CSM a amânat pentru a cincea oară validarea candidaturii Adinei Florea la șefia Secției Speciale

Laurentiu Gheorghe | 17.09.2019

După o ședință cu scântei a plenului CSM, s-a decis cu 10 voturi la 9, amânarea validării concursului pentru numirea Adinei Florea la șefia Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Pe aceeași temă

Este a cincea amânare, după ce în precedentele patru ședințe de plen nu s-a întrunit cvorumul necesar, amintește Ziare.com.

Mai mulți membri CSM au solicitat amânarea discuțiilor. Decizia de amânare s-ar fi luat după ce judecătorul Andrea Chiș a solicitat acest lucru, dar și pentru verificarea legalității organizării concursului de către direcția de specialitate a CSM.

În timpul ședinței au fost schimburi acide de replici între ministrul Justiției, Ana Birchall și judecătoarele Savonea și Baltag.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți că grupul de lucru interministerial aflat în subordinea sa a ajuns la concluzii preliminare legate de Secția specială de investigare a magistraților.

„Sunt două concluzii destul de interesante, care au majoritatea, și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții”, a spus Birchall.

Plenul CSM a avut de mai multe ori pe ordinea de zi validarea rezultatelor concursului pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, la care Adina Florea s-a situat pe primul loc.

De patru ori şedinţa s-a amânat din lipsă de cvorum, ultima dată în 3 iulie. Plenul s-a reunit şi în 2 august, dar validarea concursului pentru secţia specială nu s-a aflat pe ordinea de zi.

Şapte dintre membri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), doi judecători şi cinci procurori, au cerut amânarea oricăror discuţii despre Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie până după publicarea rapoartelor GRECO şi Comisiei de la Veneţia, invocând faptul că se cere desfiinţarea secţiei. Aceştia au precizat anterior că în mod deliberat nu participă la şedinţele plenului.

Pe de alta parte, Ana Birchall a aratat ca la nivelul MJ a constituit un grup de lucru inter-institutional privind recomandarile GRECO, MCV si ale Comisiei de la Venetia.

Ministrul face aceste precizari la solicitarea procurorului Nicolae Solomon, presedintele Sectiei pentru procurori din CSM.

"Noi, la MJ, am analizat aceste recomandari si am solicitat punct de vedere de la toate institutiile importante din sistemul judiciar si asteptam si punctul de vedere al CSM-ului. S-au desprins doua concluzii majoritare pe care vi le pun la dispozitie. Va informez ca aceste concluzii majoritare nu sustin functionarea in forma actuala a acestei sectii.

Nu omorati purtatorul de mesaj. Aceasta este analiza. O sa vi le pun la dispozitie. Consider ca este extrem de important, mai ales ca este in plenul CSM, ca, daca doriti, sa ne asezam la masa si sa analizam aceste concluzii. Eu va invit sa ne asezam la masa si sa ne analizam", explica Birchall.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22