Pe aceeași temă
UPDATE Procurorul general Augustin Lazar a confirmat decizia CSM de a-i revoca pe Tulus si Moraru. Augustin Lazar a spus ca Tulus a venit in audienta la el pentru a-i relata situatia din DNA, dar a precizat ca Parchetul general nu are competenta in astfel de cazuri.
Procurorul general a sugerat ca acesta are diverse frustari si se afla sub o stare de tensiune si stres.
"Eu cred ca ei sunt intr-o stare emotionala si sper sa isi revina in timp util, sa nu escaladeze. Procurorii care lucreaza in structurile speciale ale Ministerului Public au un grad de stres si o uzura. Pentru protectia lor ar trebui sa se stabileasca niste mandate, 4 ani, 4 ani."
Augustin Lazar a mai adaugat ca "Nu ar trebui sa stea acolo pana cand cineva devine vulnerabil."
El mai spune ca "Am convingerea ca DNA va putea sa isi rezolve in perioada urmatoare toate problemele."
UPDATE La iesirea de la CSM, Kovesi ca declara ca ”din ianuarie 2016, la DNA au fost 126 de verificari ale Inspectiei Judiciare. Nu s-au constatat ilegalitati”.
UPDATE CSM a dat aviz favorabil revocarii procuroriilor Tulus, si Moraru -Iorga, potrivit unor surse citate de Agerpres. Avizul este consultativ, decizia apartinind sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, cea care a si cerut revocarea.
UPDATE Procurorul Moraru-Iorga a lansat atacuri dure la adresa lui Kovesi: Nu am dat curs solicitarii de arestare a lui Udrea
La randul sau, procurorul Mihaiela Moraru Iorga a spus ca, personal, nu a deranjat cu nimic, si ca "exista o tensiune de mai mult timp intre mine si sefa DNA, pentru ca nu am dat curs anumitor solicitari".
"De exemplu, o cerere de prelungire a unei masuri de arest preventiv, in care am intocmit un referat in care am adus la cunostinta ca prelungirea masurii de arest preventiv nu se impune.
Probele efectiv picasera rand pe rand, martorii nu-si mai pastrau declaratiile, am sesizat conducerea si am spus ca exista o problema cu cel care a facut ancheta inaintea mea.
Presiunea a fost de prelungire a acelei masuri. Am acceptat, pentru ca era un rau mai mic decat ce se putea intampla. Exista posibilitatea sa ma abtin sau sa prelungesc masura si sa administrez toate probele, pentru ca persoana respectiva sa beneficieze de un proces corect. (...) Era o situatie in care nu era cale de intors", a spus procurorul.
Aceasta a dat un alt exemplu in care nu a dat curs unei solicitari a lui Kovesi, facand referire aici la cazul Elenei Udrea.
"In situatia dosarului privind pe Elena Udrea in care ne-a dat Parlamentul aviz doar pentru retionere, nu doar pentru arestare. Am iesit si am spus clar ca atatat timp cat nu avem aviz, nu putem da arestare", a mentionat Iorga.
UPDATE Procurorul DNA Doru Tulus a declarat, marti, la iesirea de la sedinta CSM ca Laura Codruta Kovesi "nu m-a iubit foarte tare niciodata, dar dupa ce au aparut acele inregistrari..." Tulus sustine ca, in martea de dupa aparitia inregistrarilor, Laura Codruta Kovesi i-a spus: "Maine pleci". Intrebat de jurnalisti daca el este cel care a facut inregistrarea difuzata de RTV in care se presupune ca se aude vocea sefei DNA, Tulus a raspuns: "Nu, categoric."
Tulus a mai spus, referindu-se la Directia Nationala Anticoruptie, ca "De un an de zile, fara sa avem niciun fel de vina, nu noi 3, noi toti, nici nu repet ce scandaluri se poarta. Este o institutie caricaturala. Tulus a mai spus despre procurorii DNA ca "au ajuns o caricatura, toti".
Doru Tulus a mai afirmat ca "Nu stiu pe cine banuieste (Laura Codruta Kovesi - n.red), sunt mai multi cercetati in dosar. Sunt mai multi care au refuzat (testul cu detectorul de minciuni - n.red.). Ancheta e facuta de cineva care a participat la sedinta. Avem persoane deasupra oricarei banuieli."
Tulus a mai spus ca "Eu tin foarte mult la institutia asta. Noi nu suntem o tabara, ne stim de foarte multa vreme, pe Mihaela (Moraru Iorga - n.red.) eu am adus-o in DNA, dar inainte de evenimentele astea nu vorbeam mai des de o data pe luna."
Despre activitatea DNA, Doru Tulus le-a spus jurnalistilor: "Uitati-va pe site, uitati-va ce mai iese, ce se mai condamna. Nu este cinstit, legal din partea mea sa fac astfel de comparatii (intre Codruta Kovesi si Daniel Morar - n.red.) Uitati-va va rog frumos ca e simplu, cinstit, legal.
UPDATE Consliliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară după memoriul făcut de către cei trei procurori proscrişi împotriva lui Kovesi.
UPDATE: Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus, marţi, la intrarea în sediul CSM, care discută solicitarea sa de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, că nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA, unde activitatea se desfăşăoară normal.
Ea a mai susţinea că nu îşi dă "nicio demisie", pentru că nu are motive. Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga sunt audiaţi în plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Şedinţa nu este publică, această decizie fiind luată în CSM cu majoritate de voturi.
Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, cei doi procurori DNA a căror revocare este cerută de procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi sunt audiaţi, marţi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Şedinţa nu este publică, această decizie fiind luată în CSM cu majoritate de voturi.
La începutul şedinţei, judecătoarea Gabriela Baltag a spus că nu este o surpriză pentru ea memoriul pe care cei doi procurori l-au adresat Inspecţiei Judiciare a CSM, reclamând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni. Baltag a spus că astfel de memorii au mai fost primite de Inspecţia Judiciară a CSM, conform News.ro.
Stirea Initiala
Procurorii DNA Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga au afirmat marti ca nu cunosc motivele pentru care procurorul-sef al institutiei, Laura Codruta Kovesi, a cerut revocarea lor din functie.
"Nu stim motivele din cererea de revocare. Dupa ce vom lua cunostinta despre aceste motive o sa facem si declaratii (...). Absolut tot ceea ce avem de spus vom spune intai institutional in Sectia de procurori", a declarat Mihaela Moraru Iorga, la intrarea in sediul CSM, potrivit Agerpres.
Procurorul Doru Tulus a afirmat la randul sau, ca nu cunoaste motivele cererii de revocare.
CSM mai discuuta si solicitarile de incetare a activitatii formulate de anchetatorii Adrian Tirlea si Doru Vacaru, anunta Agerpres.
Potrivit ordinii de zi a Sectiei pentru procurori, pe 4 iulie va fi luata in discutie Nota Directiei resurse umane si organizare privind solicitarea procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie de avizare a revocarii lui Doru Florin Tulus din functia de procuror la Directia Nationala Anticoruptie si Nota Directiei resurse umane si organizare privind solicitarea de avizare a revocarii din functia de procuror la Directia Nationala Anticoruptie a Mihaielei Moraru Iorga.
Pe 29 iunie 2017, procurorul-sef al DNA a transmis Sectiei de procurori a CSM cererea de avizare a revocarii din functia de procuror al DNA a Mihaelei Moraru Iorga, pentru faptul ca nu a inregistrat un denunt in conformitate cu dispozitiile legale si nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-sef al Sectiei din care facea parte. Neprezentarea denuntului a avut drept consecinta imposibilitatea aplicarii unor dispozitii procesual penale in raport cu persoane cercetate, potrivit DNA.
CITESTE SI Demolarea DNA. Va supraviețui Kövesi?
La aceeasi data a fost transmisa Sectiei de procurori a CSM si cererea de avizare a revocarii din functia de procuror al DNA a lui Doru Florin Tulus "pentru existenta unei suspiciuni rezonabile ca impartialitatea sa este afectata, avand in vedere ca a solutionat dosare penale in care era implicata o persoana cu care avea raporturi civile".
Context
Laura Codruta Kovesi a facut cerere de revocare din functie a procurorilor Mihaela Moraru-Iorga si Doru Țuluș, fost sef al sectiei a II-a din DNA. Cei doi ar fi refuzat sa se supuna testului poligraf in cadrul anchetei desfasurate dupa difuzarea in presa a unor inregistrari cu sefa DNA.
Doru Tulus si Moraru-Iorga au reclamat-o, in 26 iunie, pe Kovesi la Inspectia judiciara a CSM pentru metodele folosite in aceasta ancheta interna, considerind ca acestea sunt umilitoare si încalcă independența procurorului. Ancheta declansata urmareste sa afle cine sunt cei care au livrat Romania TV înregistrările potrivit cărora șefa DNA ar fi pus presiune pe subordonați pentru a livra dosare și anchete la comandă.
Cazul este instrumentat de procurorii Gheorghe Popovici si Marius Iacob, care au fost si ei raclamati de Iacob si Moraru la Inspectia Judiciara.
Surse judiciare au declarat pentru revista 22 ca exista indicii serioase care conduc spre ipoteza ca Doru Tulus ar fi facut pe ascuns inregistrarile cu pricina. Acelasi surse ne-au declarat ca procurorul Tulus, prieten apropiat cu Daniel Morar, fost sef al DNA, actualmente judecator la CCR, are ”un dinte impotriva lui Kovesi”, ”si-a pierdut busola” si a ”facut fapte grave”.
Contactat de Romania curata, Doru Tulus a declarat :” Nu am făcut eu înregistrările şi nu aş face nicodată aşa ceva pentru că nu mi se pare un lucru corect”, a declarat procurorul Doru Ţuluş pentru România Curată.
Totodata, Parchetul general a aprobat incetarea delegarii celor doi procurori pe functiile de sefi de serviciu in cadrul DNA.
Lumeajustitiei.ro a publicat in exclusivitate plangerea formulata de procurorii DNA Doru Tulus, Mihaela Iorga Moraru si Nicolae Marin impotriva sefei DNA Laura Codruta Kovesi si depusa la Inspectia Judiciara, in atentia inspectorului-sef Lucian Netejoru. Plangerea la Inspectia Judiciara a fost facuta in aceeasi zi in care procurorul sef sectie din DNA, Gheorghe Popovici, i-a sunat pe procurorii Doru Tulus, Mihaela Iorga Moraru si Nicoale Marin pentru a le cere sa efectueze testul poligraf, solicitari care au fost respinse de catre toti cei trei procurori.
Sesizarea are ca scop aducerea la cunostinta inspectorilor judiciari a unor aspecte „extrem de grave constatate in activitatea Directiei Nationale Anticoruptie” care imbraca forma atat a unor fapte penale, cat si abateri disciplinare.
Conform plangerii, procurorii DNA Gheorghe Popovici si Marius Iacob si-au audiat proprii colegii procurori din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, in vederea identificarii „persoanei care ar fi inregistrat aceasta sedinta”. Mai mult, in data de 20 iunie 2017, insasi sefa DNA Laura Kovesi a transmis in mesaj procurorilor din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie in care le-a comunicat ca a fost stabilit un cerc de suspecti format dintr-un „el” si o „ea”, iar acestia „sunt infractori si trebuie pedepsiti”.