Croaţia introduce un curs de schimb valutar fix pentru francul elvetian, timp de un an

P.c. | 23.01.2015

Pe aceeași temă

Parlamentul Croaţiei a votat vineri un proiect de lege prin care incearca sa-i protejeze pe cei 60.000 de croaţi care aveau credite in franci elvetieni. Proiectul adoptat prevede introducerea unui curs de schimb valutar fix pentru francul elvetian, timp de un an. Cursul a fost fixat la 6,39 kuna pentru un franc, nivelul la care moneda locală se tranzacţiona săptămâna trecută, înaintea deciziei băncii centrale elveţiene de a renunţa la plafonul minim de 1,2 franci/euro. Vineri, kuna se tranzacţiona la 7,79 unităţi faţă de franc, relateaza Mediafax.

 

Proiectul a fost aprobat de 83 dintre cei 151 de parlamentari croaţi. Prin stabilirea unui curs fix temporar, guvernul din Croaţia vrea să câştige timp pentru analizarea unei posibile conversii în moneda locală a împrumuturilor în franci elveţieni. Legea "va rezolva parte din problemă pentru un an", a declarat premierul croat Zoran Milanovic înaintea votului din Parlament.

 

CITITI SI: Mugur ISARESCU, guvernatorul BNR, intalnire cu Klaus IOHANNIS, pentru discutii despre criza FRANCULUI elvetian

 

Valoarea totală a creditelor denominate în franci a crescut cu aproximativ 4 miliarde kuna (520 milioane de euro), la 27 de miliarde kuna (3,5 miliarde de euro), în urma aprecierii francului faţă de moneda naţională croată, potrivit Reuters.

 

Banca centrală a Croaţiei estimează că băncile comerciale, printre care subsidiarele locale ale UniCredit şi Intesa Sanpaolo, Zagrebacka Banka şi Privredna Banka Zagreb, vor suferi pierderi de milioane de euro în urma stabilirii unui curs fix kuna/franc.

 

În acelaşi timp, o posibilă transformare în kuna a împrumuturilor în franci elveţieni ar forţa banca naţională să cheltuiască aproape o treime din rezervele valutare, potrivit calculelor instituţiei.

Croaţia nu este singura ţară din Europa de Est care a fost nevoită să se adapteze la decizia surprinzătoare a Băncii Elveţiei de a renunţa la cursul fix franc/euro.

 

CITITI SI: Reactia POLONIEI, a UNGARIEI si a CROATIEI la cresterea record a FRANCULUI ELVETIAN. Ce masuri vor fi luate in ROMANIA

 

Autorităţile din Polonia şi Serbia iau în calcul măsuri similare pentru a atenua impactul deprecierii monedelor locale faţă de franc, în timp ce în România, patru bănci au anunţat deja diverse forme de sprijin pentru clienţii care au împrumuturi în moneda elveţiană.

 

De altfel, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit în această săptămână cu premierul Victor Ponta şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu pentru a discuta situaţia creată precierea francului elveţian, care a dus la creşterea cursului franc/leu la maxime istorice.

 

Vineri, referinţa pentru franc anunţată de BNR a crescut cu 1,5%, la 4,5817 lei, înregistrând al şaselea maxim consecutiv în ultimele şapte şedinţe.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22