fata adolescenta. Aceasta devine victima unor traficanti de persoane. Acestia o bat, o violeaza si o obliga sa se prostitueze. Cumva reuseste sa scape. Face plangere la procuror si indica clar numele autorilor.

 

Procurorul este obligat sa inceapa urmarirea penala. Pana acum, se incepea urmarirea penala fata de fapta si se incerca strangerea de probe, organizarea unui flagrant sau masuri de supraveghere tehnica pentru a se strange probe sau pentru a se identifica alti martori.

 

Conform noilor modificari, procurorul trebuie sa aduca imediat la cunostinta autorilor calitatea de suspecti. Daca nu face asta, toate actele ulterioare sunt nule. Astfel, acestia pot participa la orice act de urmarire penala, pot consulta dosarul, pot afla numele martorilor sau ca li se urmaresc convorbirile telefonice. Cine ar mai formula plangeri in aceste conditii?

 

Forma actuala care permite efectuarea unei anchete eficiente:

 

Art. 305 Inceperea urmaririi penale

 

(1) Cand actul de sesizare indeplineste conditiile urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta savarsita ori a carei savarsire se pregateste, chiar daca autorul este indicat sau cunoscut.

 

Art. 307 Aducerea la cunostinta a calitatii de suspect

 

Persoanei care a dobandit calitatea de suspect i se aduc la cunostinta, inainte de prima sa audiere, aceasta calitate, fapta pentru care este suspectata, incadrarea juridica a acesteia, drepturile procesuale prevazute la art. 83, incheindu-se in acest sens un proces-verbal.

 

Forma modificata care blocheaza urmarirea penala:

 

La articolul 305, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

(1) Cand actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege si se constata ca nu exista vreunul dintre cazurile care impiedica exercitarea actiunii penale prevazute la art. 16 alin. (1) si sunt indicate numele persoanelor ce se presupune ca ar fi savarsit infractiunea ce face obiectul sesizarii, organul de urmarire penala dispune obligatoriu inceperea urmaririi penale cu privire la fapta si faptuitori. Toate probele administrate in aceasta perioada, fara respectarea acestor conditii sunt nule absolut si nu pot fi utilizate impotriva persoanei a carei identitate era indicata la data administrarii lor.

 

Art. 307 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

(1) Persoanei care a dobandit calitatea de suspect i se aduc la cunostinta, inainte de prima sa audiere, aceasta calitate, fapta pentru care este suspectata, cu descrierea tuturor elementelor constitutive ale acesteia si a probelor din care rezulta savarsirea faptei, incadrarea juridica a acesteia, drepturile procesuale prevazute la art. 83, incheindu-se in acest sens un proces-verbal. Lipsa acestor elemente atrage nulitatea absoluta a actului de aducere la cunostinta a calitatii de suspect.

 

(2) Atunci cand sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 305 alin. (1) si persoana fata de care exista banuiala rezonabila este cunoscuta, organul de urmarire penala va aduce la cunostinta, de indata, calitatea de suspect, sub sanctiunea nulitatii absolute a tuturor actelor de urmarire penala efectuate cu incalcarea acestei prevederi fata de aceasta dupa aflarea identitatii persoanei.

 

 

 

Protest: Magistrații din Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, în robe, în fața tribunalelor

 

 

Luni, între orele 12-13, judecătorii și procurorii din județele Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud vor ieși în fața tribunalelor, îmbrăcați în robe! - anunță judecătorul Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook.

 

 

” Magistrații români nu vor accepta nepăsători ca Parlamentul să dezbată legi date în favoarea infractorilor. Este o rușine ceea ce se întâmplă. Legile nu se fac pentru anumite persoane”, scrie judecătorul Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook. 

 

”In momentul de față judecătorii penaliști și procurorii discută necesitatea de a intra săptămâna viitoare într-o formă de protest.

 

Așadar, luni vom anunța și noi: SUNTEM CU OCHII PE VOI! Dacă trebuie să iasă și magistrații în stradă sa înțelegeți că e groasă, atunci o să facem și asta, să vuiască Europa!”, mai scrie judecătorul Danileț.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22