Pe aceeași temă
CSM spune că evaluarea făcută de Tudorel Toader este nelegală pentru că acesta din urmă trebuia să ceară tot unor magistraţi să analizeze activitatea lui Augustin Lazăr, nu să facă personal această analiză.
Mai mult, CSM spune că propunerea ministrului Justiţiei contravine raportului MCV şi încalcă avizele Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei.
În motivarea dată publicității joi dimineață, secția pentru procurori a CSM explică faptul că în Legea organizării judiciare 304/2004 este prevăzut că evaluarea activității unui procuror cu funcți de răspundere se face la solicitarea ministrului justiției prin procurori anume desemnați.
Tudorel Toader nu a făcut dovada că a solicitat formarea unei astfel de echipe de evaluare, deși a fost întrebat în mod expres în țedința de la începutul săptămânii, atunci când s-a dat avizul negativ consultativ.
Mai mult decât atât, în motivarea CSM se mai arată că în cel mai recent raport MCV privind starea justiției, de săptămâna trecută, dar și în rapoartele anterioare, Comisia Europeană a recomandat României să renunțe la toate procedurile de numire și revocare de a Ministerului Public până când legislația va fi modificată și CSM va avea un rol decisiv în aceste proceduri.
Practic, Comisia Europeană cere ca din partea CSM să se dea un aviz obligatoriu asupra numirilor și revicărilor din funcție și nu consultativ, așa cum legea prevede în prezent.
Documentul a ajuns deja la Ministerul Justiției și urmează să fie trimis Administrației Prezidențiale, pentru ca președintele să ia o decizie. Klaus Iohannis a lăsat de înțeles până acum că nu îl va revoca pe Augustin Lazăr, lăudându-i activitatea.